Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Německu skončil Šonka bronzový, před posledním závodem je stále na čele šampionátu

Český pilot Martin Šonka stále vede letošní ročník seriálu Red Bull Air Race. Vedoucí pozici uhájil na německém Lausitzringu, kde skončil třetí. Závod vyhrál Jošihide Muroja z Japonska, Petr Kopfstein doletěl osmý.

Lídr světového šampionátu Martin Šonka neměl po sobotní kvalifikaci soupeře z kategorie lehčích pro první kolo závodu. Nicolas Ivanoff z Francie svůj let zvládl a v čase 0:51.296 sekundy vyvinul tlak na českého pilota. Jihočech se však nezalekl a trať na německém Lausitzringu zvládl ještě lépe, konkrétně o téměř sedm desetin sekundy.

I jeho krajan Petr Kopfstein, který v kvalifikaci skončil druhý, neměl problém s postupem do další části. Jeho slovinský soupeř Peter Podlunšek nezvládl průlet bránou číslo čtyři a dvousekundová penalizace jej postavila do nelehké pozice. Kopfstein naopak nechyboval a s více jak dvousekundovým náskokem postoupil mezi osm nejlepších.

Petr Kopfstein v dalším pokračování závodu letěl dříve než Šonka. Za soupeře měl španělského pilota Juana Velardeho, proti kterému měl velkou šanci uspět. Jenže už ve třetí bráně překročil povolený limit přetížení a byl diskvalifikován. Zato Šonka si to v přímém souboji o přední příčky šampionátu rozdal s Kanaďanem Petem McLeodem a šlo o nejrychlejší duel. Český letec znovu nechyboval, získal o tři desetiny lepší čas a vybojoval si účast ve finále.

Na čas 0:50.596 ale Šonka mezi čtyřmi nejlepšími nenavázal. Jen těsně se dostal pod 51 sekund, což v konečném pořadí stačilo pouze na třetí příčku. Skvěle se však předvedl japonský pilot Jošihide Muroja, jenž s časem 0:50.451 závod v Německu ovládl. Martin Šonka však nadále zůstal na čele seriálu Red Bull Air Race, před Murojou má náskok čtyř bodů. O titulu mistra světa se tak rozhodne v polovině října v americkém Indianapolisu. 

„Bylo tady tolik rychlých pilotů, že jsem spokojený. S čím nejsem spokojený, že jsem ve finále trochu zpomalil. Doufal jsem v lepší čas, ale Jošihide i Matt zaletěli vynikající časy,“ uvedl Šonka na tiskové konferenci.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v Lausitzu:

1. Jošihide Muroja (JPN) – 0:50.451 sekundy,
2. Matt Hall (AUS) – 0:50.846,
3. Martin Šonka (CZE) – 0:50.964,

8. Petr Kopfstein (CZE) – diskvalifikován.

Aktuální pořadí seriálu Red Bull Air Race:

1. Martin Šonka (CZE) – 63 bodů,
2. Jošihide Muroja (JPN) – 59 bodů,
3. Pete McLeod (CAN) – 56 bodů,

6. Petr Kopfstein (CZE) – 37 bodů.

Foto Sebastian Marko / Red Bull Content Pool

Štítky Martin Šonka, Německo, Petr Kopfstein, Jošihide Muroja, Red Bull Air Race, Japonsko, Pete McLeod, Matt Hall, Nicolas Ivanoff, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Německu skončil Šonka bronzový, před posledním závodem je stále na čele šampionátu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.