Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský sokol má přes osm tisíc členů. Ve velkých městech jim ale chybí cvičitelé

Jihočeská sokolská župa v posledních letech obtížněji shání cvičitele hlavně pro organizace ve větších městech. Přesto se počet členů sokola v regionu několik let nemění. Momentálně organizace eviduje 8587 členů, nejvíce jich je v kategorii dětí do 15 let.

Nedostatek cvičitelů ve větších městech má podle ní prosté příčiny. „Osobně jako hlavní důvod vidím v tom, že sokol nedokáže mladé lidi přesvědčit k tomu, aby dělali něco ve svém volném čase a zadarmo. Musíme si uvědomit, že žijeme v komerční společnosti a je těžké z ní sokol vymanit,“ uvedla tajemnice jihočeské župy Ingrid Váchová. 

S tím částečně souvisí i další problém organizace. Jde o pravidelný pokles počtu členů v kategorii ve věku od 16 do 18 let. Důvodem jsou podle Váchové impulzy, které členové v dospívání začínají vnímat. „Mají řadu jiných zájmů a hlavně svůj v uvozovkách jediný správný světonázor,“ řekla.

Jinak je členská základna jihočeské župy delší dobu stabilní. Pravidelný úbytek ve věkové kategorii od 16 do 18 let nahrazuje každoroční přísun nových členů. Jde nejvíce o nejmladší děti. „Je to pochopitelné. Každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo zdravé a obratné a sokolské cvičení je myslím to nejvíce vhodné, všestranné a zdravé,“ dodala.

Jihočeská župa vyšle na 16. všesokolský slet do Prahy, který začne v neděli 1. července a potrvá do pátku 6. července, 770 cvičenců. Představí se v deseti z jedenácti skladeb. „O cvičení na sletu byl ze strany naší župy velký zájem, doplnila Váchová.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky TJ Sokol, sokolové, župa, cvičitel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský sokol má přes osm tisíc členů. Ve velkých městech jim ale chybí cvičitelé  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.