Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zdeněk Linhart si poprvé zahrál Gambrinus ligu

Jako o splněném snu hovořil o svém prvním startu v Gambrinus lize sedmnáctiletý útočník Zdeněk Linhart, který za Dynamo kope pravidelně ligu staršího dorostu.

Velký budějovický talent kvůli zdravotním komplikacím a karetním trestům svých spoluhráčů byl v Mladé Boleslavi útočníkem číslo jedna a trenér Cipro ho při rozestavení 4-5-1 postavil od úvodní minuty na hrot útoku, kde hrál až do 65. minuty, kdy ho nahradil další mladý útočník František Němec.

Pro mladého útočníka to byl skutečný křest ohněm. Jihočechy čekal zápas proti velice ambicióznímu soupeři, který usiluje o nejvyšší příčky v tabulce. "Určitě jsem byl před zápasem trošku nervózní. Přeci jenom to byl můj první start v lize a hned od začátku. Po výkopu to ze mě ale spadlo a potom už jsem se cítil v pohodě," řekl s úsměvem benjamínek týmu, který se spolu s Jindřichem Kadulou pravidelně dvakrát týdně již celý podzim připravuje s A-týmem. Jinak trénuje a pravidelně hraje za starší dorost.

První náznaky toho, že by si mohl významněji zahrát za A-tým v Boleslavi, přišly už v průběhu týdne. "Trenér Pavel Tobiáš mi řekl, že s dorostem nepojedu v sobotu k zápasu na Slavii. Abych byl čerství na zápas A-týmu, protože bylo pravděpodobné, že minimálně chvilku proti Boleslavi za áčko odehraji," culil se Zdeněk Linhart, který se o své nominaci do základní sestavy dozvěděl v neděli v poledne: "Trenér Cipro mi to oznámil během týmového oběda."
Zdeněk Linhart

Samotný zápas si mladý útočník zase tolik neužil. Vzhledem k průběhu utkání se k balonu dostával jen velmi málo. "Bylo to pro mě docela těžké běhat bez míče. Když už jsem dostal míč, tak většinou vzduchem a proti vysokým a důrazným stoperům Boleslavi se hraje těžko každému. Ale snažil jsem se s tím nějak poprat a alespoň trochu týmu pomoci," řekl Zdeněk Linhart, který stejně jako ostatní spoluhráči litoval promarněného prvního poločasu. "První půle od nás nebyla moc dobrá. Nedařilo se nám plnit pokyny trenéra a proto jsme o poločase prohrávali 2:0," krčil rameny.

Úvod druhého poločasu přinesl ale výraznou změnu  v pojetí hry budějovického celku. "Trenér nám trošku v kabině o poločase vynadal, ale i my sami jsme cítili že musíme něco změnit. Tak jme do té druhé půle vstoupili s tím, že se pokusíme s výsledkem něco udělat," popisoval mladý útočník. Odměna přišla velmi rychle. V 53. minutě snížil Luboš Pecka na rozdíl jediné branky. O deset minut později pak skončilo účinkování Zdeňka Linharta v zápase. "Po tom gólu na 2:1 jsme byli docela v tlaku a i já jsem se zapojil do několika akcí. Takže mě trošku mrzelo, že jsem musel střídat, ale už jsem byl docela vyčerpaný," uznal ligový debutant.

Zdeněk Linhart už pouze z lavičky sledoval, jak skončil předčasně zápas pro dalšího mladíka Pavla Nováka, který byl v 70. minutě vyloučený po faulu na Štohanzla. "Z lavičky se mi ten faul nezdál na červenou, ale když jsem to viděl na videu, asi byla právem. Je to škoda, protože jsme v tu dobu hráli dobře a sahali jsme po bodu," řekl. Se svým prvním ligovým vystoupením byl spokojený a slov chvály se dočkal i od trenéra Cipra: "Trenér mi řekl že to na poprvé byl dobrý výkon. I já jsem byl rád, že jsem nezklamal."

Před zimní pauzou čeká Dynamo ještě jeden ligový zápas. V neděli 4. prosince se Jihočeši představí doma proti Dukle Praha a to bude opět jeden z velice důležitých zápasů. Marodka se do neděle nevyprázdní, přesto bude k dispozici již útočník Zdeněk Ondrášek, který v Boleslavi stál kvůli čtyřem žlutým kartám. I proto Zdeněk Linhart neočekává, že by se opět objevil v základní sestavě. "Myslím, že s Duklou asi hrát nebudu, ale uvidíme. Alespoň na lavičku bych se snad mohl podívat," dodal na závěr s úsměvem.

Napsal Aleš Strouha, www.dynamocb.cz

Štítky Zdeněk Linhart, 1. česká fotbalová liga, trenér, František Němec, FK Dukla Praha, Mladá Boleslav, Zdeněk Ondrášek, Luboš Pecka, Pavel Tobiáš, Pavel Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Linhart si poprvé zahrál Gambrinus ligu  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.