Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Evropská softballová špička přijede na jih Čech. Ledenice získaly evropský šampionát

Může se jevit, že rok 2020 je hodně daleko. Pro vedení softballového klubu Žraloci Ledenice to je ale hodně blízká meta. Na konci roku 2017 získal jihočeský tým kandidaturu na mistrovství Evropy mužů a již nyní začal s přípravami. Je potřeba získal několikamilionovou injekci na dobudování areálu. V rozhovoru o přípravách hovoří prezidentka klubu Hana Korčáková.

Kdy jste podali přihlášku na kandidaturu a kolik zemí se hlásilo?
Přihlášku jsme podávali na podzim 2017. V prosinci jsme se dozvěděli výsledek jednání ESF (European Softball Federation – pozn. autora). Nevím přesně, kolik zemí se hlásilo, ale myslím, že ve hře bylo ještě Holandsko a Dánsko.

Dokážete říct, díky čemu jste turnaj získali?
Toto mistrovství Evropy bude kvalifikační turnaj na mistrovství světa 2021, ale pravděpodobně i na turnaj v roce 2022. Proto bude pro evropské týmy velmi důležité. Česko získalo možnost pořadatelství díky zkušenostem a ověřenou kvalitou pořádaných akcí. Věříme, že se nám podaří zorganizovat důstojný šampionát.

Znáte už přesný termín turnaje? Bude se hrát jen v Ledenicích nebo se nějaký zápas odehraje i jinde?
Plánovaný je červen 2020, protože v červenci pak bude olympiáda. Pokud se nám podaří vybudovat osvětlení areálu, bude se pravděpodobně vše odehrávat pouze v Ledenicích. V žádosti jsme uváděli další místo konání, kterým je areál v Hluboké nad Vltavou, kde máme domluvenou spolupráci.

Jedno hřiště bude na turnaj stačit? Říkalo se, že chcete vybudovat druhé. V jaké fázi to nyní je?
Vybudování druhého hřiště do roku 2020 není reálné. Jednání o druhém hřišti jsou pouze na začátku. Pokud bude někdy vybudováno, bude účelově multifunkční a pravděpodobně s umělým povrchem. Určitě to nebude jen softballové hřiště.

Kolik týmů by mělo dorazit? Bude kvalifikace?
Očekáváme účast 14 až 15 týmů. Žádná kvalifikace na mistrovství není. Ale je patrný značný rozvoj softballu v zemích Evropy, neboť před čtyřmi lety se evropský šampionát odehrával za účasti pouze sedmi národních týmů. Letos naopak proběhne Evropa za účasti 12 týmů.

Bude na turnaj vybíráno vstupné? Jakou cenu vstupenky byste chtěli dát?
Praktické otázky pořadatelství, jako je pořadatelský tým, množství dobrovolníků, vstupné a další začneme řešit na podzim letošního roku. Máme již zkušenost s pořádáním mistrovství Evropy juniorů (v roce 2009), kterou jistě využijeme.

Budete chtít turnaj dostat do televize? S tím souvisí další požadavky na prostory, přípojky a mnoho dalšího. Je reálné vše udělat tak, aby to v areálu zůstalo i po turnaji?
Předpokládáme, že minimálně zahajovací zápas a finále budou přenášeny Českou televizí, jak tomu bylo zvykem v předešlých šampionátech. Možná se nám podaří zprostředkovat i další dny mistrovství. Komunikaci s televizí zajišťuje Česká softballová asociace. Myslím, že pro náš městys i Jihočeský kraj to bude velká událost. Čeká nás ale velký kus organizační a manažerské práce. Dva roky přípravy se věřím zúročí skvělou akcí a vše vybudované pak zůstane pro užívání dětí a mládeže i organizaci dalších akcí.

Neplánujete novou výsledkovou tabuli? Je reálné mít na turnaj LCD plochu se záznamem akcí?
Nová tabule není třeba. O zapůjčení LCD plochy a další grafiky uvažujeme, konkrétní dohody jsou však pouze v zárodku.

Kolik fanoušků reálně areál pojme?
V areálu je stávající tribuna pro 150 diváků. Prostory pro diváky hodláme rozšířit na kapacitu 500 sedících fanoušků.

Máte už kompletní rozpočet na akci?
Rozpočet na akci nemá ještě konečnou podobu. Pokud zahrneme investice, bude v rozsahu několika milionů korun. V současné době finanční prostředky usilovně sháníme. Zkusíme i dotace. Rádi bychom kromě osvětlení rozšířili dagauty (střídačky) a zvýšili backstop (zadní zábrana u odpaliště). V ideální variantě pak ještě dostavěli další šatny. Větší úpravy areálu nebudou třeba, areál je ve velmi dobré kondici.

Ledenice ale nemají ubytovací a stravovací kapacitu. Jak to budete řešit?
Ubytování účastníků budeme řešit v kapacitách Českých Budějovic, Borovan, Lišova a Třeboně. Předpokládáme, že většina stravování proběhne přímo v areálu sportoviště.

Štítky Žraloci Ledenice, softbal, Hana Korčáková, mistrovství Evropy, dotace, areál, osvětlení, šatny, Ledenice, Česko, Evropa, olympijské hry, Nizozemsko, Dánsko, Česká televize, Česká softballová asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská softballová špička přijede na jih Čech. Ledenice získaly evropský šampionát  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.