Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Potřebuji zlepšit techniku a získávat první bod, říká po mistrovství Evropy karatistka Průchová

Na proběhlém evropském šampionátu do 21 let v karate skončila Adéla Průchová z TJ Karate České Budějovice na 7. místě. V silné konkurenci prohrála v eliminaci s pozdější vítězkou. Na cenný kov tak mohla dosáhnout v repasáži, ale tam doplatila na pravidlo prvního bodu.

Turnaj se konal 2. – 4. února a Průchová skončila ze všech zástupců TJ Karate nejvýš. V kategorii dorostenek do 47 kilogramů vybojovala bodované sedmé místo. Splnit hlavní cíl, vrátit se do Česka s medailí, se sice mladé závodnici nepovedlo, ale na turnaji nezklamala. K zisku cenného kovu chyběl postup a výhra v závěrečném kole.

Cíl v podobě medaile sice nevyšel, ale sedmé místo jistě berete. Hodnocení je tedy kladné?
Turnaj jako celek hodnotím pozitivně, hlavně díky skvělé spolupráci celého českého týmu. Samozřejmě mě mrzí, že od boje o medaili mě dělil jeden zápas, ale se sedmým místem jsem spokojená.

V prvním kole jste udolala reprezentantku z Lotyšska 1:0. Jaký to byl zápas?
Při nástupu na mě dopadla nervozita, kterou jsem si předtím nepřipouštěla. To ovlivnilo celý průběh a já se během něj vůbec necítila dobře. Měla jsem štěstí, že se mi povedlo zabodovat.

Pak jste prohrála s pozdější mistryní z Ázerbájdžánu jednoznačně 0:8. Co k tomuto zápasu říct?
Do druhého kola jsem šla s tím, že to vůbec nebude lehké a taktika byla udržet co nejdéle skóre 0:0. To mi ale nevyšlo, když jsem pár vteřin po začátku inkasovala kop za tři body, který mě rozhodil. Následně to šlo rychle…

V repasáži jste v prvním kole zdolala Němku 4:0. Byl to nejlepší zápas na turnaji?
Ne. Za svůj nejlepší zápas považuji ten poslední, i když jsem ho prohrála. V prvním kole repasáže jsem se oproti předchozím zápasům cítila sebevědomě a byla jsem odhodlaná vyhrát. Fandění mého týmu mi dodalo odvahu a ještě víc mě nakoplo.

Abyste pomýšlela na medaili, musela jste vyhrát tři zápasy. Jenže ve druhém kole jste remizovala s Erikou Batakujevičovou z Dánska 3:3 a kvůli pravidlu prvního bodu (při remíze vyhrává první bodující – pozn. autora) nepostoupila.
Celý zápas byl vyrovnaný a taktický. Nechtěla jsem udělat žádnou chybu a vyčkávala jsem pouze na správné příležitosti. Bohužel ale 15 vteřin před koncem jsem si naběhla na kop a rázem prohrávala o tři body. Ihned poté jsem ale kopem skóre vyrovnala. Během posledních pár vteřin jsem zabodovala úderem na hlavu, jenomže hlavní rozhodčí bod neuznala, což mě na celém zápasu mrzí nejvíc. Přesto jsem na tento zápas nejvíc pyšná, jelikož jsem dokázala bodovat, i když jsem nezískala první bod. Mám s tím často potíže a potřebuji na tom zapracovat v tréninku.

Co vás dále čeká za vrchol v sezoně 2018?
Jako první bude důležitý červnový turnaj Karate 1 Yough League v chorvatském Umagu a poté prosincové mistrovství Česka. Samozřejmě se chci kvalifikovat na příští evropský šampionát, který se za rok uskuteční v Dánsku.


Pohled trenéra Miroslava Hýska:

Kromě Průchové na turnaj z TJ Karate jeli i Adriana Crhonková, Monika Burgerová, Klára Halodová, Tomáš Gabriel, Martina Šáchová a Aneta Růžičková. Druhým nejlepším závodníkem byl na 9. místě Gabriel. „Na turnaj jsme odjížděli s vidinou zisku medaile jako v předchozích třech letech. Každý šampionát je jiný a tento pro nás vyšel medailově naprázdno. I když to necinklo, bylo mistrovství pro nás velkým přínosem. Důležité je, že jsme konkurenceschopní nejlepším závodníkům a nyní už je to jen o detailech.

Štítky TJ Karate České Budějovice, Miroslav Hýsek, Adéla Průchová, Aneta Růžičková, Soči, Rusko, mistrovství, karate, České Budějovice, Česko, Dánsko, Lotyšsko, Ázerbájdžán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřebuji zlepšit techniku a získávat první bod, říká po mistrovství Evropy karatistka Průchová  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.