Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Postupový sen je pryč, sezona po rekordním zápase končí

Téměř 114 minut trvalo nervydrásající páté utkání napínavé série předkola play off mezi budějckým Mountfieldem a Vítkovicemi. Ve třetím prodloužení za stavu 2:2 byli úspěšnější hosté, kteří využili přečíslení dva na jednoho, na jehož konci byl Peter Húževka. Sezona Jihočechů tak skončila.

Do zápasu vstupovaly oba týmy s vědomím, že musí jako první skórovat. Ve všech předchozích vzájemných duelech v předkole play off totiž mančaft, který šel dřív do vedení, vždy utkání vyhrál.

Tento kousek se naštěstí podařil domácím hráčům už v 6. minutě. Nepřesná střela Červeného se odrazila od plexiskla zpátky před branku, kde puk se štěstím trefil do branky odrazem od Šindeláře Michal Švihálek - 1:0. Pro mladého hokejistu to byl první extraligový a zároveň nesmírně důležitý gól v kariéře.

Svůj náskok však Budějčáci do přestávky neudrželi, když ve 12. minutě inkasovali z hole vítkovického Petra Strapáče, jehož střela od levého mantinelu prošla přes skrumáž těl a nejspíš i díky teči nějakého z clonících hráčů skončila až za Kovářovými zády.

Jelikož na obou stranách už zůstaly další slibné šance nevyžity, do kabin odcházeli rivalové soupeřící ve velkém boji jihu Čech proti severu Moravy za vyrovnaného stavu 1:1.

Na větší vzruch se ve druhé třetině čekalo asi pět minut, především tyčka nastřelená hostujícím kanonýrem Svačinou pak zastavila příznivcům Mountfieldu krev v žilách.

Pak ale přišel další velký moment čtvrté formace domácího mužstva - a opět u toho byli stejní hráči. Červený vypálil na Šindeláře, ten jeho pokus vyrazil před sebe a clonící Michal Švihálek přidal svůj už druhý gól v tomto prestižním mači.

Bohužel zcela zbytečné vyloučení Aleše Kotalíka za odhození zlomené hokejky se domácímu celku nevyplatilo. Nejenže připravil své spoluhráče o přesilovku čtyři na tři, ale také v době jeho trestu Budějčáci inkasovali podruhé.

O vyrovnání se ve 32. minutě postarala Romanova formace, která Jihočechy potrápila zejména při druhém zápase v Ostravě. Právě centr tohoto útoku najížděl za branku, ale na přední tyčce uviděl volného Jana Káňu a ten se proti Kovářovi nemýlil - 2:2.

Třetí třetina nabídka neuvěřitelnou dávku emocí. Obě mužstva se celých dvacet minut hnala za rozhodující brankou, která by to úspěšnější posunula do čtvrtfinále play off. Více ze hry měli nejdřív hosté, postupně se ale síly na ledě vyrovnávaly.

V 54. minutě už měli domácí na kahánku, když puk nevyzpytatelně poskakoval v jejich brankovišti, naštěstí akutní nebezpečí bylo včas zažehnáno. A hned vzápětí se dostal do úniku Květoň, jemuž vyrazil vítkovický Kovář hokejku z ruky, ale trestné střílení rozhodčí neodpískali.

Na řadu tedy přišlo dvacetiminutové prodloužení, ale ani v něm rozhodující gól nepadl, přestože domácí hokejisté měli takřka celou dobu puk pod kontrolou. Vítkovickým viditelně docházel dech, a tak mohli děkovat Bohu, že při odstřelování budějckými snajpry neinkasovali.

Střelecká impotence pokračovala i v páté dvacetiminutovce, která se nesmazatelně zapsala do historie české extraligy. V čase 86:08 byl totiž překonán absolutní rekord v délce jediného utkání. To po druhém prodloužení trvalo již sto minut!

Na obou stranách sice bylo k vidění několik šancí, avšak na hráčích už byla znatelná velká únava. Není divu, vždyť měli v nohách už více než zápas a půl. Navíc Vítkovičtí hráli od druhé třetiny pouze na tři pětky.

Nespočet spálených tutových šancí ve třetím prodloužení se Motoru krutě vymstilo. V čase 113:51 špatně střídali, hosté se dostali do přečíslení, Svačina namazal Peteru Húževkovi a bylo rozhodnuto - 2:3.

Přestože Budějčáci byli nejen v nastaveném čase mnohem aktivnějším mužstvem, sezona pro ně po tomto rekordním zápase definitivně skončila...

„Za předvedený kvalitní výkon podpořený vynikajícím Šindelářem si celé mužstvo postup zasloužilo. Vyhráli jsme právem,“ řekl po zápase trenér Vítkovic Peter Oremus.

„Gratuluji Vítkovicím k postupu. Jestli vyhrálo lepší mužstvo, to nehraje vůbec žádnou roli. Nikoho nezajímá, jestli to byla zasloužená výhra. Oni tu cestu našli, my ne...“ reagoval na slova svého protějšku kouč Mountfieldu Peter Draisaitl.

HC Mountfield - HC Vítkovice Steel 2:3p (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Švihálek (Červený, Škoda), 29. Švihálek (Červený), 8. - 12. Strapáč (Stehlík, Hruška), 32. Káňa (Roman, Svačina), 114. Húževka (Svačina, Huna). Rozhodčí: Šindler, Hodek - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. Diváci: 5306. Stav série: 2:3.

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank, Plášil - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Knotek, Langhammer, Květoň - Švihálek, Červený, Škoda - Luňák. Trenér Peter Draisaitl.

HC Vítkovice Steel: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kovář, Rehák, Kudělka - Káňa, Burger, Szturc - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Bartánus. Trenér Peter Oremus.

Štítky hokej, HC Mountfield, HC Vítkovice Steel, extraliga, HC Vítkovice Ridera, Mountfield Hradec Králové, Peter Húževka, Michal Švihálek, Jan Káňa, HC Škoda Plzeň, Madeta Motor České Budějovice, Aleš Kotalík, Peter Draisaitl, Peter Oremus (tréner)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postupový sen je pryč, sezona po rekordním zápase končí  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.