Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od příštího školního roku začne v Budějcích fungovat Fotbalová akademie Jihočeského kraje

Šanci vychovat si nové fotbalové talenty bude mít od příštího roku Jihočeský kraj. Hejtman Jiří Zimola společně s primátorem Českých Budějovic Jiřím Svobodou a předsedou Fotbalové asociace České republiky Miroslavem Peltou podepsal memorandum o vzniku nadačního fondu, který bude zaštiťovat chod akademie.

Celospolečenský projekt má za cíl ve spolupráci s rodinou, školou a fotbalem vychovat komplexní mladé sportovce, aby se uplatnili v mládežnických kategoriích. Sport, vzdělávání a ubytování bude tak pod jednou střechou. Fotbalová akademie Jihočeského kraje by měla začít fungovat 1. září 2016.

„Naším cílem je, aby talentovaní sportovci z celých jižních Čech měli možnost výkonnostně růst, a my jim to společně chceme umožnit a udělat pro to maximum,“ uvedl Zimola na tiskové konferenci. Hejtman zároveň věří, že tímto krokem dojde k resuscitaci jihočeského fotbalu.

Právě situace v prostředí na jihu Čech trápí předsedu FAČR Miroslava Peltu. „Situace v jihočeském fotbale není růžová, třeba v Dynamu je alarmující. Hodně mě to trápí, cítím, že by se fotbal měl odpolitizovat. A ani na úrovni mládeže nehraje Jihočeský kraj důležitou roli. Mám z kraje nejhorší pocit,“ řekl vcelku otevřeně Pelta.

Smutná jsou i čísla při současných náborech nových fotbalistů. Dříve podle Pelty chodilo třeba 100 dětí, které se chtěly zapojit do hraní v jednotlivých klubech, nyní jde sotva o patnáct, přičemž dvanáct jich přivezou rodiče drahými auty. „My proto musíme bojovat o děti z ulice a dostat je zpět na hřiště, protože v těchto kategoriích nám svět utíká,“ zdůraznil. 

Fotbalová akademie bude pro několik desítek žáků osmých a devátých tříd. Během týdne budou bydlet, vzdělávat se a trénovat v Budějcích, o víkendech nastoupí za své mateřské kluby. Zatím není jasné, na kterou školu budou mladí talenti chodit, v jednání je i místo trénování. Jihočeský kraj je ale všem připraven nabídnout ubytování.

Výběrové kempy začnou od 1. července 2016. Mladé talenty vyberou profesionální trenéři spolu s psychology, pedagogy a regionálními odborníky na fotbalovou mládež. Podobných akademií má být v České republice nejvýše devět, zatím fungují v Plzni pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj a v Jihlavě pro Vysočinu.

„Není důvod, abychom neuspěli. Je to jenom na nás. K výzvě přistupujeme zodpovědně,“ přidal Karel Poborský a poděkoval městu a kraji, že se aktivně hlásí k projektu. Primátor Jiří Svoboda zase věří, že by mohlo jít o začátek toho, kdy by mohlo Dynamo atakovat první příčky v nejvyšší soutěži.

Štítky fotbal, Jihočeský kraj, České Budějovice, Miroslav Pelta, SK Dynamo České Budějovice, Česko, Jiří Zimola, Jiří Svoboda, FC Vysočina Jihlava, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Pelta se s tím nepáral....přijel, seřval a zmizel. Bez obvyklých servítků.

Čtvrtek, 29. října 2015, 08:40Odpovědět

Od příštího školního roku začne v Budějcích fungovat Fotbalová akademie Jihočeského kraje  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.