Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Štíři urvali výhru v prodloužení, štírky z pražského dvojboje pouze bod

Čtyři výhry v řadě. Už takto dlouho sérii mají na svém kontě florbalisté Štírů v Národní lize. Naposledy zvítězili na půdě Králova Dvora 5:4 v prodloužení a Středočechům tak nevyšla odplata za vyřazení v Poháru České pojišťovny. Na štírky čekala dvě utkání s pražskými celky. Nejprve se utkaly s Wizards, kterým ve vyrovnaném duelu podlehly 4:5 po prodloužení a o den později padly s ex-extraligovým Tatranem Střešovice 0:4.

V zápase Štírů a Králova Dvora byli od začátku aktivnější hostující hráči, kteří však inkasovali jako první. A to z velmi nenápadné akce. Kračunov vybojoval balonek v rohu hřiště, poslal ho před branku na hůl Karla Horkého a ten nekompromisně zakončil do horního rohu Švehlovy branky. Hra se poté vyrovnala a šance byly na obou stranách. Novák a Švehla však předváděli skvělé zákroky. Když už byl Novák překonaný, tak Froněk trefil pouze tyč. V 17. minutě přišel druhý gól domácích. Tomáš Vlček si vyběhl a zkušeně zakončil. Štíři se přesto prosadili a to 31 sekund před koncem první třetiny. V tu chvíli dorazil Hejplíkovu střelu do branky Lukáš Froněk.

Ve druhé části nejprve vychytal Švehla tváří v tvář Dvořáka a poté se Jihočeši radovali z vyrovnání. V přesilové hře se po zemi k tyči trefil přesně Lukáš Malý. Konstrukce branky zazvonila i za hostujícím gólmanem po Faitově střele. Králův Dvůr se přesto dostal opět do vedení. Sluka našel přes celou šířku hřiště Votavu, jenž ještě sklepl balonek na střed na Karla Horkého, který zamířil přesně pod víko. Ale i do konce prostřední části Štíři vyrovnali. Skulinku mezi Novákem a tyčkou našel opět Lukáš Malý.

V polovině závěrečné dvacetiminutovky začali českobudějovičtí florbalisté tlačit, ale místo toho, aby branku vstřelili, inkasovali. Patrik Svoboda v tu chvíli prostřelil naprosto vše, co mu stálo v cestě. Poté stálo při týmu z jihočeské metropole i štěstí, když Vondruška trefil ve stoprocentní šanci pouze břevno. Necelé dvě minuty před koncem hosté vyrovnali, ale gól nebyl uznán kvůli hře vysokou holí. Čtvrtá branka Štírů přesto přišla. Čtyřicet sekund před koncem srovnal ze standardní situace kapitán Michael Kudláček.

Šlo se tak do prodloužení, které trvalo pouze čtrnáct sekund. Přesně po takové době napřáhl Jindřich Hrdý, který tak přisoudil bonusový bod na stranu Štírů. Ti zvítězili 5:4 v prodloužení.

„Začali jsme dobře a byla škoda, že jsme se přizpůsobili rozvážné hře domácích a neproměnili několik šancí v úvodu. Pak se naopak prosadili domácí a my museli dotahovat. Od druhé třetiny to bylo vyrovnané utkání. V závěru jsme při powerplay se štěstím vyrovnali a v prodloužení se hned v první akci nechytatelně trefil Jindřich Hrdý. Máme čtvrtou výhru v řadě a teď nás čekají dvě domácí utkání, tak věřím, že sérii protáhneme,“ řekl k utkání trenér Jiří Kratochvíl.

Další zápas Národní ligy odehrají Štíři v sobotu 29. října proti Kadani. Utkání začne v 19 hodin v českobudějovické Sportovní hale.

T. B. C. Králův Dvůr – FBC Štíři České Budějovice 4:5pr. (2:1, 1:2, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Horký (Kračunov), 17. Vlček (Vondruška), 35. Horký (Votava), 51. Svoboda (Duchek) – 20. Froněk (Hejplík), 26. Malý (Havelka), 38. Malý (Slepička), 60. Kudláček, 61. Hrdý (Malý). Střely: 27:36. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 87. Rozhodčí: Čížek, Laštovička.

