Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Amatéři zdolávali v Krumlově desetiboj. Vítěz získal 4 442 bodů

Čtrnáctý ročník desetibojařského závodu pro amatéry vyhrál jedenačtyřicetiletý Ondřej Fiala. Dramatický závod rozhodla až poslední disciplína. V ženské kategorii vyhrála Markéta Štětková s 3 594 body.

Šnomíbo desetiboj, jak zní oficiální název závodu, patří již mezi tradiční letní akce konané v Českém Krumlově. „Letos se desetiboj konal počtrnácté,“ uvedl za pořadatele Jan Míka s tím, že součástí dvoudenního závodu je i dětský víceboj.

Body v závodě se počítají dle platných světových regulí s tím, že pro soutěžící nad 35 let je započítán oficiální veteránský koeficient. Jedinou výjimku při závodě tvoří osmá disciplína, ve které skok o tyči nahrazuje skok snožmo z místa. „Je to kvůli tomu, že skok o tyči by téměř nikdo nedokázal správně udělat,“ upřesnil dále Míka. Skok z místa vyhrál Jiří Netušil, který doskočil do vzdálenosti 257 centimetrů.

Do závodu nastoupilo sedmadvacet sportovců a všichni dokázali náročný dvoudenní program dokončit. Organizátorům i přes přeháňky v okolí Krumlova počasí po oba dny vyšlo bez jediné spadlé kapky. I to pomohlo k hladkému průběhu závodu a kvalitním výkonům, i když letos nebyla pokořena hranice 5 000 bodů.

Oproti předchozím ročníkům se letos obrovsky projevily veteránské koeficienty. Díky tomu jsme mohli vlastně vyhlásit dva vítěze,“ narazil s úsměvem Míka na fakt, že celkový vítěz Ondřej Fiala by v běžném desetiboji získal 3 603 bodů, ale po přepočtu dosáhl na hranici 4 442.

Na druhé místo tak v poslední disciplíně odsunul sedmadvacetiletého Tomáše Říhu, který reprezentoval SDH Žďár. Říha získal 4 349 bodů. Na 3. místě bez přepočtu koeficientem závod dokončil Pavel Novotný z SK Dušníky (4 204 bodů).

Ženská kategorie byla také výsledkově trochu zamotaná. Loňská vítězka Tereza Supová dělá již atletiku závodně, takže šla mimo pořadí. Jinak by vyhrála s 4 209 body. Závod tedy vyhrála dvaačtyřicetiletá Markéta Štětková z Hosína, která závodila poprvé a získala po přepočtu 3 591 bodů,“ řekl Míka k ženskému závodu. V běžném závodě Štětková získala 2 582 bodů.

Na druhém místě skončila šestnáctiletí Tereza Faktorová z SDH Dobřejovice, která by v případě nezapočítání veteránských koeficientů závod vyhrála s 2 821 body. Svůj třetí start proměnila v bronz Anna Šedivá z domácí Anglické jazykovky, která v jedenačtyřiceti letech vybojovala 2762 bodů.

Pochvalu si zaslouží všichni závodníci i organizační tým. Chtěl bych ještě vypíchnout výkon a účast Tomáše Vařila, který desetiboj zvládl podesáté,“ dodal na závěr Míka s tím, že Vařil každou disciplínu absolvoval v jiném tričku, protože za každý Šnomíbo desetiboj závodníci dostávají speciální tričko.

Autoři | Foto David Šimek

Štítky Šnomíbo, desetiboj, Český Krumlov, závod, koeficient, přepočet, Ondřej Fiala, Jan Míka, Tomáš Říha, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Amatéři zdolávali v Krumlově desetiboj. Vítěz získal 4 442 bodů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.