Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Cesta za tituly: Dívky z klubu Starlette České Budějovice nezklamaly

Jedním z víkendů označených červeným vykřičníkem v diáři každé twirlerky byl právě onen uplynulý v termínu 5.-6.ledna. V Nymburce se uskutečnila pro mnohé mladé tanečnice velmi významná akce roku, a to Mistrovství České republiky v twirlingu elitních tříd A. Tato událost je důležitá, protože zde děvčata bojují o nominace na Mistrovství Evropy a tudíž možnost reprezentovat svou zemi v Evropě.

Dívky z klubu STARLETTE České Budějovice nezklamaly – byly oceněny tituly nejvyššími a krom zlatých medailí a titulů Mistryň České republiky získaly postupy na prestižní soutěž uznávané federace NBTA Europe (National Baton Twirling Associations), kde poměří síly se závodníky ze zhruba 18 evropských států.

Ovšem tak pohádkovému víkendu předcházely hodiny, dny, až měsíce tvrdé dřiny v tělocvičně. Twirleři potřebují prostory s vysokými stropy alespoň 10-12 metrů, protože vyhazují náčiní do vzduchu a než hůlka dopadne, musí stihnout udělat několik obratů, podmetenek, skoků a kotoulů. Právě tyto vysoké prvky jsou nejlépe bodově ohodnoceny a díky nim se závodník dostává do čela startovního pole. Bohužel, v České republice je twirling nedoceněným sportem a takové haly tu chybí, což tvoří jistý handicap pro naše soutěžící, ale i přes toto omezení podáváme skvělé výsledky a přibližujeme se k evropské elitě. Kvůli náročné práci na soutěžních skladbách, fyzické kondici, síle, flexibilitě a ohebnosti, musí děvčata obětovat veškerý svůj volný čas a hodně věcí odříct.

Období před vrcholnou soutěží sezóny samozřejmě představuje velký stres, který děvčata ale překonávají společným týmovým duchem. Správný kolektiv vytvořil našim reprezentantkám příjemnou atmosféru, děvčata si navzájem držela pěsti a podporovala se, což je pro optimální výkon nezbytné. S úsměvem na rtech a po posledních instrukcích od trenérů děvčata vběhla na soutěžní plochu a předvedla perfektní výkony, které sklidily úspěch. Vezeme do Českých Budějovic celkem čtyři zlaté a dva bronzové kovy a pět nominací na Mistrovství Evropy, které se bude konat o Velikonocích v italském Lignano Sabbiadoro. Pro letošní rok je novinkou, že každý nominovaný musí v určitých disciplínách projít zkouškami z takzvaného Levelu 2, který obsahuje twirlingovou a taneční část, která se skládá z několika základních baletních prvků, pozic, skoků a variací.

Naše reprezentantky, Veronika Kadlecová a Alexandra Vaněčková, tuto zkoušku, která je podmínkou pro start na ME, úspěšně složily a nyní je čekají další náročné přípravy, než o Velikonocích odjedou bojovat do Itálie.

Twirling je finančně velmi náročný sport zejména kvůli soutěžním kostýmům, pronájmu tělocvičen a hal a cestování po celé Evropě (některá děvčata mají tři až čtyři výjezdy do zahraničí během pouhého roku). Sponzorství, byť v sebemenší částce, by bylo pro dívky obrovským přínosem, neboť si většinu výdajů platí ze svých úspor.

Výsledky z lednové mistrovství dopadly pro klub STARLETTE následovně:

Veronika Kadlecová (ktg. SENIOR A) již potřetí v řadě za sebou získala 3násobný titul MISTR ČR
Mistr ČR - sólo 1 hůlka + nominace na ME
Mistr ČR - taneční sólo + nominace na ME
MISTR ČR - sólo 2 hůlky + nominace na ME

Saša Vaněčková (ktg. JUNIOR ML. A)
II.Vicemistr ČR - sólo 1 hůlka + nominace na ME
MISTR ČR - sólo 2 hůlky + nominace na ME

Petra Nejedlá (ktg. JUNIOR ML. C)
3.místo - sólo 1 hůlka

Zuzana Dvořáková (ktg. JUNIOR ST. B )
4.místo - sólo 1 hůlka

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, tanec, twirling, Česko, mistrovství Evropy, Evropa, Nymburk, Velikonoce, Itálie

Cesta za tituly: Dívky z klubu Starlette České Budějovice nezklamaly  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.