Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mladičká běžkyně Havlíčková si pochvalovala zlepšení v klasice

Sedmnáctiletá Jihočeška a běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková si po zisku českého seniorského titulu pochvalovala, jaké zlepšení udělala v klasické technice. Na stylu hodně pracovala s trenérem Stanislavem Frühaufem, někdejším koučem olympijské šampionky Kateřiny Neumannové. Při absenci nejlepších českých běžkyň Petry Novákové a Kateřiny Berouškové, které dostaly volno po Tour de Ski, jí to přineslo jasný triumf v závodě na 10 kilometrů klasicky.

Od loňského roku Havlíčková udělala v klasické technice velký pokrok. „Prakticky jsem ji před rokem neuměla. Těší mě, že jsem schopná i v únavě držet správnou techniku. Jinými slovy, že se na to hezky kouká," uvedla v tiskové zprávě agentury Sport Invest.

Vzhledem k náročnému programu posledních dní nevěděla, co má od závodu čekat. V Novém Městě byly navíc poměrně obtížné podmínky. „Ačkoliv byl mráz, nebyla stopa pevná a museli jsme si všichni dávat velký pozor na odraz. V tomto ale musím pochválit servis, který mi opět připravil fantastické lyže,“ pochvalovala si Havlíčková.

Také díky dobrému namazání po pár minutách věděla, že to bude dobrý výkon. „Měla jsem dostatek sil, dobře jsem rozvrhla energii a na konci jsem byla schopna ještě tempo zvýšit. Jsem šťastná a chtěla bych poděkovat hodně lidem. Hlavně rodině, která tu se mnou byla v kompletním složení a moc mi pomáhala,“ doplnila talentovaná dorostenka.

Na přelomu ledna a února ji čeká juniorské mistrovství světa ve Švýcarsku. Hned v úterý se přesune do Goms, kde se šampionát koná. Absolvuje zde závěrečné dvoutýdenní soustředění pod vedením Martina Koukala. Pět dnů s ní bude na místě Neumannová, která se společně s Frühaufem podílí na jejím rozvoji.

Dva tituly z domácího seniorského šampionátu Havlíčkové dodávají sebevědomí. „Nepatřím mezi závodnice, které jsou přesvědčeny o svém vítězství a neomylnosti. Obecně bych si mohla věřit více. A tyhle výsledky mě ujistily o tom, že formu mám dobrou, že jsme dobře potrénovali. Teď už to bude o detailech přímo na místě," uvedla.

Díky vystoupení v Novém Městě může dál snít také o nominaci na únorové olympijské hry do Pchjongčchangu. V ženském týmu má zatím jistou nominaci Nováková, s největší pravděpodobností se do sestavy dostane i Beroušková. Česko má aktuálně tři místa pro ženy, ale svaz předpokládá, že po přerozdělení neobsazených míst dostane možnost nominovat ještě jednu závodnici.

Pokud ta šance bude, věřím, že trenéři přihlédnou k dosaženým výsledkům i aktuální formě. Bylo by pro mě obrovskou ctí reprezentovat naši republiku pod olympijskými kruhy. Na druhou stranu to není cíl, ke kterému se upínám. Nadále platí, že vrcholem je pro mě blížící se mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku,“ dodala Havlíčková, která už loni reprezentovala Česko na seniorském MS ve štafetě.

Autoři | Foto archiv Barbory Havlíčkové

Štítky Barbora Havlíčková, běžkyně, lyže, zima, mistrovství, OH, běžec, olympijské hry, technika, Kateřina Neumannová, Petra Nováková, Kateřina Razýmová, Stanislav Frühauf, Tour de Ski, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladičká běžkyně Havlíčková si pochvalovala zlepšení v klasice  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.