T. B. C. Králův Dvůr: Novák (Kameš) – Langer, Kračunov, Vlček, Sluka, Chaloupka, Votava, Kubert, Duchek, Dvořák, Horký, Kovářík, Vondruška, Uhřík, Fait, Vavruška, Svoboda, Štěpnička, Kameš.

FBC Štíři České Budějovice: Švehla (Kunst) – Staněk, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Klouda, Svintek, Žáček, Havelka, Vacek, Bíca, Melíšek, Froněk, Malý, Slepička, Majner.


Štírky v prvním utkání čekal zápas s Wizards DDM Praha. Po vyrovnaném průběhu utkání nakonec prohrály 4:5 v prodloužení.

Hned v úvodu zápasu si připsaly šance oba týmy, ale míček ani za jednou z brankářek neskončil. To se změnilo až ve třinácté minutě, kdy Valentová už zasouvala míček do prázdné branky, ale v tom ji zabránila Zahradníková hrou v brankovišti. Nařízeno tak bylo trestné střílení, které s velkým štěstím proměnila Tereza Dolejšová. O vyrovnání se pokoušela Juhaňáková, ale z dobré pozice pouze přestřelila. Vyrovnat se jí podařilo až v poslední minutě první části. Čečková prohodila míček přes obránkyně a Eliška Juhaňáková se trefila přesně nad nohu domácí gólmanky.

Do vedení se mohly dostat štírky po půlhodině hry, ale Blažejová krásným skokem nepustila míček za svá záda. Úspěch přišel až ve 35. minutě. Bartoníčková vyslala do brejku Gabrielu Čečkovou, která z otočky propálila strážkyni domácí svatyně. Vyrovnání na sebe ale nenechalo dlouho čekat. Barbora Chmielová trefila po dobré přihrávce horní roh branky Bartoníčkové.

Do poslední dvacetiminutovky si Jihočešky přenesly přesilovou hru, kterou také dokázaly využít. Balonek se dostal na levou stranu, kde byla Andrea Dostálová, která nachytala Blažejovou na přední tyči. Stejná hráčka mohla navýšit vedení Českých Budějovic, ale před prázdnou brankou nedokázala trefit skákající balonek. A tak přišel trest. Z houfu těl před hostující brankou vypadl míček, chopila se ho Barbora Chmielová, vyběhla s ním do oblouku a trefila jediné volné místo. Blízko třem bodům poslala hostující florbalistky Veronika Jedličková, která se protáhla po pravém mantinelu, Blažejové udělala kličku a nakonec se radovala z branky na 4:3. Jenže necelou půlminutu před koncem přišlo vyrovnání. V přesilové hře se prosadila Adéla Valentová.

V prodloužení trefila nejprve tyč štírka Šraierová, po ní se pak rozezněla branková konstrukce také na druhé straně po střele pražského celku. Rozhodující gól zápasu padl třináct vteřin před koncem nastaveného času. Valentová našla před brankou volnou Zuzanu Kodrovou, která jen zasunula balonek do prázdné klece. Štírky tak betou z utkání pouze bod po prohře 4:5 v prodloužení.

„Čekal nás zápas se soupeřem, který nám v tabulce dýchá na záda, takže jsme čekali vyrovnaný zápas. Celé tři třetiny se hrál výborný florbal, kdy jsme se vždy tahali o jednu branku. Bohužel jsme inkasovali třicet sekund před koncem zápasu a v prodloužení jsme dostali neplatný gól a tím pádem jsme si od soupeře odváželi pouze bod. Výborný výkon z obou stran. Možná za lepší přízně rozhodčích bychom tři body odvezli,“ smutněl po zápase lodivod Luboš Hanšpach.

