Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Desetibojaři pomohli hendikepovaným atletům

Bez jednoho přesně osmdesátka atletických závodníků a závodnic (amatérů) od 3 do 49 let zápolila v polovině července v Českém Krumlově na dvou souběžných vícebojařských akcích, které zorganizovalo amatérské sdružení ŠNOMÍBO a přátelé společně s organizací PRO-SPORT ČK o.p.s.

Pro 3 až 12leté děti byl v sobotu 12. července připraven VII. dětský pětiboj a pro starší se konal dvoudenní již desátý jubilejní ŠNOMÍBO Krumlovský desetiboj.

Nezapadli českobudějovičtí sportovci. Stříbrnou medaili pro budějcké seniory vybojoval dvacetiletý Ondřej Blahout (JČU České Budějovice) v osobním rekordu 4146 bodů, přesto, že mu před závěrečnou patnáctistovkou šili v nemocnici tržnou ránu na ruce. V ženách stříbrnou medaili vybojovala pětinásobná účastnice Zuzana Zuziaková (VK Balet České Budějovice) se ziskem 1831 bodů.  Mezi dětmi, i když se bodovaly všechny ročníky jen orientačně dle bodových tabulek mladších žákyň, si první a druhé místo vysloužili Bohumil Sak 2439 bodů a Tereza Faktorová 2000 bodů (oba z SK Čtyři Dvory České Budějovice).

Nezapadli ani reprezentanti s postižením z českobudějovického  1. Centra zdravotně postižených jižních Čech o.s., kteří se na akci představili a  které přátelé krumlovského desetiboje v charitativní sbírce za upomínkové předměty (hrnečky a půllitry) obdarovali částkou přes 17 tisíc korun.

První den patřil dospělým, kteří vyjma skoku o tyči nahrazeného skokem z místa, absolvovali za dva dny celý olympijský desetiboj (tedy 100 m, dálku, kouli, výšku, 400 m, 110 m překážek, disk, oštěp, 1500 m). Teprve druhý den přišly na řadu děti, které soutěžily v běhu na 60 m, dálce, 60 m překážek, hodu kriketovým míčkem a běhu na 200 m.

Počasí příliš nepřálo, nad stadionem se přehnalo za dva dny více jak pět silnějších přeháněk. „Tolik deště jsme za deset let zažili poprvé, trochu nám to zamávalo programem a některé disciplíny se přehazovaly. Štěstí měly v sobotu jen děti, které končily brzy a prakticky nezmokly,“ přibližuje jeden z organizátorů Jan Míka.

Závod postihly také dvě zranění. Přetržená achilovka vyřadila Pavla Krátkého z VK Balet Kamenný Újezd při osmé disciplíně - přeřazeném skoku vysokém. Druhé bylo již zmiňované zranění také při skoku vysokém Ondřeje Blahouta.

„Počasí a zranění - to byly jediné stinné stránky. Jinak to bylo zase úžasné setkání amatérských sportovců a přátel tohoto sportu, kteří ač bojovali o každý bod do svých tabulek, navzájem si přáli a fandili, půjčovali si tretry, bylo-li třeba, bavili se, radili, slavili, že se tu již poněkolikáté mohli setkat. Tato atmosféra nás motivuje k pokračování akce, ač jsme již uvažovali o ukončení tradice právě při jubilejním desátém ročníku. Dělat to budeme, jen možná trochu jina,“ shrnuje akci za organizátory Jan Míka.

Kromě něho (on sám absolvoval všech deset desetibojů) tu byli na desetiboji poosmé například Martin Blažek ze Zlína, či Krumlovák a spoluzakladatel akce Martin Tvaroh. Čtrnáct závodníků tu bylo již minimálně počtvrté. Své osobní rekordy si přepsali ale  jen závodníci, kteří startovali podruhé, tradičním borcům se ve špatném počasí výkony nezlepšovaly. Kromě již zmiňovaného Ondřeje Blahouta, který rekord překonal o 146 bodů, si zvedli osobáky Jindřich Kouba (SDH Dobřejovice) o 333 bodů na 3943. Martin Dudák (Dudáci Kamenný Újezd), který startoval naposledy před pěti lety, se polepšil o 1591 bodů. Radek Bartuška (SDH Krasejovka), který měl jeden nedokončený závod, překonal o 190 bodů na 3714. Jeho oddílový kolega Milan Čada se polepšil o 61 bodů na 3586 bodů. Posledními dvěma muži, kteří se zlepšili, byli Radek Chýna (Bomba k tyči) - o 701 bodů, a Vladimír Sup (Horoměřice) - o 317 bodů. Ze žen si polepšila Markéta Borovičková (Borůvky Světice). Svůj výkon před čtyřmi lety zvedla o 208 nodů na hodnotu 1682 bodů.

