Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policejní karatisté přivezli z Bruselu osm medailí

Druhý červencový víkend se nesl ve znamení oficiálního zahájení letošních Evropských policejních a hasičských sportovních her. Ty se konaly již popáté, tentokrát v belgickém Bruselu.

Metropole Evropské unie nás zaujala především historickou částí města, která zůstala i přes obě světové války téměř nedotčena. Další zajímavou podívanou nám poskytl areál výstavy Expo, ve kterém se nachází Atomium a Minievropa. Obě tyto technické zajímavosti tvoří již nedílnou součást Bruselu.

Evropské policejní a hasičské hry byly skromnější nejen na účast, ale také propagaci, protože belgičtí pořadatelé neměli s pořádáním her takové zkušenosti jako jejich kolegové před rokem v Belfastu, kde se konaly hry světové. Evropského šampionátu se tentokrát účastnilo přes tři tisíce závodníků z celé Evropy, kteří se utkali v třiceti šesti sportech. Pro nás, kteří jsme soutěžili v karate, připravili pořadatelé pěkné prostředí a zajistili hladký průběh soutěže.

Den před samotným závodem jsme měli možnost si ještě zatrénovat v místním Etterbeek sport středisku v oddíle Karate JKA, na pozvání českého kamaráda, který zde trénuje již několik let. Tento trénink nám velice pomohl doladit poslední detaily především v disciplíně kata tým.

Závod v disciplíně karate proběhl ve středu 16. července a utkali se v něm reprezentanti Velké Británie, Francie, Španělska, Nizozemí, Itálie, Německa, Ruska, České republiky a samozřejmě domácí závodníci z Belgie. Českou republiku reprezentovali tři policisté a pouze jedna policistka, a to Monika Vojtová ze služby dopravní police Územního odboru v Českých Budějovicích, Jiří Faktor a Martin Hermann, oba instruktoři služební přípravy Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, dále pak Martin Sláma instruktor služební přípravy Ochranné služby policie Praha.

V dopoledních hodinách se soutěžilo v disciplíně kata - sestavy úderů, kopů a krytů proti imaginárnímu útočníkovi. V této disciplíně se velice přísně hodnotí technické provedení, nasazení a samozřejmě přesnost technik v jednotlivých kata. Bylo zde také vidět několik stylů karate (Shotokan, GojuRyu, WadoRyu a ShitoRyu). V disciplíně kata ženy získala bronzovou medaili po pěkně zacvičených sestavách Monika Vojtová za reprezentantkami Itálie - druhou Cinzii Colaiacomovou a vítězkou kategorie Sarou Vacca.

V soutěži kata muži jednotlivci nad 35 let soutěžilo deset závodníků z devíti států. Martin Sláma v repasáži obsadil bronzovou pozici. Na opačné straně rozpisu zvítězil Martin Hermann nad Španělem Alejandro Baganem, pak následoval střet s Mickaelem Colettem z Francie o postup do semifinále, kde těsně podlehl budoucímu finalistovi a zajistil si tak postup do repasáže (postupný střet všech závodníků, kteří soutěžili s finalistou o třetí místo).

Martin Hermann v repasáži porazil závodníka Servandu Riveru Mesa opět ze Španělska a tímto výkonem vybojoval pro naše barvy další bronzovou medaili v této kategorii za druhým Mickaelem Colettem z Francie a vítězem kategorie Enricem Mariolim z Itálie.

V odpoledních hodinách se soutěžilo v disciplíně kumite - sportovní zápas dvojic dle pravidel Světové federace karate. Monika Vojtová vybojovala stříbrnou medaili v kategorii ženy open, když porazila v semifinále Rusku Innu Savonovovou a těsně podlehla vítězce kategorie Britce Lesley Constablove. Ve finále muži nad 35 let v kategorii nad 85 kg zvítězil Martin Hermann nad Martinem Slámou a oba tak získali pro náš tým nejvyšší cenné kovy. V kategorii Grand Master (nad 50 let) do 85 kg zvítězil Jiří Faktor, když ve finálovém souboji porazil španělského protivníka Luise Alejandra Matamorose a vybojoval pro naše barvy druhou zlatou medaili.

Závod pak pokračoval soutěží týmů. Další disciplínou, na kterou jsme nastoupili, byla kata týmů, to znamená, že tříčlenná družstva cvičí synchronizovanou sestavu, kde se hodnotí shoda všech členů týmu, přesnost technik a dále i bunkai - praktické předvedení technik v kata.

Český policejní tým ve složení Jiří Faktor, Martin Hermann a Martin Sláma na tento rozhodující zápas soustředil všechny síly, protože chtěl navázat na úspěch z WPFG 2007 v Adelaide (3. místo - kata tým) a z WPGF 2013 v Belfastu, kde se nám podařilo zvítězit. Náš tým zacvičil kata Empi a praktickou aplikaci technik bunkai, podle bezprostřední reakce publika, dalších sportovců a především rozhodčích se zdálo, že se nám kata opět vydařila. Obsadili jsme první místo a získali třetí zlatou medaili pro Českou republiku.

Můžeme konstatovat, že 5. Evropské policejní a hasičské sportovní hry v Bruselu byly pro české karatisty velice vydařené a tým ve složení Monika Vojtová, Jiří Faktor, Martin Hermann a Martin Sláma vybojoval pro Českou republiku v karate osm medailí.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří nám drželi pěsti a podporovali nás v našem sportovním úsilí.

Napsal Martin Hermann

Štítky EPFG 2014, Brusel, sportovní hry, policie, hasiči, Belgie, Martin Hermann, karate, Česko, Itálie, Francie, soutěž, technika, Evropská unie, Belfast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní karatisté přivezli z Bruselu osm medailí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.