Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jankov bude s pozměněným kádrem bojovat o záchranu

Nová fotbalová sezona už sice o tomto víkendu začala, Budějcká Drbna se však ještě jednou vrací k té uplynulé. Po zastavení na Hluboké a v Roudném nesměla při svojí cestě regionem zapomenout ani na tým, který skončil na osmém místě tabulky Fincentrum krajského přeboru mužů 2010/2011. O tom, jaký byl minulý soutěžní ročník, si povídala s několika zajímavými osobnostmi klubu SK Jankov.

Záchrana rezervy roztříštila síly

Mužstvo kouče Ivo Čecha mělo po podzimu velmi dobrou výchozí pozici, jelikož mu patřila sedmá příčka se stejným bodovým ziskem jako celku Hluboké. Oproti minulému roku tak mohli hrát jankovští fotbalisté s mnohem klidnější hlavou, z čehož pramenily další kvalitní výsledky.

„Jarní část soutěže jsme začali velmi dobře a udělali body, které nás, dle mého názoru, vlastně zachránily. Důležitá byla zejména vítězství s Veselím, Týnem a ve Čkyni. Na druhou stranu kádr nebyl nijak široký a po několika zraněních jsem neměl tolik možností nahradit chybějící hráče. V oblastní I. B třídě navíc působilo naše béčko, jehož hráči asi svou (ne)účastí na trénincích a zápasech trenéra Kuklu nepotěšili,“ poukázal Ivo Čech na fakt, který ovlivnil vývoj zbytku krajské soutěže. Po půlce jarní části totiž mohli Jankovští pomýšlet na ještě lepší tabulkové umístění, ale skutečnost byla poněkud jiná. „V horní polovině tabulky jsme skončit chtěli, to se podařilo, ale pokud bychom nepomáhali zachraňovat béčko, tak si myslím, že bylo v našich silách uhrát o nějaký bodík víc a mohli jsme si o jednu až dvě příčky polepšit.“

Po třiceti odehraných zápasech se na jankovském kontě nasčítalo celkem 40 bodů, na které potřebovalo mužstvo, hrající ještě před několika lety divizi, jedenáctkrát vyhrát a sedmkrát remizovat. Pět minusových bodů v tabulce pravdy a skóre 36 vstřelených a 43 obdržených branek sice neřadí Jankov mezi absolutní špičku soutěže, přesto je tato bilance oproti předchozí sezoně o něco příznivější.

„Minulá sezona rozhodně nebyla špatná. Opět se prokázalo, jak je kvalitní zimní příprava pod trenérem Čechem. Cílem klubu bylo pohybovat se v horní polovině tabulky, a to se nám nakonec povedlo splnit, i když jsme určitě měli na to atakovat čtvrté nebo páté místo. Některé výsledky mohly být určitě lepší, ale někdy se nedařilo podle našich představ. Jak jsem se už poněkolikáté přesvědčil, jaro není jen o čistě sportovním hledisku. Bohužel se tam objevují věci, které berou chuť do fotbalu a člověk je úplně bezmocný,“ mrzí kapitána Jankova a gólmanskou jedničku v jedné osobě Davida Hrubého.

Ten na sebe během sezony upozornil trochu jinak než většina brankářů. Sám totiž jednou skóroval z penalty, v dresu béčka dokonce nastupoval v poli. „Vždycky mě to táhlo dopředu. Už když jsem působil v Rakousku, tak mě trenér při tréninku viděl, jak si cvičně kopu penalty. Netrvalo to ani jeden zápas a šel jsem na to. Dvakrát během pěti let jsem byl nejlepším střelcem týmu s deseti brankami. Při tréninku zkouším také trestné kopy a docela mi to tam padá. Výsledkem byl můj životní gól proti béčku Českého Krumlova, lépe už to asi trefit nešlo,“ připomíná David Hrubý svůj nádherně zahraný přímý kop, kterým vymetl z pětadvaceti metrů šibenici hostující svatyně.

Svoje hodnocení sezony přidal také Davidům bratranec a jednatel janovského klubu Jaroslav Hrubý: „Z mého pohledu panuje v týmu s předchozí sezonou spokojenost, a to minimálně proto, že se povedlo zapracovat do týmu nové tváře a utvořila se výborná parta. To je jeden z hlavních důvodů, proč fotbal dělám. V Jankově navíc máme výborného trenéra, jenž je sám bývalým hráčem a v průběhu roku ještě několikrát nastoupil. Mám radost, že jsme neměli jako vloni problémy se záchranou a dařilo se nám sehrát vyrovnané zápasy se soupeři, kteří byli na špičce tabulky. Dále se můžeme jen zlepšovat, avšak časy, kdy v Jankově byla divize, se už nikdy nevrátí,“ uvedl těsně po skončení minulého fotbalového ročníku Jaroslav Hrubý.

