Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Start jak má být! Motor zvítězil v Havířově 5:2

Všichni fanoušci českobudějovického hokeje se dnešním dnem konečně dočkali. Odstartoval nový ročník druhé nejvyšší české hokejové soutěže s novým názvem WSM Liga. Motor zajížděl k prvnímu utkání na led vzdáleného Havířova a vedl si na výbornou. Po třech brankách obránců zvítězili Jihočeši 5:2 a připsali si hned v prvním utkání všechny tři body.

Motor nastoupil do utkání v očekávané sestavě. Chyběli stále zranění beci Kolmann s Růžičkou, ale jiné posily, v čele s Lukášem Zíbem, již do utkání naskočily. A právě poslední motorácká posila vstřelila první branku svého týmu v nové sezoně. Švihálek našel zpoza branky Lukáše Zíba a ten přesnou střelou z mezikruží poslal hosty do vedení. Ani ne o minutu později bylo na jihočeské střídačce ještě veseleji. Lukáš Žálčík s Romanem Vráblíkem ujížděli dva na jednoho a druhý jmenovaný přesnou střelou z první zvýšil náskok.

Poté už se dostali do hry také domácí. Střelu Maliníka a poté Koríma však Gába pokryl. AZ pokračoval v tlaku i nadále. Pechanec zavezl kotouč za hostující obranu, našel u tyče Kurovského, ale ani ten si na hostujícího gólmana nepřišel.

Ve třinácté minutě se domácí radovali ze své první ligové branky sezony. Žovincovo vyloučení potrestal přesnou střelou Michal Sztefek. O pár chvil později bylo vyrovnáno. Šibenici Gábovy svatyně vymetla jedna z havířovských posil - Karol Korím. Těsně před koncem první třetiny měl ještě příležitost Mikyska, ale přihrávku Švihálka do prázdné branky minul.

V úvodu prostřední části o sobě dal opět vědět Zíb. Parádně se uvolnil přes domácího obránce, ale jeho následná střela letěla mimo tři tyče. Nervydrásající situace vznikla ve 26. minutě, kdy kotouč poskakoval na Gábovo brankové čáře. Gól z toho však nebyl. Z protiútoku pak mířil nad branku velmi agilní Zíb. Havířov si ale vypracoval další příležitost. Domácím byla poskytnuta výhoda a Pechanec v dobré pozici mířil bekhendem těsně nad.

V polovině utkání se do vedení opět dostali budějčtí hokejisté. Roman Vráblík vstřelil svou druhou branku poté, co ho v druhé vlně našel kapitán Straka, a přesnou přízemní střelou prostřelil Svobodu.

A Motoru vlil třetí vstřelený gól novou krev do žil. Další šanci měl Kuchejda, který tečoval touš těsně vedle Svobodovy branky. Tutovku spálil ve 34. minutě Suchánek, jenž dostal kotouč před prázdnou branku, ale vůbec ji netrefil. Poté se dostal do dobré příležitosti domácí Sedláček, ale na dobře chytajícího Gábu si nepřišel.

Dva výborné zákroky ihned po sobě předvedl také Svoboda. Postupně si na něm vylámali zuby Mikyska a Žovinec. Na další akci hostů už byl však krátký. Michal Švihálek se dostal k dorážce a puk z jeho hole zamířil přesně pod víko. To byla tečka za druhou třetinou a Jihočeši tak vstupovali do závěrečné periody s dvoubrankovým náskokem.

Úvod poslední dvacetiminutovky opět patřil hostujícímu Motoru. Do samostatného úniku se dostal Kuchejda, ale i díky ataku jednoho z domácích obránců Svobodu neprostřelil. Po Kuchejdovo šanci přišla přesilová hra a českobudějovičtí dokázali popáté skórovat. Vráblíkovu střelu dokázal Svoboda ztlumit, ale Martin Heřman si už věděl rady a poslal kotouč za gólmanova záda.

Následně předvedlo krásnou akci trio Heřman - Straka - Nouza, ale střelu posledně jmenovaného Svoboda pokryl. O pár chvil později mohl Vráblík zkompletovat hattrick, ale úplně sám před Svobodou trefil pouze lapačku domácího brankáře. V závěru dostal ještě dva dvouminutové tresty Mikyska, ale domácí přesilovou hru nevyužili a Motor tak zvítězil v prvním ostrém utkání sezony na ledě Havířova 5:2.

Druhé utkání sehrají budějčtí borci hned zítra. Na led Budvar Arény zamíří Jestřábi z Prostějova. Úvodní buly je naplánováno na 17:30.

AZ Havířov - ČEZ Motor České Budějovice 2:5 (2:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Sztefek (Staněk, Maliník), 15. Korím (Sedláček) - 6. Zíb (Švihálek, Mikyska), 7. Vráblík (Žálčík), 30. Vráblík (Straka, Heřman), 39. Švihálek (Kuchejda, Žovinec), 50. Heřman (Vráblík, Straka). Rozhodčí: Kubičík - Vengřín, Rožánek. Vyloučení: 6:8 + Korím (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:2. Diváci: 1884.

AZ Havířov: Svoboda (Matoušek) - Lenďák, Korím, Krisl, Bahounek, Graca, Ostrčil, Chroboček - Staněk, Maliník, Kalus - Sztefek, Pechanec, Kurovský - Maruna, Rimmel, Kanko - Bednář. Trenér Štefan Mikeš.

ČEZ Motor České Budějovice: Gába (Bláha) - Zíb, Mucha, Suchánek, Vráblík, Bohunický, Žovinec - Žálčík, Rob, Škoda - Nouza, Straka, Heřman - Kuchejda, Mikyska, Švihálek - Guman, Babka, Prokeš - Marek. Trenér Petr Rosol.

Napsal Aleš Skok

Štítky HC AZ Havířov 2010, Lukáš Zíb, Michal Švihálek, SK Dynamo České Budějovice, Roman Vráblík, Madeta Motor České Budějovice, Martin Heřman, Karol Korím, HC Škoda Plzeň, 1. SK Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Start jak má být! Motor zvítězil v Havířově 5:2  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.