Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice opět ožijí běháním. Páteř závodu tvoří lokální běžci

Už čtyřikrát se na začátku června v centru města sešly davy běžců, aby si užily Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. Nejinak tomu bude i letos. Pátý ročník stále většího závodu, který je zařazen i do unikátního projektu Jihočeského kraje, Jižní Čechy olympijské, se poběží v sobotu 4. června. Na startovní čáru zlatou známkou IAAF oceněného závodu se postaví 3400 běžců.

Oproti loňskému ročníku na ně čeká poněkud pozměněná trať. Poběží se opět jednokolově a drobné změny běžce nijak neovlivní. Naopak pomohou rezidentům. „Trasu jsme vyladili a upravili tak, aby veškeré lokality, kde bydlí velké množství lidi, byly po celou dobu závodu přístupné. A pokud je nějaká oblast uzavřena, jako u nábřeží, bude to pouze na nezbytně nutnou dobu na několik desítek minut,“ říká Zoran Bartek z pořadatelského týmu RunCzech.

Trať samozřejmě odpovídá veškerým atletickým regulím a je pro všechny běžce bezpečná. „Dnes už na všech našich tratích nedochází k dobíhání běžců. Nestane se, že elitní atlet předežene posledního běžce, což je zásadní,“ doplňuje technický manažer závodu Tomáš Coufal.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice má mezi ostatními závody RunCzech běžecké ligy výsadní postavení v zastoupení lokálních běžců. „České Budějovice jsou speciální v tom, že je v nich nejvíc místních běžců. Z jižních Čech jich je přes 40 procent, což značí, že zdejší lidé mají k našemu půlmaratonu blízko, rádi běhají a sportují. To nám stojí za to každoročně závod pořádat,“ zmiňuje Bartek.

Během loňského ročníku závodu navíc došlo k několika úžasným akcím. Děti z dětského domova v Boršově (které pomáhají i jako dobrovolníci) se setkaly s elitními atlety, bratři Smržové za pár týdnů vybrali pro Centrum Bazalka desítky tisíc korun a běžcům do kroku hrál i Jihočeský univerzitní orchestr. „Pravidelně hrají na Senovážném náměstí.  Běžci tudy běží hned několikrát a poslechnout si orchestr a fandit závodníkům chodí vždy spousta lidí,“ doplňuje Bartek s tím, že i letos nebude na závodě chybět Běh o pohár rektora Jihočeské univerzity.

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, Mattoni, olympijské hry, IAAF, RunCzech, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice opět ožijí běháním. Páteř závodu tvoří lokální běžci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.