Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oba elitní týmy Štírů zakončily základní část porážkou

Nebyl to povedený víkend. Jak muži, tak ženy českobudějovických Štírů nenašli recept na své soupeře a rozloučili se tak se základní částí porážkou. Muži nestačili na Králův Dvůr, když na jeho hřišti podlehli 3:7 a ženy padly na domácí palubovce se Soběslaví 3:4 v prodloužení.

Štíři nezačali své utkání vůbec dobře. Inkasovali už po třech sekundách hry! Od levého mantinelu se prosadil Tomáš Pokorný. Vyrovnání na sebe ale nenechalo dlouho čekat. Minutu a půl nato skóroval Václav Staněk, který se trefil z předbrankového prostoru. Domácí se ale opět dostali do vedení v sedmé minutě. Radek Križko natáhl na polovině hřiště a vyslal přesnou střelu nad nohu brankáře Koše, který si sice na balonek sáhl, nicméně ho vyrazit nedokázal. Na rozdíl dvou branek odskočil Králův Dvůr o pár sekund později. Z volného úderu se přesně k tyči trefil Jáchym Syrovátko. Štíři se ale nevzdávali a vypracovali si několik zajímavých možností, ve kterých se ocitl Havelka nebo Skok. Ani jeden ale neuspěl. Středočechům se tak podařilo odskočit na rozdíl tří branek. Jaroslav Pokorný se nejlépe zorientoval před brankou a překonal Koše počtvrté. V závěru třetiny dostali českobudějovičtí florbalisté ještě výhodu přesilové hry. Tu využil přesnou střelou Michael Kudláček a bylo sníženo.

Ve druhé periodě se hrál florbal nahoru dolů a k vidění bylo velké množství šancí. Avšak na obou stranách byli bezchybní oba gólmani. Ti předvedli několik skvělých zákroků a skóre se tak za druhých dvacet minut nezměnilo. I když domácí měli dokonce možnost přesilové hry, ale ani tu se jim nepodařilo proměnit.

Na řadu tak přišla závěrečná část. Štírům stačil k udržení třetí pozice bod, ale ten se jim vydolovat nepodařilo. Hned v úvodu snížil Ondřej Havelka, který si naběhl od pravého mantinelu na střed hřiště a přesnou střelou nedal Sunkovskému šanci. Vyrovnat mohl Valdauf, který šel téměř sám na branku, ale nepodařilo se mu zakončit tak, jak chtěl. Hosté z jihu Čech stále tlačili, ale nebylo jim přáno. Naopak. Po oddechovém času Štírů se ze dvou slepených gólů radovali domácí hráči. Nejprve se prosadil bývalý extraligový hráč Radek Križko a po něm Tomáš Vlček. Šest sekund před koncem utkání dal definitivní tečku výsledku pěknou střelou z první Pavel Dvořák. Jihočeši tak padli na palubovce Králova Dvora 3:7 a po základní části obsadili konečné čtvrté místo.

Bylo tak jasné, že na svého soupeře pro čtvrtfinále si budou muset počkat až podle výběru lépe postavených týmů. Nakonec na ně zbyl loňský vítěz Národní ligy TJ Sokol Mukařov. Na jeho půdě dokázali Štíři zvítězit 7:4, ale v českobudějovické Sportovní hale padli 6:7 po prodloužení.

„Bohužel jsme podcenili úvod utkání a po deseti minutách prohrávali 1:4. Pak jsme se zlepšili, ale dotáhnout ztrátu se nám nepodařilo. V každém případě jsme sehráli vyrovnanou partii i v dost nekompletním složení, což nám mohlo dodat trochu sebevědomí. V konečném pořadí jsme tak klesli na 4. místo, ale pro nás je důležité, že čtvrtfinále budeme začínat doma a navíc jsme se vyhnuli dlouhému cestování do Chomutova či Liberce,“ dodal k utkání trenér Jiří Kratochvíl.

Čtvrtfinálová série s Mukařovem začíná již tuto sobotu 5. března od 18 hodin v českobudějovické Sportovní hale. Druhý den zajíždějí Štíři do Prahy.

T. B. C. Králův Dvůr - FBC Štíři České Budějovice 7:3 (4:2, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 1. Pokorný T. (Pokorný J.), 7. Križko (Kubert), 7. Syrovátko (Kovářík), 10. Pokorný J. (Pokorný T.), 55. Križko (Duchek), 56. Vlček (Petrmichl), 60. Dvořák (Duchek) - 2. Staněk (Formánek), 18. Kudláček (Malý), 42. Havelka (Hejplík). Střely: 30:19. Vyloučení: 1:3 + Froněk (CEB) 10 OT. Využití: 0:1. Diváci: 81. Rozhodčí: Čížek, Laštovička.

