Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pět jihočeských hokejistů pojede reprezentovat Česko na olympiádu do Pchjongčchangu

Výrazné zastoupení bude mít jihočeská hokejová škola na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. Českou republiku budou reprezentovat Milan Gulaš, Tomáš Mertl, Michal Vondrka, Roman Horák a Jan Kovář. Jde o pětinu týmu.

Z pětadvacetičlenné nominace vybrali trenéři v čele s hlavním koučem Josefem Jandačem pět jihočeských rodáků. Z Budějc pojedou na sledovaný turnaj Milan Gulaš, Tomáš Mertl (oba hrají nyní za Škodu Plzeň, extraliga), Michal Vondrka (Chomutov, extraliga) a Roman Horák (Viťaz, KHL). Útočník Kovář (Magnitogorsk, KHL) je z Písku.

Dlouho jsme řešili nominační rébus. Vyřešili jsme ho až včera po odehraném extraligovém kole. Naštěstí se nevyskytla žádná zranění. Do turnaje je ještě měsíc a může se stát, že někdo onemocní. Máme seznam kluků, kteří jsou připravení být donominovaní. Snažili jsme se dát k sobě dvojice či trojice, které jsou již odzkoušené,“ uvedl při nominační tiskové konferenci Josef Jandač.

Nominace tak minula dalšího Jihočecha Zbyňka Michálka, který pochází z Jindřichova Hradce. „Zbyněk patří ke zkušeným borcům, ale podobně jako u Martina Růžičky to bylo těžké rozhodování. Jako hráče si ho nesmírně vážím. I kvůli jeho charakteru. Snažili jsme se vybrat do obrany hráče ofenzivní i defenzivní, ale po debatách s Jardou Špačkem jsme usoudili, že u praváka, který hraje nalevo, to pak není ono, když je zvyklý hrát napravo. Na tuto stranu jsme vzali jiné hráče,“ dodal dále trenér.

Podle trenérského grémia bude silná stránka mužstva v tom, že půjde o zkušený tým, který bude vyvážený v obraně i útoku. „Věřím, že budeme dostávat málo branek a v útoku budeme produktivní,“ řekl dále Jandač s tím, že do Koreje bere tři brankáře, osm obránců a 14 útočníků. O pozici jedničky v brankovišti se popere zkušená dvojice Pavel Francouz (Čeljabinsk) a Dominik Furch (Omsk).

O produktivitu týmu by se měla starat i avizovaná pětice Jihočechů. „Gulaš patří věkem k velmi zkušeným borcům. Má vynikající formu a věřím, že se akce zhostí jako mazák. I Vondrka je velmi zkušený hráč. Má za sebou tři starty na mistrovství světa a je ve velmi dobré formě. Mertl je zase momentálně nejlepší střelec v extralize, který za sebou sice nemá velký turnaj, ale kam jsme ho vzali, plnil spolehlivě pokyny a svou roli. Má po celou sezonu stabilní výkonnost a dostal přednost před Robinem Hanzlem.

Na tiskové konferenci promluvil za Český olympijský výbor i Martin Doktor, který připomněl podobnost turnajů s Naganem díky asijskému kontinentu a uplynutí doby 20 let poté… „Sportoviště jsou připraveny, haly jsou pěkné. Věřím, že podmínky budou dobré. Poslední olympijské hry v Asii byly pro nás více než úspěšné. Tehdy v Naganu mohli hrát hráči z NHL, nyní to je naopak. Věřím, že máme znovu šanci na velice dobrý výsledek.

Mužstvo má sraz 29. ledna a týden se bude připravovat v Česku. Do Jižní Koreje odletí ve dvou výpravách 6. a 7. února. Do turnaje Češi vstoupí přesně za měsíc 15. února, kdy se jim postaví domácí reprezentace. Středoevropský čas zápasu bude 13:10.

Hokejová nominace na ZOH v Pchjongčchangu:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk), Dominik Furch (Omsk), Patrik Bartošák (Vítkovice)

Obránci: Ondřej Němec (Brno), Jan Kolář (Chabarovsk), Michal Jordán (Chabarovsk), Adam Polášek (Soči), Vojtěch Mozík (Viťaz), Ondřej Vitásek (Chanty Mansijsk), Tomáš Kundrátek (Novgorod), Jakub Nakládal (Jaroslavl)

Útočníci: Roman Červenka (Fribourg), Michal Birner (Fribourg), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta), Petr Koukal (Hradec Králové), Jan Kovář (Magnitogorsk), Roman Horák (Viťaz), Michal Řepík (Bratislava), Jiří Sekáč (Kazaň), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Milan Gulaš (Plzeň), Tomáš Zohorna (Chabarovsk), Michal Vondrka (Chomutov), Tomáš Mertl (Plzeň), Martin Erat (Brno).

Štítky Pchjongčchang, nominace, reprezentace, Milan Gulaš, Tomáš Mertl, Michal Vondrka, Jan Kovář, Roman Horák, olympijské hry, Česko, Viťaz Čechov, Josef Jandač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět jihočeských hokejistů pojede reprezentovat Česko na olympiádu do Pchjongčchangu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.