Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhá liga v Budějcích nebude, s Milevskem si zahraje Trutnov

Před branami baráže o 2. ligu se letos zastavili hokejisté David Servisu. V odvetném utkání předkola s Trutnovem nezvládli smazat dvoubrankové manko z prvního duelu a podlehli i na svém ledě, tentokrát 1:5. Servismani si přesto vysloužili ohlušující potlesk slušně zaplněné tribuny.

Pocit hořkosti v nich ale po zápase zůstane ještě hodně dlouho. Především pak kvůli průběhu na ledě i mimo něj.

Do odvetného utkání museli Jihočeši svou hru přizpůsobit jasnému cíli, tedy výhře. Podle postupového klíče by stačil výsledek 2:0, který by Budějčákům přiřkl postup do baráže, protože v Trutnově zvládli vstřelit jednu branku.

Jaké to překvapení, když před úvodním buly přijeli sudí k oběma střídačkám, aby jim oznámili odchylku od původního plánu. David Servis mohl vyhrát jakýmkoliv výsledkem. Pokud by se mu to povedlo, následovalo by prodloužení, které by rozhodlo o soupeři pro Milevsko.

Jenže od začátku bylo jasně vidět, že se v Hokejovém Centru Pouzar představil dosud nejsilnější celek. Přestože byli Servismani v první třetině vyrovnaným soupeřem, puk na hokejkách měli častěji Trutnovští. Na to domácí ve svém prostředí dosud nebyli zvyklí. A hosté také šli po zásluze do vedení. Kučera se nestihl přemístit včas k pravé tyči a puk z hole Jiřího Šimoníčka přesně doputoval do odkryté klece.

Snaha ale domácím upřít nešla. Příležitost k vyrovnání měli v polovině úvodní části, kdy se Trutnov provinil špatným střídáním, jenže za své spoluhráče vše s klidem řešil veterán v brankovišti - Radovan Biegl. S extraligovými zkušenostmi patří k velkým oporám svého týmu.

První sporný moment střetnutí přišel v závěru třetiny. Budějcký Jiří Hanzal byl vyloučen na pět minut plus do konce utkání a David Servis přišel o svého elitního útočníka. Pod sprchy musel zamířit za zákrok, který viděl snad jen muž v pruhovaném. „Sami jste byli svědky toho, co tady pan rozhodčí předvedl,“ nechtěl dále komentovat diskutabilní vyloučení Fedur.

Aniž by to kdokoliv z přítomných diváků tušil, nejkontroverznější část odvety probíhala právě v prostorách obou kabin o první přestávce. Arbitři znovu oběma trenérům oznámili, že se kritéria pro postup mění a zpátky platilo, že postoupí ten s lepším skórem. V hokejových luzích a hájích něco nevídaného.

„Chtěl bych poděkovat pánům z hokejového svazu, kteří z toho udělali takový cirkus, který nemá obdoby. Aby pan rozhodčí před zápasem přijel, vysvětlil nám pravidla, podle kterých se bude hrát a po první třetině to změnil, tak to se může stát jen v našem státě. Nejdříve se mělo hrát podle pravidel, že o skóre nepůjde a mělo být jedno, jak vyhrajeme. Pokračovalo by se pak dál. Po první třetině to změnil a hrálo se zase na skóre. Tohle není normální! Buď se musí zápas opakovat, nebo ať si tam někdo dá pár facek, protože takhle se hokej nedá dělat. Se sportem to nemá nic společného. Když nad tím teď uvažuji, neměli jsme v zápase vůbec pokračovat. Hráči prostě ztratili veškerou motivaci, to se prostě musí zažít. Nemůžete přeci jeden den vyhrát milion a druhý den ho nemít. To prostě nejde,“ neskrýval kouč David Servisu své rozhořčení.

Těžko soudit, jestli to Servismany tak moc rozhodilo, nicméně po změně stran zažili sedm minut hrůzy. Ještě v přesilové hře, navíc v tu dobu dvojnásobné, se dokázal trefit Stanislav Procházka a poslal hosty do dvoubrankového vedení.

Na konci 25. minuty už Trutnov vedl 3:0. Úspěšným střelcem se stal Libor Mašek a to už to s domácími vypadalo hodně bledě. Když za necelé dvě minuty přidal čtvrtou branku Vojtěch Perutek, většině přítomných bylo jasné, kdo z tohoto dvojzápasu vzejde jako druhý barážista.

