Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dynamo porazilo legendární Duklu a přezimuje jako třinácté

Povedenou tečku za podzimní částí prvoligové sezony udělalo v neděli odpoledne Dynamo České Budějovice. Jediný jihočeský účastník v Gambrinus lize udolal před vlastními fanoušky Duklu Praha výsledkem 3:2 a v poločase nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže se vzdálil od sestupových pozic na rozdíl šesti bodů. O góly domácího celku se při odvetě letního utkání, které skončilo výhrou Pražanů 4:2, postarali Rýdel, Klesa a Sandro.

Do zápasu 15. kola vstoupili domácí aktivně, když hned v úvodu vybojoval Otepka ve vápně míč pro Chirkina, jenž poslal centr na hlavu Brazilce Sandra mířícího jen do gólmana hostí Rady. Neúspěšný pokus svého spoluhráče však odčinil vedoucím gólem už v 6. minutě Filip Rýdel, který se prosadil po rohu Otepky a následné přihrávce hlavou od Lengyela.

Útočná aktivita Dynama mohla sklidit ovoce hned vzápětí – Klesa přihrával před bránu Javorkovi, ten ale bohužel balon netrefil. V 9. minutě zahrál další rohový kop Otepka a na Radu letěl další projektil. Tentokrát jej prověřil tvrdou dalekonosnou bombou Sandro. Poté se ocitl v dobré šanci před gólmanem Dukly Chirkin, k přesnému zakončení mu však scházelo více důrazu i štěstí.

Po nezáživné dvacetiminutové pasáži byla odehrána téměř půlhodina hry a budějčtí fotbalisté šli do dvoubrankového vedení. Skvělý Sandro našel za hostující obranou Michala Klesu, jenž se prodral přes beka Vrzala a nekompromisně Radu propálil – 2:0. Jedinou vážnější šanci měli hosté minutu před poločasem, kdy chyboval v rozehrávce brankář Dynama Křížek, ale Hanousek se do branky netrefil. Do šaten šli domácí díky skvělému výkonu, který byl tím nejlepším, co na podzim předvedli, jako vedoucí tým.

Stejně jako v první pětačtyřicetiminutovce patřil také úvod druhého poločasu Jihočechům. Sandro zatáhl v 51. minutě míč na střed hřiště, vypálil a za pomoci teče jednoho z obránců Radu, mířícího intuitivně k opačné tyčce, překonal – 3:0. Zanedlouho mohli skórovat i hosté, dobrou přihrávku Bergera však osamocený Hanousek netrefil ideálně a přestřelil. Vzápětí střílel těsně vedle pravé tyčky Vrzal.

Dynamo zjevně polevilo v aktivitě a začalo si koledovat o snížení. To po zásluze přišlo v 57. minutě. Berger poslal před bránu do výhodné střelecké pozice další přesný balon, hlavička Ivana Lietavy skončila za Křížkovými zády a Dukla se dostala zpátky do hry. V podstatě z totožné akce dali Pražané za necelé dvě minuty druhý gól, tentokrát Křížkovi vypadl centr Bergera z ruky a Ivan Lietava už míč bez větších problémů dorazil – 3:2.

Z rozhodnutého zápasu najednou bylo drama a Dynamo se muselo začít bát o výsledek. Naštěstí se hra po dvou rychlých akcích Dukly uklidnila a domácí začali odpočítávat čas. V 64. minutě zahrozil Ondrášek, jeho ránu z úhlu ale Rada zlikvidoval. V 72. minutě mohl zkompletovat hattrick nebezpečný Lietava, avšak jeho sražená střela skončila v náručí Křížka. Z protiútoku pak mohl přidat gólovou pojistku Sandro, když se snažil z dálky překvapit gólmana hostujícího celku. Jelikož Lengyel se zblízka do branky netrefil a Peckův přímý kop skončil rovněž mimo, Dynamo díky vítězství v poměru 3:2 získalo zasloužené tři body.

Po polovině prvoligové sezony patří Jihočechům třináctá příčka tabulky se ziskem 13 bodů, které získali za tři výhry a čtyři remízy. Všech triumfů navíc dosáhli v posledních třech podzimních zápasech na Střeleckém ostrově. Svěřenci Františka Cipra nyní ztrácí na Bohemians 1905 šest bodů, stejný rozdíl dělí od budějckého mančaftu také aktuálně první sestupující Sigmu Olomouc.

SK Dynamo České Budějovice – FK Dukla Praha 3:2 (2:0)

Branky: 6. Rýdel, 30. Klesa, 52. Sandro – 57. a 59. Lietava. ŽK: 2:3 (Otepka, Javorek – Malý, Hanousek, Vrzal). Rozhodčí: Příhoda – Blažej, Zeman. Střely na bránu: 7:2. Střely mimo: 3:5. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 13:11. Diváci: 2343.

Dynamo: Křížek – Chirkin, Lengyel, Brezinský, Pecka – Klesa, Otepka (87. Hudson), Javorek, Rýdel (76. F. Němec), Sandro – Ondrášek (90. Horejš). Trenér František Cipro.

Dukla Praha: Rada – Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal – Malý (71. Podrazský), Gedeon (83. Nečas), Hanousek – Berger, Lietava, Markovič (41. Pázler). Trenér Luboš Kozel.

Štítky HC Dynamo Pardubice, HC Dukla Jihlava, Filip Rýdel, FK Dukla Praha, SK Dynamo České Budějovice, 1. česká fotbalová liga, Lietava, Ivan Lietava, František Cipro, SK Sigma Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo porazilo legendární Duklu a přezimuje jako třinácté  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.