Wizards DDM Praha 10 – FBC Štíři České Budějovice 5:4pr. (1:1, 1:1, 2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Dolejšová (TS), 37. Slavíčková (Chmielová), 48. Chmielová (Kodrová), 60. Valentová (Kodrová), 65. Kodrová (Valentová) – 20. Juhaňáková (Čečková), 35. Čečková (Bartoníčková), 41. Dostálová (Zahradníková), 58. Jedličková (Zahradníková). Střely: 31:33. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:1. Diváci: 24. Rozhodčí: Nejedlo, Hertz.

Wizards DDM Praha 10: Blažejová – Slavíčková, Vaňušová, Husáková, Vašková, Kodrová, Vudarčíková, Valentová, Chmielová, Mašková, Lachová, Doležalová, Dolejšová, Černochová, Panchártková.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková – Jedličková, Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Dudová, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Kašparová, Čečková, Kratochvílová.


V druhém víkendovém utkání štírky čekal jeden ze spolufavoritů celé soutěže, Tatran Střešovice.

Pražanky byly od začátku zápasu lepším týmem, aktivnějším, rychlejším, ale obrana budějckých hráček fungovala na výbornou. Domácí hráčky si tak žádnou výraznější situaci nevytvořily. Když už se ale dostaly ke střele, tak vše zlikvidovala skvěle chytající Petržalová.

Branky tak začaly padat až v části číslo dvě. A to hned po 23 sekundách. Do rychlého brejku se dostala bývalá štírka Lenka Faltusová, která nejprve přihrávala na druhou stranu hřiště své kolegyni, ale míček se odrazil od nohy Šraierové zpět k pražské hráčce, jež už jen uklízela míček do prázdné branky. Druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Andrea Nemravová napřáhla, vypustila tvrdou střelu, která se otřela ještě o břevno a nakonec skončila v brance. Průběh utkání byl stále podobný. Tatran se snažil dostat do výraznějších šancí, ale obrana hostí jej k tomu nadále nepouštěla.

V poslední části se po dvou minutách opět prosadily Střešovice. Lenka Faltusová obrala jednu z jihočeských hráček a krásnou střelou do vikýře Petržalové zvýšila už na 3:0. Štírky, které se tak často do útoku nedostávaly, se přesto k pár šancím dostaly. Ani jednu však nevyužily a na jejich kontě stále svítila nula. Konečnou podobu výsledku dala Gabriela Lálová. Ta byla nepokryta před brankou Českých Budějovic, a když k ní přiletěla přihrávka od Prokšanové, už věděla, jak se svou šancí naložit. Českobudějovické florbalistky tak padly 0:4.

„Bývalý extraligový tým ukazuje své kvality v 1. lize. I když jsme prohráli 0:4, tak jsme předvedli slušný výkon v defenzivě, ale do útoku jsme byli trochu bezzubí. Byly to ale cenné zkušenosti do dalších zápasů. Děkuji hráčkám za florbalový výkon v obou dnech,“ zhodnotil zápas kouč Luboš Hanšpach.

Štírky nečeká dlouhá pauza. Už v úterý 25. října je čeká v českobudějovické Sportovní hale osmifinále Poháru České pojišťovny, ve kterém se od 20:15 utkají s extraligovým Libercem.

Únětická 12° Tatran Střešovice – FBC Štíři České Budějovice 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Faltusová, 25. Nemravová (Válková), 42. Faltusová, 59. Lálová (Prokšanová). Střely: 37:12. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 23. Rozhodčí: Přibyl, Machů.

Únětická 12° Tatran Střešovice: Drbalová (Humlová) – Reková, Lálová, Zehrerová, Nemravová, Válková, Viplerová, Pluhařová, Matěvosova, Faťunová, Prokšanová, Vlachová, Rybínová, Faltusová, Brotánková, Kramperová.

FBC Štíři České Budějovice: Petržalová – Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Dudová K., Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Kašparová, Tichá, Čečková, Dudová E., Kratochvílová.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky Králův Dvůr, TJ Tatran Střešovice, florbalista, SK Dynamo České Budějovice, 2. česká fotbalová liga, Generali Česká pojišťovna, Karel Horký, Lenka Faltusová, Tomáš Vlček, Patrik Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři urvali výhru v prodloužení, štírky z pražského dvojboje pouze bod  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.