Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Děti zápolily na dopravním hřišti. Mnohé z nich dokázaly, že mají silniční pravidla v malíku

Středeční probuzení nebylo pro šestici žáků ZŠ a MŠ J. Š. Baara stejné jako v jiných dnech. Oči otevřeli plni očekávání, bojovné nálady, ale také nervozity. Nečekala je totiž běžná výuka, nýbrž soutěžní klání, na které se pečlivě připravovali - okresní kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů pro žáky 5. až 9. ročníků základních škol, jež se tradičně uskutečnilo na budějckém dopravním hřišti.

Nervozita byla na místě. Jejich předchůdci byli v minulých letech vždy úspěšní, takže cílem dětiček bylo na své starší spolužáky navázat. Těžší to měly o to víc, že se jednalo teprve o čtvrťáky.

„Dá se říct, že jsme si to přišli jenom zkusit, aby příště věděli, co je čeká. Samozřejmě se ale budou snažit na maximum,“ zmínila před zahájením soutěže učitelka Karla Ptáčníková. „Řekla bych, že jsem víc nervózní než oni,“ usmála se.

Její bývalí svěřenci skončili v okresním kole třikrát za sebou na druhém místě. „Byla to krásná práce. Odešli mi ale na druhý stupeň. Jelikož je neučím, bylo těžké zkorigovat termín a také nebyl čas na trénování. Dala jsem tedy dohromady nový tým. Jsou také šikovní, tak uvidíme.“

Čtvrťáci mají dopravní výchovu ve školních osnovách, takže se nedá říct, že by na své starší kolegy ztráceli, což se ostatně později prokázalo. „Učí se vybavení kola, předpisy, značky, první pomoc a tak dále. To všechno pak na soutěži zužitkujeme. Vlastně se nemůžeme připravit jen na jízdu zručnosti,“ dodala učitelka.

Jak si věřily samotné děti?

Monika Králová: „Měla jsem ráno trému, ale řekla jsem si, že to zvládnu, tak jsem vyrazila. Myslím, že jsme dobrý tým.“

Lída Poláková: „Myslím, že to dneska dopadne dobře, protože nám hodně lidí fandí. A my si také fandíme! Jsme určitě dobrá parta.“

Sophie Lexová: „Nejtěžší budou testy, ale věřím, že to celkově zvládneme dobře.“

Na soutěži děti v praxi využily své znalosti. Mimo jiné jezdily přes křižovatky, takže musely znát pravidla silničního provozu, ukazovat, když odbočovaly, pouštět chodce a tak dále. Mnoho z nich se po silnici v areálu DDH pohybovalo s naprostou suverenitou. Jsou stejně tak poctiví i dospělí cyklisté, kteří jezdí po Budějcích?

„Podle mě cyklisté pravidla moc nedodržují, i když samozřejmě jak kdo,“ pokrčil rameny Jakub Chroustovský.

S jeho slovy souhlasí i Adam Brůna a Marek Šindelář: „Hlavně neukazují, když odbočují, a také jezdí po chodníku. Někdy dokonce vedle sebe, což je nebezpečné.“

A jak to celé dopadlo? Mají na ZŠ a MŠ J. Š. Baara radost? Mají! „Skončili jsme třetí! Nečekala jsem to a žáci také ne. Velká spokojenost! Hlavně kvůli dětem, protože ví, že to nebylo zbytečné. Mají fakt ohromnou radost,“ zmínila nadšená učitelka.

Kromě ZŠ a MŠ J. Š. Baara se soutěže zúčastnily děti například ze ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, CZŠ Rudolfovská, ZŠ a MŠ Vl. Rady či ZŠ a MŠ Kamenný Újezd. Podrobné výsledky přineseme, až budou zveřejněny.

Dětská dopravní soutěž

Pátek, 15. května 2015, 07:22

Dětská dopravní soutěž
Dětská dopravní soutěž

Štítky soutěž, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti zápolily na dopravním hřišti. Mnohé z nich dokázaly, že mají silniční pravidla v malíku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.