Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České holky? Na ty se musíte zeptat Codyho, směje se David Gilbert

Jednou ze zahraničních akvizic českobudějovického Motoru je Kanaďan David Gilbert. Vytáhlý hokejista, který v sobotu oslaví osmadvacáté narozeniny, odpovídal na otázky čtenářů i Budějcké Drbny. Fanoušci ho totiž vyhlásili Motorákem měsíce listopadu.

Drbna: Jak jste strávil Vánoce v České republice?

Jsem tady v Čechách s přítelkyní, a tak jsme spolu odjeli na dva dny do Prahy. Mám tam kamarády, kteří tam žijí a hrají hokej, takže jsme strávili Vánoce společně. Je hezké mít v Evropě přátele, když jste daleko od domova.

Jan Vyžrálek: Co jste měl ke štědrovečerní večeři, českého kapra, nebo něco jiného?

Měli jsme quiche, to je takový náš slaný koláč, a pár dalších věcí. Obvykle míváme krocana, ale to tady v Evropě není zvykem. Ale slyšel jsem o kaprovi a je to jedna z věcí, které chci určitě ochutnat.

Jaké české jídlo vám nejvíc chutná?

Zkoušel jsem klasické české vepřo-knedlo-zelo a moc mi chutnalo. To je takové jedno jídlo, co jsem si zapamatoval. Ale jinak si doma rád vařím, takže se moc často nestravuji venku v českých restauracích.

Jan Rosický: Jaký jsi byl hokejista jako malý? Byl jsi ten kluk, kterému šlo všechno hned, dával spoustu gólů a od dětství mu všichni předpovídali hokejovou kariéru, nebo se tvůj talent rozvíjel až později? Nebo úplně něco jiného?

V mém týmu jsem byl vždy jedním z kluků spíš v pozadí. Až když mi bylo nějakých 14 let, začal jsem být rychlejší a lepší než ostatní, byl jsem draftován do juniorské ligy a pak do NHL. Takže očekávání pak už byla docela vysoká. K NHL nebylo daleko, ale nakonec jsem si ji nezahrál. Teď mám úspěšnou kariéru Evropě a jsem tady šťastný.


David Gilbert převzal od Dity Dvořákové cenu pro Motoráka měsíce listopadu. Společně s ním dostal soudek Budvaru také švagr čtenáře Drbny Honzy Rosického.

Drbna: Hrál jste v Kanadě, USA, Francii i Maďarsku. Jaké jsou podle vás největší rozdíly mezi hokejem v zámoří a v Evropě?

V Americe se hraje trochu víc fyzický hokej, je to hlavně kvůli menšímu kluzišti. Tady je více prostoru, je tu hodně šikovných hráčů, kteří jsou individuálně výborní. Pokud jste dobrý bruslař, můžete být v Evropě lepším hokejistou, a to mi vyhovuje.

A co fanoušci, jak se vám líbí ti u nás?

Je to veliký rozdíl. Fandí se tady jako na fotbale, myslím evropský fotbal. Hodně mi to pomáhá. Nebyl jsem na to z domova zvyklý, ale moc se mi to líbí a opravdu taková podpora člověka žene, když fandové křičí, fandí a zpívají. Týmu to hodně pomáhá.

Co říkáte na české dívky?

Mám přítelkyni a nejsem tady tak dlouho, abych tohle dokázal zhodnotit. Na české holky se musíte zeptat Codyho Bradleyho. (směje se)

Znáte už nějaká česká slova?

Ano, hodně slov jsem pochytil od trenéra, když nám něco vysvětluje v kabině. Umím počítat, už rozumím, když trenér říká nějaké věci, což je super. Protože když jsem přišel, tak jsem nechápal, co se bude dít, jestli říká dva na jednoho, pět na pět, jestli volá na obránce. Teď je to mnohem lepší. Čeština se mi líbí.

Čeho byste chtěl v Motoru dosáhnout?

Postup do extraligy. To je plán, kterého chceme dosáhnout všichni. Doufám, že se nám to povede.

Štítky David Gilbert, Motorák měsíce, rozhovor, hokejista, Madeta Motor České Budějovice, Evropa, hokej, Drbna.cz, Česko, National Hockey League, USA, Praha

České holky? Na ty se musíte zeptat Codyho, směje se David Gilbert  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.