T. B. C. Králův Dvůr: Sunkovský (Novák) - Kračunov, Vlček, Sluka, Pokorný J., Votava, Kubert, Duchek, Halberštát, Dvořák, Križko, Horký, Syrovátko, Kovářík, Uhřík, Pokorný T., Svoboda, Štěpnička, Petrmichl.

FBC Štíři České Budějovice: Koš (Kunst) - Slepička, Kudláček, Farka, Hejplík, Vilímek, Zavacký - Staněk, Formánek, Malý - Froněk, Skok, Havelka - Žáček, Valdauf, Bíca - Štěpka.


Ženy přivítaly na svém hřišti rivalky ze Soběslavi. K udržení jedenácté pozice jim stačil pouze bod, který nakonec uhrály, i když to po většinu utkání vypadalo na tři. Štírky totiž vedly 3:0, ale nakonec padly 3:4 v prodloužení.

Zápas od začátku nenabízel příliš vysoké tempo a také šancí bylo k vidění málo. První vzruch přišel až v jedenácté minutě, který také přinesl úvodní branku v utkání. Pěknou střelu poslala za záda Pavlíkové Lada Janošťáková. Hra byla poté opět vyrovnaná, ale stále bez větších šancí. Až v sedmnácté minutě se mohly domácí hráčky radovat podruhé. Andrea Dostálová stála přesně tam, kde měla a s dorážkou neměla problém.

Druhá třetina začala stejně jako první. Na další gól se čekalo až do 32. minuty. Ještě předtím se prezentovala tvrdou střelou Jedličková, ale Pavlíková předvedla dobrý zákrok. Poté už ale přišla zmiňovaná třetí branka domácích. Přihrávku Polívková poslala přesně na zadní tyč Kristýna Minářová a na domácí střídačce bylo ještě veseleji. Netrvalo to ale dlouho a přišlo snížení. Střela Moniky Matouškové skončila až za zády Bartoníčkové. O patnáct sekund později bylo rozdíl skóre už jednogólový. Šťastný zásah si připsala Lucie Vacková. Její střelu si smolně srazila do branky gólmanka domácích.

Ani třetí třetina nenabídla strhující bitvu, ale spíše boj. Sem tam se objevil náznak šance, ale obě brankářky vše dokázaly zlikvidovat. Až na jednu střelu byla Bartoníčková krátká. Monika Matoušková trefila skákající míček, ten propadl pod Bartoníčkovou a rázem bylo vyrovnáno na 3:3. Do konce základní hrací doby se nic dalšího nestalo a šlo se na prodloužení.

V něm měly domácí hráčky jednu dobrou příležitost, ale Pavlíková byla na místě. Přišel tak trest. Minutu a půl před koncem přisoudila bonusový bod na stranu Soběslavi Adéla Kubátová, která z poměrně velké dálky prostřelila Bartoníčkovou.

„Poslední zápas základní části byl z naší strany málo aktivní. Nedokázali jsme udržet vedení 3:0 a kvůli nedůrazu jsme prohráli v prodloužení. Jsem rád, že jsme získali alespoň bod a ukončili základní část na jedenáctém místě,“ zhodnotil zápas trenér Luboš Hanšpach.

Štírky přesto zůstaly na jedenácté pozici a do osmifinále play-off si je vybral tým z Plzně, na které se Jihočeškám letos nedaří. Doma prohrály 3:12 a na hřišti Plzně 2:10. Soběslav si pro play-off vybrala tým Bulldogs Brno.

První utkání sehrají českobudějovické florbalistky na palubovce Plzně v sobotu 5. března od 17:00. Další den přivítají soupeře ve Sportovní hale v Českých Budějovicích od 15:45.

FBC Štíři České Budějovice - Banes Florbal Soběslav 3:4p (2:0, 1:2, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Janošťáková L. (Jedličková), 17. Dostálová (Janošťáková L.), 32. Minářová (Polívková) - 33. Matoušková (Dudová), 33. Vacková (Kabešová M.), 57. Matoušková, 64. Kubátová (Kostečková). Střely: 22:16. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 74. Rozhodčí: Holeček, Vraspír.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková - Linhartová, Zahradníková, Sýkorová, Šraierová - Dostálová, Janošťáková L., Jedličková - Minářová, Polívková, Zimová - Kašparová, Janošťáková P., Juhaňáková.

Banes Florbal Soběslav: Pavlíková (Bryllová) - Řezníčková, Matoušková, Vacková, Nováková, Kabešová M., Kostečková, Kabešová P., Dudová, Kubátová, Škodová, Bínová.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Králův Dvůr, Tomáš Pokorný, České Budějovice, Václav Staněk, Pavel Dvořák, Ondřej Havelka, Tomáš Vlček, florbal, sportovní hala, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oba elitní týmy Štírů zakončily základní část porážkou  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.