Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Půlmaratoncem snadno a rychle: Zamilujte se do běhání

Už je to tady zase. Přesněji řečeno, blíží se to. Copak? Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, největší událost svého druhu v jižní polovině naší země. Závod, který stejně jako všechny ostatní dílky mozaiky jménem RunCzech běžecká liga „zezlátl“, jinak řečeno, pyšní se známkou nejvyšší kvality mezinárodní atletické federace, obsadí první červnovou sobotu město okolo Samsonovy kašny již popáté. Taky zvažujete být přitom či dokonce přímo v davu čítajícím bezmála 3500 hlav?

Dobrá volba. V tom případě by to nicméně chtělo začít něco dělat s tělesnou schránkou. Ne, jako opravdu nestačí skočit se před náloží typu jednadvacet kilometrů a kus k tomu, jednou, dvakrát proběhnout. A to dokonce ani pokud jinak sportu vcelku holdujete. Hodina tenisu či půl druhé plážového volejbalu týdně toho pro úspěch ve vytrvalostním závodě znamená méně, než si myslíte. Nechcete začít běhat?

Žádný strach, může vás to bavit. Zejména pokud se budete běžeckým hormonům štěstí vystavovat pravidelně. Tím se rozumí nejméně třikrát, čtyřikrát v týdnu, tedy obden. Každopádně začněte opravdu pomalu, zvolna, klidně i střídavou svižnější procházkou. Během pár týdnů se proběháte k zlepšení umožňujícím zvládnout trénink jako takový. Tím se rozumí běhat rozmanitě - vždyť běh je tak pestrý! Jednou pomalu a déle, až k hodince a postupem času - zejména o víkendu - až třeba k patnácti, sedmnácti kilometrům. Podruhé krátce, zato svižněji. Můžete střídat povrchy i příslovečnou budějckou rovinu s okolními kopečky. Bavit vás určitě začnou i klusem prokládané rychlé rovinky. Můžete běhat sami, vyčistit si hlavu, anebo mít postaráno o extra motivaci po boku druhých. Poradit si nechte kupříkladu od kouče Mattoni FreeRunu Milana Nováka, který pravidelně doprovází běžce na trase vedoucí po březích Malše. Je pětikilometrová, tudíž naprosto vhodná pro tento váš účel. 

Rozhodně ale na nic nečekejte. Necelé dva měsíce, které do půlmaratonu zbývají, postrádají prostor pro váhání. Běh je spravedlivý, a ten vytrvalostní zvlášť. Co naběháte, to vám přičte k dobru. Co naběhat nestihnete, to neuhádáte ani nevyprosíte. Inu, směle do toho. Mattoni 1/2Maraton v červnové podvečerní jihočeské metropoli, klidně následovaný i menší oslavou vašeho triumfu s přáteli, je opravdu důstojný důvod, proč se zvednout z gauče. Nejlépe jednou provždy.

A pokud by celý půlmaraton pro vás byl pro letošek přece jenom velké sportovní sousto, dopřejte si 2Run neboli dvoučlennou štafetu. Jeden (ideálně manželka či tchán, ať můžete rovnou začít běhat jako rodina) běží deset kilometrů, ten druhý o malý kousek více. Anebo aspoň vezměte děti na tříkilometrový dm rodinný běh To se počítá, už třeba jenom pro ty kladné body doma. Pokud vám tedy potomkové neutečou.

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezbývá než popřát vám příjemné běžecké jaro. Potkáme se čtvrtého června na startu!

Autoři

Štítky Mattoni, RunCzech, České Budějovice, Milan Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlmaratoncem snadno a rychle: Zamilujte se do běhání  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.