Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Motoráci přerušili vítěznou sérii Havířova

Těžké utkání čekalo na českobudějovické hokejisty v závěru druhého lednového týdne. Na jih Čech přijel Havířov, tým do nedělního dne držící pětizápasovou vítěznou sérii. Přestože hosté šli celkem brzy do vedení, svěřenci trenérů Rosola a Bělohlava dokázali zápas otočit a zvítězit v něm 4:2. Za body pak můžou vděčit zejména skvělému brankáři Ondřeji Bláhovi.

V první třetině byla k vidění řada zajímavých okamžiků. Havířovští naskočili na budějcký led pravou nohou a domácí celek možná i trochu zaskočili. Důkazem byla stoprocentní gólovka Maliníka po několika sekundách hry, kterou Bláha zlikvidoval. Jihočechům dlouho dobu dělal problém zejména přechod přes střední pásmo, tam fungovala hostující defenziva výborně.

AZ byl za svou aktivitu odměněn v čase 5:35 krátce po skončení oslabení. Nejprve Pechanec prohodil kotouč na Štumpfa, jehož pokus ještě brankář Motoru vyrazil, tentýž hráč však vrátil přihrávku Antonínu Pechancovi, který už síťku českobudějovické svatyně dokázal rozvlnit.

Motoráci se přesto nenechali vedoucí brankou Slezanů zaskočit a zanedlouho, konkrétně na začátku osmé minuty, skóre vyrovnali. Švihálek přihrávkou o mantinel uvolnil Gumana, jenž našel před brankou volného Ladislava Marka a ten střelou po ledě překonal Laca.

Velkou možnost snížit měli Havířovští o několik minut později, když Zíb neuhlídal jednoho z útočících hráčů, tomu se povedlo obkroužit branku a nahrát volnému Matějkovi. Další brankový zápis hostujícího celku však suverénně chytající Bláha odmítl. I když převaha soupeře ve zbytku úvodní periody postupně vyprchala a více ze hry začali mít Jihočeši, stav se do přestávky nezměnil.

Atraktivita prostřední části hry nebyla kdoví jaká, diváky ale musel zahřát u motoráckého srdce moment ve 26. minutě. Gólmanem Lacem vyražené střely Babky se před brankovištěm zmocnil Josef Mikyska a povedenou dorážkou otočil na 2:1 ve prospěch domácího mužstva.

O dva to mohlo být těsně před koncem první poloviny zápasu, jenže Robův projektil zastavila tyčka. Hosté měli největší šanci ve 34. minutě, kdy se domácí obránci nechali unést útočením a Kanko se hnal úplně sám proti Bláhovi. Muž v masce ale byl úspěšnější a neinkasoval. Nesmírně důležitým momentem bylo ubráněné čtyřminutové oslabení domácího týmu po vyloučení Kolmanna.

Touha havířů po bodech byla veliká. V závěrečné periodě doslova ostřelovali budějckou klec, Motor měl ale z pekla štěstí a díky výbornému Bláhovi obdržel pouze jedinou branku. To už ale jihočeští hokejisté vedli 3:1, když protějšek motoráckého brankáře neviděl přes Kuchejdu na „polostřelu“ Jakuba Suchánka.

Zmíněná druhá trefa AZ přišla v 51. minutě. Nevyužité šance Kanka, jenž se díky dobré obranné činnosti Zíba a správně postavené tyčce neprosadil, odčinil Tomáš Matějek povedenou střelou, která prošla jako nůž máslem až za brankovou čáru. Čtvrtou branku Českých Budějovic málem vsítil Kolmann a vyrovnání měl na hokejce agilní Kanko, jemuž další samostatný únik zmařil Bláha.

Třetí motorácká formace odehrála výborný zápas. Tři minuty před koncem rozehrál pohlednou akci Žálčík, Babka zavezl kotouč do útočného pásma, namazal do středu hřiště Josefu Mikyskovi a ten z vrcholku kruhů nedal Lacovi šanci. Květoňova střela mimo prázdnou havířovskou branku tak už nemusela příznivce hráčů ve žlutých dresech mrzet, Motor vyhrál 4:2.

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „První třetina se nám nepovedla v obraně, tam to na rozdíl od útoku hořelo, ale brankář nás podržel. Po přestávce se defenzivní činnost hodně zlepšila a díky několika proměněným šancím jsme zařídili vítězství, kterým jsme odčinili včerejší porážku v Benátkách.“

Martin Janeček (AZ Havířov): „Věděli jsem, že proti nám stojí obrovská hráčská kvalita. Na zápas jsme se připravovali a neodehráli jsme ho vůbec špatně. Mrzí nás několik neproměněných šancí, domácí však byli o chloupeček hokejovější. Na druhou stranu - kdyby dali o dva góly navíc, nemohli jsme se divit.“

Duelem s Havířovem pro Motor skončil náročný týden, během něhož odehrál čtyři utkání. WSM Liga pro Budějčáky pokračuje až příští sobotu v Prostějově, další domácí zápas mají v plánu ve středu 20. ledna s Litoměřicemi (17:30).

ČEZ Motor České Budějovice - AZ Havířov 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Marek (Švihálek, Guman), 26. Mikyska (Babka), 49. Suchánek (Kuchejda, Straka), 57. Mikyska (Babka, Žálčík) - 6. Pechanec (Štumpf), 51. Matějek (Bahounek, Pechanec). Rozhodčí: Petružálek - Kokrment, Malý. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 5837.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Kůdela) - Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Bohunický, Zíb, Klinecký - Květoň, Rob, Chovan - Nouza, Straka, Kuchejda - Žálčík, Mikyska, Babka - Marek, Guman, Švihálek. Trenér Petr Rosol.

AZ Havířov: Laco (Matoušek) - Krisl, Lenďák, Bahounek, Mazanec, Graca, Punčochář, Stuchlík - Miliník, Pechanec, Štumpf - Okál, Hudeček, Kanko - Kalus, Sedláček, Kotala - Gřeš, Bednář, Matějek. Trenér Štefan Mikeš.

Průběžné pořadí WSM Ligy po předehrávce 40. kola: 1. Kladno (83 bodů), 2. MOTOR (77), 3. Jihlava (74), 4. Slavia (69), 5. Kadaň (62), 6. Přerov (60), 7. Havířov (59), 8. Prostějov (58), 9. Litoměřice (57), 10. Ústí nad Labem (56), 11. Třebíč (53), 12. Benátky nad Jizerou (43), 13. Šumperk (38), 14. Most (33).

Štítky HC AZ Havířov 2010, Ondřej Bláha, Petr Rosol, Radek Bělohlav, Madeta Motor České Budějovice, Antonín Pechanec, Česko, Jakub Suchánek, Ladislav Marek, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoráci přerušili vítěznou sérii Havířova  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.