Jihočeši se evidentně trápili, důkazem toho byla nevyužitá dvojnásobná početní výhoda, která by alespoň trochu korigovala vývoj duelu. Naopak hráči v bílých dresech hráli ve velké pohodě, navíc byli hnáni jak malou skupinkou svých fanoušků, tak impulzivním trenérem Ladislavem Lubinou, pro kterého je to poslední sezona na trenérské lavičce Trutnova. Před nedávnem byl totiž jmenován novým koučem extraligové Slavie Praha.

Třetí třetina začala další přesilovou hrou, po dlouhé době se jí ale dočkali hosté. Stejně ale dopadli modří, kterým podobná příležitost byla nabídnuta v polovině třetí třetiny. O pár sekund později se už ale dočkali alespoň čestného úspěchu. Po přihrávce Šulčíka se z prostoru kruhu pro vhazování v útočném pásmu prosadil Tomáš Tupý.

David Servis chtěl na rozloučenou přidat ještě nějaké branky, proto v závěru zkusil trenér Jiří Fedur i hru bez brankáře. Dlouhého trvání však neměla, jelikož dvaašedesát sekund před koncem trefil odkrytou klec kapitán Jakub Luštinec a definitivně rozhodl o podobě výsledku druhého utkání.

Servismani se ale nemají vůbec za co stydět. V letošní sezoně dokázali vyhrát krajskou ligu, dokonce prošli i náročnou kvalifikací o druholigovou baráž, kde vyřadili mistry Středočeského a Libereckého kraje. Navíc v souboji s Trutnovem zas až tolik nechybělo. Jen si budějčtí hokejisté vybrali slabší den právě pro odvetu.

Nezbývá než doufat, že o rok později už se to povede. Snad do té doby vymyslí i hokejový svaz přehledný systém a postupový klíč. Prozatím se David Servisu sluší obrovsky poděkovat za předvedenou hru!

„Rád bych poblahopřál soupeři k dobrému výkonu, vyhrál zaslouženě. My jsme totiž dnes neměli ten správný den, to bylo vidět. Začalo to v podstatě vyloučením Jirky Hanzala. Stejně ale svůj den neměli ani rozhodčí, to si také nemůžeme namlouvat. Tenhle zápas nám pokazil celou sezonu, my jsme totiž amatéři. Já děkuji a smekám před kluky od pana Davida, až po posledního hráče. Celý ročník byl překrásný, nádherný, ale tohle prostě nemá obdoby,“ zakončil trpce hodnocení letošní poutě Servismanů kouč Fedur.

HC David Servis České Budějovice - HC BAK Trutnov 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 53. Tupý (Šulčík, Heindl) - 8. Šimoníček (Kozák, Veselý), 23. Procházka (Malínský), 25. Mašek (Šimoníček), 27. Perutek (Smékal, Janoušek), 59. Luštinec. Rozhodčí: Valenta - Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 4:6, navíc Hanzal (DAS) 5 minut + OK. Využití: 0:1. Střely na branku: 41:28. Diváci: 400.

HC David Servis České Budějovice: Kučera (Kavka) - Bombic, Brus, Cikán, Chaloupka, Tupý, Radouch, Vomela, Fousek, Čížek, Fleischman, Hanzal, Heindl, Janda, Říha, Dal. Mikeš, Dan. Mikeš, Pražák, Rob, Suchánek, Šulčík. Trenér Jiří Fedur.

HC BAK Trutnov: Biegl (Škop) - Antonín, Poul, Junek, Kozák, Karlík, Procházka, Luštinec, Chytráček, Veselý, Perutek, Mašek, Zelenka, Šimoníček, Zitka, Vacek, Smékal, Janoušek, Malínský. Trenér Ladislav Lubina.

Štítky hokej, HC David Servis České Budějovice, HC BAK Trutnov, předkolo baráže o 2. ligu, Trutnov, Milevsko, České Budějovice, baráž, Madeta Motor České Budějovice, Stanislav Procházka, Jakub Luštinec, Jiří Hanzal, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá liga v Budějcích nebude, s Milevskem si zahraje Trutnov  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.