Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hoši, děkujeme! Náladu v Budvar aréně nezkazila ani prohra národního týmu s Ruskem

Další skvělou podívanou nabídli čeští hokejisté divákům v Budějcích. Po dvou vítězstvích nad Finskem a Švédskem si pro závěrečné utkání s Ruskem připravili nejdramatičtější rozuzlení ze všech. Vítězný samostatný nájezd proměnil Gusev, a tak Česká republika na závěr Carlson Hockey Games prohrála 3:4.

Národní tým bez Voráčka, Červenky, Gudase, Šimka, Kempného a Kundrátka, kteří dostali od trenérů volno, vstoupil do posledního utkání turnaje aktivně a nad ruským celkem měl převahu. Byli to ale hosté, kteří několikrát zahrozili. V páté minutě jeli Šipačjov s Gusevem proti jedinému českému bekovi, nebezpečnou koncovku druhého jmenovaného Mrázek vyrazil. Stejně si gólman Detroitu počínal proti přesilovkové ráně Dadonova v 9. minutě.

Zásadním momentem závěru úvodní periody byla téměř půlminutová přesilovka pěti Čechů proti třem Rusům. Svěřenci kouče Jandače se usadili v útočné třetině a málem skórovali kapitánem Kovářem. I když sborné se s ubíhajícím časem vrátil na pomoc vyloučený Zub, domácí výběr šel jedenáct sekund před vypršením Provorovova trestu do vedení. Rána Šuláka od modré sice branku netrefila, od zadního mantinelu se však odrazila přímo na hokejku Tomáše Hyky, který pohotově zakončil mimo dosah Sorokina – 1:0.

S nepříznivým stavem se Rusové nemohli smířit a hned po návratu z kabin vyrovnali. První souhra Šipačjova a Jevgenije Dadonova ještě gólem neskončila, v čase 21:29 už ale hráči v červených dresech zvedali ruce nad hlavu. Mrázek se mohl roztrhnout, na bleskovou střelu z těsné blízkosti ale nemohl dosáhnout.

Nerozhodný stav vydržel pouze dvě a půl minuty a česká reprezentace kontrovala. Jihočech Kovář hrající s kapitánským céčkem na hrudi dostal přihrávku v pravém kruhu od Radila a zavezl kotouč do nulového úhlu. Odkud kus gumy nahodil před brankoviště a šťastným odrazem od brusle Petra Vrány ho dostal za čáru – 2:1. Nároďák České republiky měl i nadále převahu, ale také trochu štěstí. Ničuškinova rána ve 38. minutě netrefila Mrázkovu branku jen o decimetry.

Největší drama nabídla třetí třetina. Vyloučení budějckého odchovance Horáka na konci 45. minuty českému týmu vyhovovalo a unikající Lev trefil v oslabení tyčku. Krátce nato mohl uhánět sám na Sorokina Radil, avšak jeden z Rusů jej fauloval a rozhodčí nařídil trestné střílení. Bohužel forvard Spartaku Moskva si při nájezdu nepočínal ideálně a skóre se nezměnilo.


Neproměněný nájezd Lukáše Radila.

Rusové se dostali zpátky do zápasu v 51. minutě. Ivan Provorov vlétl mezi kruhy jako vítr a střelou švihem trefil horní růžek domácí branky. Stejně jako v prostřední části hry, i tentokrát dokázala česká hokejová reprezentace zareagovat velmi rychle. Radil se podél pravého mantinelu dostal do útočného pásma, s přispěním hostujícího hráče nahrál Janu Kovářovi, jenž v čase 53:12 přesnou ranou bez přípravy rozvlnil síťku za Sorokinem potřetí.

Když už to vypadalo, že české mužstvo udrží těsnou výhru, ruští hráči si v 57. minutě vytvořili před brankou velký tlak. Nejprve ohrozil Mrázka Dadonov, jeho pokus se od betonu dostal k Šipačjovovi, který našel volného petrohradského štírka Nikitu Guseva a ten svou ránu procedil do sítě. Domácí sice reklamovali postavení Dadonova v brankovišti, jenže jim to nebylo nic platné – 3:3.

Českobudějovický turnaj vrcholil v prodloužení – a bylo k vidění několik velkých šancí. V úvodu Mrázek vychytal tutovku Ničuškina, z následného protiútoku napálil Radil tyčku. Zápas mohl rozhodnout v 63. minutě unikající Horák, ruský gólman ale svůj tým podržel.

Proto přišly na řadu nájezdy. Ve druhé sérii poslal Čechy do vedení Hanzl, po Kovářově minele vyrovnal Dadonov. Když se pořadí týmů otočilo, vítěznou naději sborné vykřesal Gusev. Vzápětí však znovu korigoval úspěšný Hanzl. Stejnému hráči se napotřetí skórovat nepodařilo, a tak samostatný nájezd Nikity Guseva v sedmé sérii rozhodl. Závěrečný pokus Kašpara totiž Sorokin zlikvidoval a Rusko zvítězilo 4:3.

Vítězem Carlson Hockey Games se už po včerejším zápase se Švédskem stala Česká republika, na druhém místě skončil výběr Finska před Ruskem. Na dně tabulky závěrečného turnaje Euro Hockey Tour skončili Švédové.

Česká republika – Rusko 3:4sn (1:0, 1:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Hyka (Šulák), 24. Vrána (Jan Kovář, Radil), 54. Jan Kovář (Radil) – 22. Dadonov (Šipačjov), 51. Provorov (Tělegin), 58. Gusev (Šipačjov, Dadonov), rozhodující nájezd Gusev. Rozhodčí: Björk, Andersson (oba Švédsko) – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 6 401 (vyprodáno).

Česká republika: Mrázek (Furch) – Jeřábek, Krejčík, Kindl, Šulák, Rutta, Kolář, Sklenička, Doudera – Radil, Jan Kovář, Vrána – Řepík, Holík, Birner – Hyka, Horák, Zohorna – Kašpar, Hanzl, Lev. Trenér Josef Jandač.

Rusko: Sorokin (Karejev) – Provorov, Mironov, Gavrikov, Bělov, Zub, Běreglazov, Naumenkov – Plotnikov, Tkačjov, Mozjakin – Dadonov, Šipačjov, Gusev – Nikuškin, Ljubimov, Tělegin – Burdasov, Světlakov, Golyšev. Trenér Oleg Znarok.

Štítky Rusko, Nikita Gusev, Česko, Budvar aréna, Švédsko, Jan Kovář, trestné střílení, Lukáš Radil, Finsko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoši, děkujeme! Náladu v Budvar aréně nezkazila ani prohra národního týmu s Ruskem  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.