Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na úvod Carlson Hockey Games otočili Češi duel s Finskem a získali tři body

Carlson Hockey Games jsou tady! Historicky největší mezinárodní hokejová událost na území jižních Čech odstartovala čtvrtečním duelem českého národního týmu proti Finsku.

Český tým nevstoupil do utkání šťastně a po necelých třech minutách prohrával. Střelu beka Hietanena tečoval Antti Pihlström a Mrázek nic neviděl. Poprvé zahrozila domácí reprezentace v 7. minutě osamoceným Červenkou, jeho zakončení finský gólman Säteri chytil.

Pravidlo nedáš – dostaneš se potvrdilo takřka vzápětí. Mrázek neudržel ránu agilního beka Vittasmäkiho, k puku se dostal Miro Aaltonen a z otočky trefil přesně skulinku pod levým betonem přemisťujícího se brankáře Detroitu. Seveřané vedli v 8. minutě utkání na jihu Čech 2:0.

Česká republika se nechtěla smířit s nepříznivým stavem a začala stupňovat své tempo. Vyložené šance neproměnili Červenka s Kindlem, Gudas zanedlouho orazítkoval tyčku. V 15. minutě přece jen mužstvo v červených dresech udeřilo. Holík zavezl puk na pravý kruh, poslal ho bekhendem těsně nad ledem před branku k Romanu Červenkovi a ten jenom nastavil hokejku – 2:1.

Hned po návratu z kabin měli naši hokejisté velké štěstí, že neinkasovali. Po špatné rozehrávce v útočném pásmu se dostal do samostatného úniku Miro Aaltonen, jenže narazil na pohotového Mrázka, který ho efektním semaforem vychytal.

Potom začali ve vyprodané Budvar aréně úřadovat Češi. Nedisciplinovanost Suomi vyústila ve dvojnásobnou přesilovku týmu trenéra Josefa Jandače, jenž si před 51 sekund trvající početní výhodou vyžádal oddechový čas. Zatímco během herní situace pět na tři národní mužstvo skórovat nedokázalo, když na kostce svítil čas 29:48, na modré čáře napřáhl obránce Jan Rutta a propálil všechno, co mu stálo v cestě. Finsko versus Česko v prostřední periodě – 2:2.

Také v následujících minutách se hrál svižný hokej, na který nejsou českobudějovičtí fanoušci z posledních let zvyklí. Naše reprezentace měla územní i střeleckou převahu, přesto se stav do druhé přestávky neměnil.

Obrat zápasu se českým hokejistům povedlo dokonat ve 46. minutě. Kašpar si u mantinelu vyměnil kotouč s Robinem Hanzlem, který dostal od svého spoluhráče zpětnou nahrávku před branku a se štěstím překonal Säteriho. Následně se mohl Mrázek pozdravit s paní Štěstěnou, když ho při jednom střeleckém pokusu Finů zachránila pravá tyčka.

Těsné vedení nakonec domácí výběr udržel, přitom akce dva na jednoho v podání Jihočecha Kováře a neúspěšně zakončujícího Sekáče mohla v 58. minutě znamenat změnu skóre, stejně jako závěrečné minutu a půl dlouhé power-play Finů, jejichž početní převahu čtyřiadvacet sekund před koncem umocnilo vyloučení Kempného. Nic to ale nezměnilo na faktu, že nadšené budějcké publikum skandovalo „Kdo neskáče, není Čech!“ a oslavovalo českou výhru v poměru 3:2.

V dalším utkání Carlson Hockey Games porazili Švédové doma ve Stockholmu už jistého vítěze tohoto ročníku Euro Hockey Tour z Ruska 4:3 v prodloužení. Program pokračuje v sobotu od 13:00, kdy se v Budvar aréně střetne Rusko s Finskem. Následovat bude v 17 hodin souboj České republiky se Švédskem.

Finsko – Česká republika 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Pihlström (Hietanen, Vittasmäki), 8. M. Aaltonen (Vittasmäki, Rantanen) – 15. Červenka (Holík, Voráček), 30. Rutta (Kempný), 46. Hanzl (Kašpar). Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rusko) – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 6 205.

Finsko: Säteri (Ortio) – Honka, Ohtamaa, Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen – Puljujärvi, Filppula, Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Hintz – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Pihlström, Osala – Manninen. Trenér Lauri Marjamäki.

Česká republika: Mrázek (Francouz) – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, Kindl, Rutta, Kolář – Voráček, Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář, Sekáč – Řepík, Vrána, Birner – Kašpar, Hanzl, Lev – Hyka. Trenér Josef Jandač.

Štítky Finsko, Česko, Roman Červenka, Miro Aaltonen, Jihočeský kraj, Antti Pihlström, Robin Hanzl, Jan Rutta, Rusko, Budvar aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na úvod Carlson Hockey Games otočili Češi duel s Finskem a získali tři body  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.