Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soutěživostí a citem pro hru, tím hokejisté bodují i při golfu

I když letošní dovolená hráčům českobudějovického HC MOUNTFIELD pomalu končí, tak je léto ale ještě v plném proudu. A právě v létě si řada hokejistů krátí volné chvíle na golfových pažitech. Proč zrovna hokejisté holdují golfu? Říká se, že mají cit pro hru, cit pro míček a v neposlední řadě cit pro hůl. Podívali jsme se proto na jednoho vášnivého golfistu z řad hokejistů, jak válí. A Milan Gulaš válí opravdu hodně dobře.

Milane, našel byste na golfu a hokeji vůbec něco společného?

Určitě zápal pro hru, ale je jasné, že to je něco jiného. Podle mého je golf geniální hra, v hokeji hrajete týmově, ale tady hrajete jen sám za sebe. Všechno zlé a dobré je jen vaše práce, a to se mi právě na golfu líbí.

A co vás vůbec ke golfu přivedlo?

Vlastně jsem se k tomu dostal náhodou, už v Americe. Tam jsem bydlel přímo u golfového hřiště a vyzkoušel jsem si to, takže už tam mě to chytlo. Pak jsem si tady vystřílel pár míčků, týden potom byly nové hole a další týden pak zelená karta. Už šestý rok jsem golfem nadšen a hraji skoro pořád. Spousta lidí si myslí, že se jen tak procházíte, ale tak to vůbec není, bez golfu si léto neumim představit.

A jak jste vůbec na tom, myslím s handicapem?

Musim říci, jak jsme měli v přípravě Dana Landu, který nás učil nové prvky, tak to začínám zkoušet i v golfu a opravdu mi to funguje a jde lépe! Zkusil jsem se uvolnit a užívat si to, takže mi to jde a snižuji (usměje se). Teď mám rovných osm.

Proč si myslíte, že hodně hokejistů hraje golf tak dobře? Může v tom být už naučený švih s holí nebo čím to je? A máte vůbec v kabině další golfisty?

Možná to vypadá jako náhražka hokeje, ale je to úplně něco jiného! Což si dnes už může vyzkoušet opravdu každý. Já jinak hodně chodím s Jirkou Šimánkem, který také hraje hodně dobře.
Jinak hraje dost kluků, ale třeba nechodí mastit každý týden. To jsem největší blázen asi opravdu já (zasměje se). Hraje taky Lanýž (Jakub Langhammer), Novka (Jan Novák) anebo Rosťa Martynek.

A hecujete se nějak ve flightu (skupina golfistů, kteří jsou spolu ve hře na hřišti)?

No jasně! To stojí vždycky za to, neuvěřitelná sranda. Tam jde o hodně (se smíchem).

Co byste sám o sobě řekl, že vám v golfu jde a naopak, co by bylo potřeba ještě dopilovat?

Osobně si myslím, že z golfu mi nejde nic (se smíchem). Golf je opravdu hra o trénování a moc dobře vím, že ten správný švih já nemám, protože tam jsou pořád návyky z hokeje. To je těžké odbourat. Ale golf hraju, protože mě to hrozně baví a nehodlám se někde živit na PGA Tour, takže se asi nic odbourávat nebude. Hokej hraji napravo, golf také, takže ani tady není problém.

Golf je hra gentlemanů, má daná docela striktní pravidla, oblečení, což je oproti dost adrenalinovému hokeji také úplně něco jiného. Nejhorší, co snad může být, když golfista sekne holí o zem.

Jo jo, také jsem jednou hůl poslal na zem. Ale lituji toho do dneška, protože hůl za to nemůže, můžete za to jen vy sám. Pak jsem jí ale musel opravovat, protože byla ohnutá. Rozčilování na golfu jsem provozoval asi tři roky než jsem poznal, že to takhle asi nepůjde. Nabuzení z hokeje tady nemůže existovat, golf chce klid a čistou hlavu.
Například Vencu Prospala jsem párkrát potkal na hřišti a viděl, jak to hraje a musim říci, že on je opravdu golfista. Má krásný švih! Ale teď jsem hrál s Jirkou Lálou, který má handicap asi dva, a to je pan golfista. Radost se na něj koukat. Asi je to u nás hokejistů o té soutěživosti a chtíči po birdie (zasažení jamky o ránu méně, než je hodnota jamky, tak zvaný par) nebo po eagelu (dvě rány pod par jamky) je děsivý.

Na otázku, proč jsou hokejisté tak dobří také s bagem na zádech, jsme se zeptali přímo profesionála. A to golfového trenéra z Golf clubu Český Krumlov Aleše Nýdla. A aby toho nebylo málo, Nýdl od malička ještě donedávna hrával hokej, proto moc dobře ví, co na hokejisty platí.
"Říká se, že hokejisté a tenisté jsou na tom s golfem nejlépe. Je to hlavně tím, že jsou to sportovci, zvyklí na koncentraci a cit pro danou hru. Umí ve správný čas trefit míček, puk či tenisák. Je však pravda, že ze začátku má spousta hokejistů potíže se stranou, na kterou hrají. Hokejista má vždycky šikovnější ruku na hokejce nahoře. Obecně platí, že praváci hrají golf napravo," podotýká Aleš Nýdl. "Ne nadarmo se ráně od modré říká golfák, není to tak krouživý pohyb, ale je hodně podobný."

Golfový trenér si zahrál už s takovými jmény jako je Milan Hejduk, Milan Hnilička či Lukáš Mensator. A proto hokejistu na greenu pozná hned. "Poznám ho podle toho, že nemá tak precizní švih. Hodně kluků tam více zapojuje ruce, což by se na golfu nemělo, ale oni to i tak zvládají. Golfová rána od nich tak opravdu vypadá, jak rána od modré při přesilovce," uzavírá Nýdl s úsměvem.

Zdroj: www.hokejcb.cz

Štítky golf, hokejista, golfista, Mountfield Hradec Králové, Milan Gulaš, PGA Tour, Milan Hejduk, Milan Hnilička, Daniel Landa, Jan Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěživostí a citem pro hru, tím hokejisté bodují i při golfu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.