Nováček závodu, 21letý Krumlovák Filip Hermann (Hery Team), se stal vítězem a překonal výkonem 4452 bodů o 169 bodů už tak velmi dobrý rekord mítinku trojnásobného vítěze Jiřího Kačírka (SDH Krasejovka). Také bronzový medailista, nováček závodu Tomáš Říha (SDH Žďár), překonal o bod čtyřtisícovou hranici.

V ženách nastoupilo rekordních sedm závodnic. Společně s muži vytvořily, jak je na tomto závodě tradiční, navzájem se povzbuzující partu. Nakonec se z vítězství radovala po dvou letech navrátivší se závodnice z Pardubic a čerstvá maminka Darja Pejchalová (ZŠ Závodu míru) výkonem 1938 bodů. Před pětinásobnou účastnicí Zuzanou Zuziakovou  (VK Balet České Budějovice) a letos poprvé závodivší Alenou Ziegelbauerovou z českokrumlovského CIGI týmu.

Na akci se také předávaly medaile a plaketky za rekordy desetiletí, za minimálně čtyři účasti, dále účastnická trika a čepice a pro děti byly připraveny medaile, balonky s heliem a spousty zajímavých cen od partnerů akce.

V závěru akce se zúčastnili i nejlepší atleti s handicapem z českobudějovického 1. Centra zdravotně postižených JČ, o.s. V průběhu soutěží předvedli ukázky svých disciplín v hodu kuželkou a oštěpem. Svými výkony však dokázali zaujmout všechny účastníky na stadionu a naplnila se tak myšlenka, že sport je jedním z mostů, které otvírají cestu do světa postižených, nebo opačně.

Martin Kukla (DMO, oštěpař), český rekordman, překročil v hodu oštěpem hranici 37 metrů (což nikdo ze soutěžících amatérů nepřekonal, nejlepší výkon měl Ondřej Blahout 34,44 m) a Radek Benýšek (DMO, vozíčkář) hodil ze speciální sedačky kuželkou 17 metrů. Oba tito sportovci jsou držiteli medailí z mistrovství světa a Martin Kukla navíc vybojoval zlatou medaili z Evropských her mládeže v hodu oštěpem.

Po ukončení ukázek jim byl pořadateli předán šek ve výši 17 105 Kč, za který se uhradí mimo jiné výroba vrhačské sedačky pro tělesně postiženého Radka Benýška s příslušenstvím a oštěpařské tretry pro Martina Kuklu, který se v Anglii účastní také juniorského mistrovství světa a seniorského mistrovství Evropy v atletice.

„Za nás bych rád poděkoval pořadatelům a všem příznivcům krumlovského desetiboje za pozvání a projevený kladný postoj ke sportu handicapovaných,“ řekl Jiří Smékal, ředitel a trenér 1. Centra zdravotně postižených JČ, o.s. „Je to hezký příklad solidárnosti, jak sportovci bez postižení přispěli na sportovní aktivity našich atletů, neboť sport jim také přináší další nové kvality do života a zmírnění důsledků handicapu,“ dodal.

Tisková zpráva
Foto: David Šimek, Václav Míka a Pavel Borovička

Štítky ŠNOMÍBO Krumlovský desetiboj, Český Krumlov, desetiboj, atlet, České Budějovice, Martin Kukla, sport, Jan Míka, olympijské hry, Mistrovství Evropy v atletice, Kamenný Újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetibojaři pomohli hendikepovaným atletům  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.