Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ani dvanáct hráčů z NHL Švédům nestačilo. Češi jim uštědřili ostudný debakl 8:4

Tohle českobudějovická Budvar aréna dlouho nepamatuje. Ještě na konci první poloviny utkání prohrávala Česká republika se Švédskem 1:3, ale poté přišel famózní obrat, který byl korunován vynikajícím výkonem ve třetí třetině. Češi nadělili severskému soupeři osm branek a vyhráli Carlson Hockey Games.

Český národní tým vzdal v první třetině hold mistrům světa z roku 1947, když si hráči oblékli místo klasických dresů repliky dobových svetrů.

Reprezentace vstoupila do zápasu aktivně a hned v úvodu sklízela zasloužené ovoce. Po neproměněné šanci Radila napálil ve 4. minutě brankovou konstrukci Tomáš Kundrátek, puk se mu šťastným odrazem vrátil na hokejku a domácí obránce z ostrého úhlu našel volné místo mezi tyčkou a přemisťujícím se gólmanem Läckem – 1:0.


Radost diváků v Budvar aréně po úvodní trefě Tomáše Kundrátka.

Švédové nesložili zbraně a na konci zahajovací třetiny zvrátili vývoj ve svůj prospěch. Dvě a půl minuty před hvizdem se při hře čtyři na čtyři rozjel proti Francouzově brance Mario Kempe a ranou přes clonícího Gudase trefil pravý horní roh. Horké chvilky Čechů pokračovaly. Takřka vzápětí po vyrovnávací trefě napálil hvězdný útočník Colorada Landeskog tyčku a v čase 19:15 se z mezikruží prosadil další hráč z NHL John Klingberg – 1:2.

Hráči národního týmu České republiky se v první polovině prostřední části hry nechali vyloučit dvakrát krátce za sebou a věnovali třem korunkám možnost odskočit. A to se také stalo. Švédové se prosadili ve 29. minutě, tedy v době, kdy už domácí byli na ledě ve čtyřech. Puku se na vrcholku kruhů opět ujal důrazný bek John Klingberg a švihem překonal Francouze.

Čechům se v dalším průběhu povedlo úchvatným způsobem vrátit se do zápasu. Ve 31. minutě šikovně tečoval nahození Řepíka od modré čáry Michal Birner a snížil na 2:3. O pět minut později hráli svěřenci trenéra Jandače přesilovku, Kindl našel před brankou Jana Kováře, jenž se nejprve snažil najít svého lépe postaveného spoluhráče, jenže hostující obránce Hedman jeho nahrávku zblokoval, a tak písecký odchovanec vzal zakončení na sebe, kolem tyčky procedil kotouč do sítě a bylo vyrovnáno.

Nabuzená reprezentace byla při chuti. Za necelou minutu prověřil Läcka Voráček, ten jeho ránu vyrazil pouze před sebe, kde už číhal vicemistr nedávno skončeného ročníku Tipsport extraligy, liberecký Radim Šimek, a za obrovského nadšení vyprodané Budvar arény poslal svůj tým do vedení 4:3.


Český obrat z 1:3 na 4:3 dokonal v závěru druhé třetiny Radim Šimek. Budvar aréna bouřila.

Nezapomenutelnou podívanou nabídla závěrečná třetina. Ve 46. minutě, kdy Vrána neproměnil dobrou přihrávku Kováře při situaci dva na jednoho, se ještě skóre neměnilo. To se povedlo až v čase 48:11 dobře postavenému Petru Holíkovi, jenž doklepl do sítě vyraženou ránu Kempného od modré.

Vyloučení Hanzla na dlouhé čtyři minuty a hrubou chybu Šuláka při rozehrávce ve vlastním obranném pásmu potrestali Švédové v 55. minutě, kdy bezmocného Francouze překonal Carl Klingberg – 5:4. Potom už ale začal dominovat český výběr. Tři a půl minuty před koncem se u zadního mantinelu ve dvojnásobné početní výhodě ujal puku Voráček a vrátil ho před branku Romanu Červenkovi, který využil Läckovu polohu ležmo a vrátil domácím dvougólový náskok.

Seveřané se nepoučili, zanedlouho se nechali opět vyloučit a soupeři je znovu potrestali. Voráček vybídl v 59. minutě ke skórování tentokrát Michala Kempného, jenž se bombou po ose hřiště nezmýlil. Exhibiční konečný výsledek 8:4 stanovil osmačtyřicet sekund před koncem trefou do prázdné branky při power-play svým druhým gólem sobotního večera Radim Šimek.

Poslední hrací den Carlson Hockey Games začne ve 14:30 severským derby mezi Švédskem a Finskem, turnaj vyvrcholí od půl sedmé večer duelem české reprezentace proti Rusku.

Česká republika – Švédsko 8:4 (1:2, 3:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 4. Kundrátek (Hanzl), 31. Birner (Řepík, Krejčík), 37. Jan Kovář (Kindl, Šulák), 38. Šimek (Voráček), 49. Holík (Kempný, Voráček), 57. Červenka (Voráček, Jan Kovář), 59. Kempný (Voráček), 60. Šimek (Hanzl)  – 18. Kempe (J. Klingberg), 20. J. Klingberg (Krüger, Ekman-Larsson), 29. Landeskog (J. Klingberg, Ekman-Larsson), 55. C. Klingberg. Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rusko) – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:2. Diváci: 6401 (vyprodáno).

Česká republika: Francouz (Mrázek) – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Kindl, Šimek, Sklenička, Šulák – Voráček, Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář, Vrána – Řepík, Hanzl, Birner – Hyka, Horák, Zohorna. Trenér Josef Jandač.

Švédsko: Läck (Svedberg) – Stralman, Hedman, J. Klingberg, Ekman-Larsson, Rosén, Brodin, Holm – Lindholm, Rask, Omark – C. Klingberg, Karlsson, Everberg – Eriksson Ek, Söderberg, Landeskog – Lundqvist, Krüger, Nordström – Kempe. Trenér Rikard Grönborg.

Štítky National Hockey League, Budvar aréna, Švédsko, Česko, Radim Šimek, Jan Kovář, Carl Klingberg, Michal Kempný, Tomáš Kundrátek, John Klingberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani dvanáct hráčů z NHL Švédům nestačilo. Češi jim uštědřili ostudný debakl 8:4  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.