Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Neřeším, jestli budu chytat, cílem je záchrana Dynama, říká brankář Drobný

Za týden oslaví fotbalový brankář Jaroslav Drobný 40. narozeniny. A zatímco většina jeho vrstevníků a bývalých spoluhráčů už kariéru ukončila, českobudějovický odchovanec by ještě rád pokračoval. I když momentálně nechytá a pomáhá s trénováním brankářů v jihočeském Dynamu. Ale klub jej zároveň zaregistroval jako hráče. „Jestli si tady ještě zachytám? To neřeším, není to teď důležité. Hlavním úkolem je zachránit Dynamo v lize. Budu rád, když k tomu pomůžu, a je mi jedno z jaké pozice," řekl Drobný v rozhovoru s ČTK.

Českobudějovické Dynamo v sezoně prostřídalo dva gólmany. Jindřicha Staňka nahradil v minulém kole v sestavě Zdeněk Křížek. „Je na trenérech, koho vyberou. S Davidem Horejšem (trenérem Dynama) jsme kamarádi, hrávali jsme spolu. Ale určitě za ním nebudu chodit a říkat mu, ať mě postaví. Kvůli tomu v Budějovicích nejsem," uvedl Drobný.

Do klubu, kde svou kariéru začal, se vrátil po 18 letech v cizině. V roce 2001 odešel do Řecka a pak přes Anglii a Nizozemsko zamířil do Německa. Za 12 let tam vystřídal Bochum, Herthu Berlín, Hamburk, Brémy a Düsseldorf, za který nastupoval na jaře. V létě, když mu skončila smlouva, čekal, zda se mu ozve nějaký německý klub. „V jednom případě to vypadalo nadějně, ale pak z toho sešlo. Do druhé bundesligy jsem nechtěl, tak jsem se dohodl s Dynamem," řekl Drobný.

Podle něj jsou stále diametrální rozdíly v přípravě fotbalistů v Česku a Německu. „Pořád se to nedá srovnávat. Rád bych proto klukům v Dynamu ukázal i nějaké věci, na které jsem byl z bundesligy zvyklý," řekl. Dodal ale, že vše vychází z finančních možností klubu. A dobře si uvědomuje, že v tomto směru se ty české nemohou měřit s německými. Drobný uvedl, že díky penězům si bundesligové kluby mohou dovolit drahé technologie a pomocí nich pracovat na různých detailech. Například v Německu je běžné, že gólmani používají gps senzory. „Podrobně to monitoruje jejich pohyb. Jaké mají reakce, jak rychle se dokážou po pádu zvednout a tak dále," uvedl Drobný.

Zkušený brankář se domluvil na spolupráci s Dynamem do konce roku. Zatím se víc nechce vázat. „Uvidíme, co bude v zimě. Třeba se domluvíme a prodloužíme to do konce sezony. Ale může se stát, že půjdu někam chytat. Kariéru jsem ještě neskončil," řekl.

Do Českých Budějovic se vrátil, i když jeho život je už spíš fixovaný na zahraničí. Jeho manželka pochází z Řecka a mají spolu syna a dceru. Rodina zůstala v Hamburku a Drobný za ní ve volných dnech dojíždí. „Mám to nějakých 800 kilometrů. Ale děti v Hamburku chodí do školy, nechtěl jsem je brát z prostředí, kde to znají," uvedl. Možná, že se v Německu rodina usadí natrvalo. „Ale to jsme ještě neřešili. Třeba budeme žít v Aténách. To se všechno teprve uvidí," řekl.

Třináctiletý syn a sedmiletá dcera jsou jazykově připravení na různé varianty. „Oba mluví česky, řecky, německy a anglicky," řekl Drobný. Jeho syn, který rovněž chytá, se navíc začal učit španělsky. „Vybírali si mezi francouzštinou a španělštinou. Tak jsem mu řekl, ať se naučí španělsky, aby si mohl popovídat s Messim, až proti sobě nastoupí," řekl Drobný s úsměvem.

Přestože by si mohl vychutnávat život rentiéra, vrhl se do nového dobrodružství v Českých Budějovicích. Hodiny tráví za volantem, aby mohl svůj čas dělit mezi rodinu a novou profesi. „Ta práce mě baví, snad těm klukům něco dám. A hlavně věřím, že se nám povede ligu zachránit," řekl.

Autoři | Foto Fortuna Düsseldorf

Štítky Sport, fotbal, první, Č. Budějovice, Drobný, FOTO, SK Dynamo České Budějovice, Jaroslav Drobný, Německo, Hamburger SV, Řecko, Jindřich Staněk, Zdeněk Křížek, David Horejš, SV Werder Bremen, Hertha BSC Berlin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neřeším, jestli budu chytat, cílem je záchrana Dynama, říká brankář Drobný  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.