Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skvělý gólman Konrád ušetřil Slovan od debaklu

Čtvrteční podvečer patřil v Budějcích dobrému hokeji, když na led Budvar arény zavítal atraktivní soupeř ze slovenského hlavního města. V rámci European Trophy se po úspěšné finské misi utkali hokejisté Mountfieldu s dosud neporaženým Slovanem Bratislava. I přes typické letní počasí byla na jihu Čech k vidění kvalitní partie, po níž se radovali domácí.

Nedlouho po skončení zápasu mezi Českými Budějovicemi a Bratislavou jsme vás krátce informovali o základních faktech, dnes se podíváme na boj o postup do finálového turnaje podrobněji.

Velkou pozornost diváků poutal návrat na „místo činu“ kapitána Slovanu Michala Hudce, který oblékal dres Motoru dlouhých pět sezon. Tento jedenatřicetiletý útočník zažil hned na začátku zápasu velmi vstřícné přijetí, když publikum hlasitě skandovalo jeho jméno. Ihned po Hudcově pozdravu tribunám poslal rozhodčí kotouč do hry a domácí začali ukazovat, který z týmů bude hrát druhé housle. Slovan se dostával k puku jen sporadicky a do akcí se pouštěli především hráči Mountfieldu. Už ve třetí minutě měli Jihočeši první výhodu přesilovky, bohužel si vážnější šanci nevypracovali. Ve své aktivitě však nepolevovali a téměř veškeré dění se odehrávalo před bratislavským gólmanem Konrádem. Obrovskou šanci měl ve 13. minutě po skvělé přihrávce Gulaše Martin Podlešák, jeho projektil ale hostující brankář ukryl do výstroje.

Na začátku 15. minuty hrál Mountfield více než minutu přesilovku pět na tři. Útočná formace ve složení Kašpařík – Šimánek – Martynek, podpořená beky Kranjcem a Ptáčkem, vyvinula na Slovan drtivý tlak, když na Konráda létala jedna střela za druhou. Fanoušci domácích se však rozvlnění síťky dožadovali marně, Bratislava obrovský tlak přestála. Z ojedinělé akce o sobě dali hosté vědět v 19. minutě střelou Cígera, domácí strážce branky Kovář ji ale bez problémů vyrazil. V čase 18:48 hráči Motoru konečně zúročili svou snahu a střelou Jana Nováka od modré čáry šli do zaslouženého vedení. O tom, že první část hry ovládli domácí, svědčí také fakt, že si Konrád připsal na své konto 21 zásahů, na Kováře letělo jen pět puků. Na trestné lavici se navíc vystřídali čtyři hráči Slovanu, kteří slovenskému mančaftu svojí nedisciplinovaností rozhodně nepomohli…

Budějcká Drbna sice neví, co se o přestávce dělo v kabině Slovanu, hra hostujícího celku na začátku druhé třetiny se ale notně zlepšila a Kovář musel čelit několika dobrým střeleckým pokusům. Postupně převzali iniciativu zase domácí a byli to oni, kdo měl další šance. Velkou příležitost skórovat si na druhé straně vypracoval Martynek, trefil však jen boční síťku. Ve 30. minutě předvedl Konrád po ráně Červeného svoji práci lapačkou, o tři minuty později nebyla úspěšná ani spolupráce Sailera s Novákem.

Možnost vyrovnat měl Slovan ve 36. minutě, když v početní výhodě po vyloučení Podlešáka tvrdě pálil od modré čáry Frühauf, kotouč naštěstí Kovář chytil a před dorážejícím Skokanem ho ukryl do své lapačky. Jelikož další přesilovkové šance Preisingera a Kukumberga zůstaly nevyužity, domácí se zase mohli vrhnout do útoku. V polovině 38. minuty opět vystřelil Novák, jeho střelu nadvakrát dorazil Jakub Langhammer a Mountfield vedl 2:0. Vzápětí se ale mohli radovat hosté z Bratislavy - po nahození Preisingerem před Kovářovo brankoviště snížil Michal Hudec, kterému se puk odrazil o některé části těla. Minutu před koncem druhé části hry měl Slovan výhodu dvojnásobné početní výhody, dopředu však byl bezzubý.

