Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na budějovickém výstavišti se o víkendu budou demolovat auta

Více než dvacítka závodních speciálů se utká 11. a 12. června v demoličním derby na českobudějovickém výstavišti. Automobilové destrukční závody se zde budou konat již potřetí. Akce, která je v Americe běžnou zábavou, se v České republice zatím nevidí příliš často.

Start závodu bude ve 14 hodin, konec okolo 16 hodiny. Derby aréna je připravená na předvadišti u pavilonu Z. Vstupné pro dospělé činí 90 korun, pro dítě do 12-ti let 50 korun.

Diváci uvidí každý den celkem tři rozjížďky a finálovou jízdu. Naplánovaný je také doprovodný programu, vystoupí například roztleskávačky Hells cheerleaders.

Pořadatelé CZECH Demolition Derby uvádí, že během tříleté tradice závodu odlehčili českým silnicím již od padesátky aut. Akce může kromě zábavy přinést také poučení a varování.  Fanoušci totiž o přestávkách nahlédnou do zdemolovaných aut a zjistí, že i v malých rychlostech můžou být škody na autech naprosto fatální.  „Nejen, že se snažíme zorganizovat pro lidi „show“, ale také chceme ukázat široké veřejnosti to, že i při malých rychlostech bývají nárazy silné a zničující. Po vlastní zkušenosti vím, že kdo se zúčastní demoličního derby jako závodník, jezdí poté opatrněji,“ říká jeden z organizátorů, Radek Šíma. Demoliční derby je pro řidiče výbornou zkušeností a zážitkem. Vyzkoušet si sílu nárazu a chování auta v extrémních podmínkách má pro řidiče nevyčíslitelnou hodnotu.

CZECH DemoDerby je příležitost nejen pro milovníky adrenalinu, ale i pro umělecky založené jednice. Vzhled závodního auta je jen a jen na závodnících, proto vznikají velice bizarní a nečekané varianty, jak může auto vypadat. „Někdy by se mohli inspirovat i designéři automobilek, jelikož za to, co jsou schopni někteří závodníci vymyslet, by se nemusel stydět žádný z nich. Je až obdivuhodné, kolik času dokážou jezdci a jejich rodiny strávit nad vylepšováním a zdobením jejich auta, když může být za několik minut v derby aréně zničeno,“ říká Šíma.

„Prioritou pro nás, pořadatele, je ale především bezpečnost jezdců a diváků. Derby arénu ohraničují desítky pneumatik svázaných ocelovým lanem. Diváci jsou v dostatečné vzdálenosti a nehrozí jim žádné nebezpečí. Závodní auta jsou upravena tak, aby vyhovovala bezpečnostním pravidlům CZECH Demolition Derby,“ dodává.

Autor: Olga Píšová

Štítky Česko, Amerika, kongresové centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budějovickém výstavišti se o víkendu budou demolovat auta  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.