I když je při hodnocení individuálních výkonů trenér Ivo Čech velmi opatrný, nad důležitými články svého mužstva dlouho nepřemýšlel. „Já vždy stavím na první místo kolektivní výkon, ale samozřejmě bez individuálních výkonů by nebylo o čem hovořit, každý hráč se na konečném výsledku podílí. V jednotlivých řadách podávali nejvyrovnanější výkony obránce Řezníček, záložník Tejml a útočník Maxa, kterému se na jaře dařilo střelecky. V bráně vlastně vše odchytal Hrubý a tradičně byl oporou,“ uvedl jankovský kouč. „Byl jsem překvapen, v jaké formě se po zranění vrátil Petr Holba. Dobře hrál již zmíněný Martin Řezníček,“ doplnil Jaroslav Hrubý.

Do nové sezony s opatrnými ambicemi

„Přál jsem si, abychom se během letní přípravy dali dohromady, ale to se vůbec nesplnilo a o stabilizaci kádru tedy nemůže být řeč. Tejml odešel bez náhrady do Rakouska, což nesu dost těžce, a to nejen z hlediska hry mužstva. Zranění stále zůstávají Štěcha s Nedvědem, zdráv není ani Honner. Stejskal s Novotným dle svých slov nemohou dát fotbalu více času a brankář Hrubý je dlouhodobě pracovně v zahraničí. O Pavlu Čechovi mám poslední zprávu ze začátku července, kdy byl nemocen,“ shrnul nepříjemné novinky z janovského tábora čtyřicetiletý trenér Ivo Čech, jehož těší alespoň prodloužení hostování hlubockému Jiřímu Hrdému a bavorovickému Josefu Bohoňkovi.

Do kádru A mužstva byli nově zařazeni hráči rezervy Petr Kadlec a Ladislav Bernát, na hostování ze Čtyř Dvorů přišli mladíci Jan Gruber s Patrikem Sedlicem a také strakonický Radim Kuneš, jenž studuje v Českých Budějovicích. „Nemohu říct nic jiného, než že hlavním cílem bude záchrana soutěže. Změn je opravdu hodně a chybějící hráči patří do základní sestavy, takže je musíme nahradit. To bude sice těžké, ale zase je to šance pro další hráče. Musíme pracovat na tréninku a vytvořit novou partu, která potáhne za jeden provaz na hřišti i mimo něj, potom se výsledky dělají o něco snadněji. Musíme si však uvědomit, zejména tedy hráči, že samo nic nepřijde. Všichni kolem fotbalu v Jankově se snažíme dělat maximum. Na hráčích pak bude, aby to přetavili svým výkonem do úspěšných výsledků,“ uvedl rezolutně Ivo Čech.

Jedním z klíčových hráčů, který nepodlehl nabídkám ze zahraničí, byl brankář David Hrubý. Přestože je nyní pracovně vytížen, na hřišti jej určitě ještě uvidíme. „Tuto sezonu budu určitě působit v Jankově, o ničem jiném jsem ani nepřemýšlel. Měl jsem tři nabídky jít do Rakouska, ale to jsem zavrhl už právě kvůli oddílu, kde hraji šest let. To, co se tady pro fotbal dělá, je paráda. Hřiště, kabiny, vířivka, lidé kolem klubu… prostě jen a jen spokojenost. Tímto bych chtěl poděkovat rodině Maxů, správci Fandovi Kudláčkovi a všem dalším,“ netajil se zkušený gólman a dodal: „Zároveň ale musím říct, že mě čeká poslední sezona. V červnu roku 2012 nastoupím k poslednímu zápasu a tím ukončím svoji aktivní činnost,“ prozradil Budějcké Drbně brankář David Hrubý pro někoho možná překvapivou informaci.

Novou sezonu krajského přeboru odstartovali jankovští fotbalisté vysokou sobotní porážkou Čkyně v poměru 4:1, když se dvě brankami blýskl nejlepší střelec mužstva minulé sezony Petr Maxa (10 gólů). Pokud týmu z Českobudějovicka vydrží taková forma i nadále, určitě bude muset trenér letní ambice přehodnotit…

Štítky Jankov, fotbal, David Hrubý, trenér, krajský přebor, Drbna.cz, Fincentrum, Hluboké, Roudný, trénink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jankov bude s pozměněným kádrem bojovat o záchranu  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.