Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce stoupají tabulkou. Havířovským nadělily šestku

Hokejisté ČEZ Motoru mají na začátku listopadu skvělou formu. Budějce jsou v první lize týmem s nejlepším útokem, kterému dominují dva nejproduktivnější hráči soutěže - Josef Straka a Tomáš Nouza. Ale daří se i zbytku týmu, a tak Jihočeši vyhráli počtvrté v řadě. Dnes porazili Havířov 6:1.

Fantastickou ofenzivní podívanou nabídly hned první minuty prestižního zápasu o třetí místo tabulky. Hosté začali aktivně, jenže branka padla na druhé straně. Jako první se do střelecké listiny zapsal už ve 2. minutě povedenou ranou do horní části branky Marek Vaniš.

Z rychlého vedení se ale motoráci neradovali dlouho. Kůdela ve 4. minutě chyboval za svou brankou, a než stačil zaujmout ideální postavení mezi tyčemi, puku se ujal havířovský kapitán Michal Sztefek a střelou k lapačce budějckého gólmana překonal - 1:1.

Vyrovnávací trefa hosty nabudila a v dalším průběhu nebylo prakticky vůbec znát, že mají v nohou sobotní zápas s Chomutovem. Jakmile se ale úvodní dvacetiminutovka přehoupla do druhé poloviny, Motor srazil permoníky na kolena a během necelých čtyř minut výrazně zvýšil vedení.

V čase 10:18 dorazil puk ležící v brankovišti, kam ho v přesilovce zavezl Nouza, do sítě kapitán Josef Straka a České Budějovice hostujícímu AZ zase odskočily. Už 3:1 to bylo na konci 13. minuty, kdy Tomáš Nouza vyhnal Danečka na střídačku. Domácí forvard totiž dostal zpoza havířovské branky zadovku od Heřmana, hostující gólman nestihl zareagovat a budějcký kanonýr skóroval do odryté klece.

Střídající brankář Matoušek si ale nestihl ani sáhnout na puk a po jednačtyřiceti sekundách lovil ze sítě gólovou ránu Roka Pajiče, jenž zužitkoval Kuchejdovu přihrávku nejlépe, jak mohl. Studená sprcha donutila hostující trenéry vybrat si už v první třetině oddechový čas. K odpovědi na domácí střelnici se ale Havířovští nezmohli a do kabin si nesli Jihočeši luxusní náskok.

Kdo chodí na hokej pouze kvůli gólům, průběh druhé třetiny ho nejspíš moc nenadchnul. Aktivita domácího celku lehce polevila a skóre se nijak neměnilo. Ve 31. minutě k tomu ale nebylo daleko, když se v perfektní šanci ocitl Heřman. Stejný hráč o sobě dal vědět zanedlouho, když bombou z kruhu sundal Matouškovi masku.

Pátá, tedy branka na 5:1, odbila osmadvacet sekund po začátku třetí třetiny v dobíhající přesilovce domácích, když Heřman namazal do levého kruhu nepokrytému Tomáši Nouzovi a druhý nejproduktivnější hráč soutěže Matouška propálil.

Ve 43. minutě si mohl další zářez do tabulky kanadského bodování připsat Straka, na něhož bylo po faulu Bezušky odpískáno trestné střílení. Domácí kapitán ale tváří v tvář gólmanovi Havířova zklamal, přestože usilovně hledal skulinu mezi jeho betony.

Konečný stav určil v čase 44:39 Luboš Rob, jenž se parádní střelou nemýlil a využil třetí početní výhodu. Motor byl jasně lepší a hosté mohli být rádi, že neinkasovali ještě minimálně dvakrát. Poprvé se proti dělovce Chmelíře vytáhl lapačkou Matoušek, v poslední minutě se pokus Prokeše otřel jenom o tyčku.

ČEZ Motor České Budějovice porazil Havířov 6:1 a dostal se před něj na skvělou třetí pozici. Tabulce dominují s pětibodový náskokem týmy Chomutova a Třebíče, jistotu přímého postupu do play-off mají Jihočeši díky slušné sedmibodové rezervě.

