Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Foistová: Od střelby do plechovek k olympijskému stříbru

V posledních dnech probíhaly v Plzni Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže. Své zástupce na této prestižní akci měl samozřejmě také Jihočeský kraj. Želízko v ohni měli Jihočeši ve sportovní střelbě - sedmnáctiletou Nikolu Foistovou. Ta suverénně ovládla kvalifikaci, v napínavém finále nakonec obsadila druhou příčku.

Přibližně 2750 mladých sportovců, trenérů a vedoucích výprav ze všech čtrnácti regionů České republiky se v polovině června vypravilo do Plzně, aby reprezentovali svůj kraj na olympiádě dětí a mládeže. Skoro dvousetčlennou výpravu vyslal do boje také Jihočeský kraj. Ten měl své reprezentanty ve všech disciplínách kromě jachtingu a goalballu, což je soutěž pro hendikepované.

Mezi favoritky na medailovou pozici patřila mimo jiné sportovní střelkyně Nikola Foistová, která závodila v kategorii dorostenek ve sportovní malorážce. Sedmnáctiletá reprezentantka Jihočeského kraje hladce zvítězila v kvalifikaci, kdy spolu s plzeňskou Danielou Kokoškovou výrazně předčila ostatní závodnice. „S kvalifikací jsem byla spokojená, dávala jsem si velké cíle,“ říká.

Výborně si vedla také ve finále, kam se probojovalo nejlepších osm střelkyň. Dorostenky postupně po jedné vypadávaly a jako poslední dvě zůstaly v boji o nejcennější kov právě Foistová s Kokoškovou. V něm vyslaly střelkyně na terč vynikající střely, o něco úspěšnější ale byla zástupkyně Plzeňského kraje, která zvítězila s minimálním rozdílem ve skóre.

„Nervózní jsem ani moc nebyla, ale bohužel to prostě nevyšlo,“ svěřila se studentka českobudějovické střední veterinární školy. Přesto je stříbrná medaile pro Jihočeský kraj skvělým úspěchem. Se střelbou začínala Foistová ve třinácti letech, nejprve zkoušela střílet loveckou puškou do plechovek. „Šlo mi to, a tak mě taťka přihlásil na sportovní střelbu,“ vysvětluje nadaná střelkyně.

Tréninku se Foistová věnuje dvakrát týdně. „Soustředím se na různé věci, které mi zrovna nejdou,“ přibližuje svou střeleckou přípravu. Sedmnáctiletá závodnice letos nezažívá atmosféru olympiády dětí a mládeže poprvé. „Byla jsem na olympiádě i před dvěma lety, ale nenastoupila jsem,“ říká. Sportovní střelba ale není jedinou zálibou Nikoly Foistové. „Ráda bych se věnovala jezdectví na koni, ale to už bych asi nestíhala,“ uzavírá stříbrná medailistka.

Jihočeský kraj byl na olympiádě šestou nejúspěšnější výpravou se ziskem 32 medailí (12 -11 - 9), prvenství patřilo velkým náskokem Středočechům, druhý byl výběr sportovních talentů Prahy, třetí Moravskoslezský kraj.

Napsal Matěj Mayer

Štítky sportovní střelba, olympijské hry, Jihočeský kraj, kvalifikace, Plzeň, Letní olympijské hry, Česko, plechovka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Foistová: Od střelby do plechovek k olympijskému stříbru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.