Poslední třetina už nebyla na zajímavé momenty tak bohatá, jako dvě předchozí. Na jejím začátku nedokázala Bratislava využít přesilovku z předchozí části hry, čímž zahodila další šanci na vyrovnání. Ve 48. minutě hráli domácí v početní výhodě, Slovinec v barvách Motoru Aleš Kranjc pálil od modré, on ani Kašpařík se Šimánek, kteří byli sami před brankou, ale nebyli úspěšní. O dvě minuty později kryl Jakub Kovář projektil Lipianského. Pět minut před koncem se do střelecké listiny nezapsal podruhé Langhammer, když se sám před gólmanem neprosadil. Závěrečný tlak Slovanu Bratislava při hře bez brankáře dokázali hráči Mountfieldu za spolupráce Kováře vyřešit, a tak zápas skončil zaslouženým, i když velmi těsným vítězstvím Budějčáků.

Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen bratislavský gólman Branislav Konrád, jehož výkon převyšoval snažení ostatních hráčů. Budějcká Drbna musí dát pořadatelům, kteří mu tuto cenu udělili, za pravdu! Slovenský brankář si totiž připsal 38 zákroků, kterými zabránil ostudnému debaklu hostů. Střelecká potence Mountfieldu byla s ohledem na počet vypracovaných šancí prachbídná.

Další zápas European Trophy čeká českobudějovický Mountfield už v sobotu, kdy na svém ledě přivítá tým Vienna Capitals. Po čtyřech odehraných zápasech jsou Jihočeši v tabulce východní divize třetí s jednobodovou ztrátou na Plzeň. Vedoucím týmem je zatím Bratislava, která však odehrála již šest duelů.

Ohlasy přímých aktérů

Autor rozhodující branky Mountfieldu Jakub Langhammer po zápase řekl:„Zdálo se mi, že hráči Slovanu byli v první třetině unavení z autobusu. Pak se ale rozjezdili a hráli důrazněji. Podle mého názoru se hra v dalším průběhu utkání vyrovnala. Závěrečný tlak se nám naštěstí podařilo ustát a vítězství jsme udrželi,“ uvedl sedmadvacetiletý útočník a pokračoval: „Oproti klasickým přípravným zápasům jsou duely European Trophy úplně něco jiného. Musíme hrát na sto procent a s nasazením. Stejně chceme přistoupit i k zápasu s Vídní, ve které působí několik Kanaďanů. Bude to fyzicky náročné utkání, při kterém nesmíme dlouho držet kotouč, jinak budeme biti.“

Budějcké Drbně se podařilo získat i ohlas bývalého hráče Motoru Michala Hudce. „Podpora publika byla příjemná. Jsem rád, že se mi tady za těch pět let podařilo zanechat nějakou stopu. I když jsme prohráli, na závěr se mi při skandování mého jména odcházelo lépe,“ řekl Michal Hudec, na něhož českobudějovické publikum rozhodně nezapomnělo. Zároveň vysvětlil důvod porážky: „Cesta sice byla dlouhá, ale problémem bylo spíš malé budějovické hřiště, na které se těžko zvyká, když tu nehrajete pravidelně. Mrzí mě především promrhaná přesilovka pět na tři na konci druhé a začátku třetí třetiny. Chtěli jsme tady vyhrát, a to nejen kvůli tomu, že naším cílem je postup do finálové části turnaje. V sobotu proti Plzni musíme bodovat! Navíc máme v plánu zisk domácího titulu, takže ještě musíme celkově zamakat. Doma vyhráváme, ale venku se nám zatím nedaří,“ dodal Michal Hudec, který je ve Slovanu jedním z kandidátů na kapitána pro celou sezonu.

Štítky HC Slovan Bratislava, Branislav Konrád, Mountfield Hradec Králové, European Trophy, Madeta Motor České Budějovice, Michal Hudec, Jakub Kovář, Budvar aréna, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý gólman Konrád ušetřil Slovan od debaklu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.