„Přestože jsme v úvodu nedlouho po našem vedoucím gólu inkasovali, vstup do utkání se nám povedl a ve čtrnácté minutě jsme vedli vysokým rozdílem už 4:1. Bylo vidět, že hosté jsou unaveni z předchozího duelu v Chomutově, na rozdíl od nás odpočívali o den méně. Zápas jsme po celou dobu kontrolovali,“ řekl po zápase trenér českobudějovického Motoru Petr Rosol.

„Byli jsme rádi, že nám Budějovice vyšly vstříc a mohli jsme tak o víkendu sehrát dvojzápas, jinak jsme se sem vraceli v pondělí. Dlouhé cestování nás hodně unavuje. Navíc nás potkaly problémy s obránci, když defenzivu tvořili čtyři hráči juniorského věku a další těsně nad touto hranicí. Dnešní utkání bylo podobné tomu v Chomutově, i když tam jsme získali aspoň bod. Mladíci si bohužel se zkušenými hráči domácích neporadili, zejména v první třetině jsme nebyli schopni držet krok a dostali čtyři góly. Do druhé dvacetiminutovky jsme vstoupili s cílem začít nový zápas, což se nám podařilo i díky tomu, že domácí tolik netlačili, ale poslední třetina byla z jejich strany stejná jako ta první. Zuby nehty jsme ubránili výsledek 6:1, který je pro nás ještě lichotivý,“ uvedl havířovský kouč Jan Daneček.

V následujících dnech čeká budějcký celek důležitá série třech zápasů na hřištích soupeřů. Ve středu zajíždí na led vedoucího Chomutova, sobotní zápas sehraje proti předposlednímu Prostějovu a na státní svátek nastoupí proti Kladnu, které se konečně po rekonstrukci stadionu představí na svém ledě. Další prvoligový duel se v Budvar Aréně odehraje až ve středu 19. listopadu od 17:30 proti Litoměřicím.

ČEZ Motor České Budějovice - HC AZ Havířov 2010 6:1 (4:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Vaniš (Prokeš, Rob), 11. Straka (Nouza, Růžička), 13. Nouza (Heřman, Růžička), 14. Pajič (Kuchejda), 41. Nouza (Heřman, Straka), 45. Rob (Pajič, Heřman) - 4. Sztefek (Rimmel). Rozhodčí: Talpa - Lukš, Novák. Vyloučení: 4:5. Využití: 3:0. Diváci: 4121.

ČEZ Motor České Budějovice: Kůdela (Gába) - Punčochář, Mucha, Suchánek, Vráblík, Chmelíř, Semrád, Růžička, Kříž - Kuchejda, Pajič, Švihálek - Nouza, Straka, Heřman - Vaniš, Rob, Prokeš - Švec, Trummer, Boháč. Trenér Petr Rosol.

HC AZ Havířov 2010: Daněček (13. Matoušek) - Bezuška, Bahounek, Repe, Lenďák, Graca, Horák, Matějíček, Foltýn - Jiránek, Haas, Fořt, Klimša, Šlahař, Jakůbek, Tomi, Pechanec, Matějek, Sztefek, Maruna, Rimmel. Trenér Tomáš Potěšil.

Pořadí 1. ligy ČR 2014/2015 po nedohraném 23. kole: 1. Chomutov (46 bodů), 2. Třebíč (46), 3. MOTOR (41), 4. Havířov (41), 5. Litoměřice (40), 6. Kadaň (39), 7. Jihlava (34), 8. Šumperk (30), 9. Kladno (29), 10. Benátky nad Jizerou (28), 11. Ústí nad Labem (28), 12. Most (27), 13. Prostějov (15), 14. Havlíčkův Brod (9).

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, HC AZ Havířov 2010, 1. liga ČR, 23. kolo, Madeta Motor České Budějovice, Tomáš Nouza, Josef Straka, Piráti Chomutov, ČEZ, Rok Pajič, Luboš Rob, Rytíři Kladno, HC Stadion Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce stoupají tabulkou. Havířovským nadělily šestku  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.