Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světová extratřída Mutai se ukáže budějckým fanouškům

Běžci na Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice se zítra popáté proženou českobudějovickými ulicemi. Start je v 19 hodin a do závodu zasáhne přes 3000 závodníků.

Startovní listina je plná zajímavých jmen. Pro české fanoušky bude lákavé sledovat Jiřího Homoláče, který má na půlmaratonu osobní rekord 1:03:50. Roli nejlepší české běžkyně by měla potvrdit Petra Kamínková.

Hvězdou startovního pole bude vítěz slavných maratonů v New Yorku, Bostonu a Berlíně Geoffrey Mutai z Keni. Snad jediné, co by ho mohlo zabrzdit v honbě za traťovým rekordem, je jeho vlastní zdraví, se kterým v posledních letech míval problémy. Rekord Mutaie na půlmaratonské trati je 58 minut a 58 sekund ze závodu v Ras Al Khaimahu (Spojené arabské emiráty).

ČTĚTE TAKÉ: Budějce se kvůli půlmaratonu změní v jednu velkou uzavírku. Kudy v sobotu neprojedete? 

Mutai by si to dle papírových předpokladů měl „rozdat“ o vítězství se svým krajanem Barseliusem Kipyegonem. Rekord budějckého půlmaratonu je 59 minut a 49 sekund. A právě tato meta je pro keňské závodníky velkým lákadlem. Favoritky ženské kategorie jsou Afričanky Ester Ndimaová, Risper Chebetová a Ashete Bekereová. Podle hodnoty osobního rekordu je největší favoritka závodu Risper Chebetová.

Na trať vyběhnou i velmi známé tváře pro domácí publikum. Do doplňkových závodů nastoupí štafety fotbalistů i hokejistů. Běžet by tak měli například kapitán českobudějovického Dynama Petr Benát nebo naděje Motoru Tomáš Guman.

„Mattoni 1/2Maraton České Budějovice se letos poběží už popáté. Kdo si netroufne na celou vzdálenost půlmaratonu, mohl zvolit některou z kratších variant závodu. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr ještě čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. Samozřejmostí je také tříkilometrový dm rodinný běh, ten v centru města startuje v 17 hodin,“ říkají pořadatelé s tím, že do závodu zasáhne až 3400 běžců.


Trasa závodu.

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky České Budějovice, Mattoni, půlmaraton, Geoffrey Mutai, Petra Kamínková, Jiří Homoláč, Berlín, Keňa, New York, Boston

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová extratřída Mutai se ukáže budějckým fanouškům  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.