Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Lafata si naposledy zastřílel i zachytal v ligovém dresu. Loučil se při exhibici v Olešníku

Mnohonásobný reprezentant a člen Klubu ligových kanonýrů (198 gólů dal v české lize, půltucet přidal v Rakousku) se rozloučil s kariérou ve velkém fotbale při zdařilé exhibici, k níž pozval kombinované týmy Sparty a Jablonce. Za oba nastupoval David Lafata v lize a za oba si zahrál také v Olešníku, kde fotbalově vyrůstal. Zdejší jedenáctku se chystá posílit v příštím ročníku krajského přeboru.

Rodák z Českých Budějovic, kterému v září bude sedmatřicet let, kde v barvách Dynama vstoupil na ligový trávník, prožil nejúspěšnější období pod praporem Sparty (2013 – 2018). V letenském klubu získal mistrovský titul, triumfoval v Českém poháru i Českém superpoháru. Stal se Fotbalistou roku 2014 a držitelem Zlatého míče 2015. Jednu pohárovou trofej získal rovněž v Jablonci, jednu v Austrii Vídeň. V domácí konkurenci si šestkrát vystřílel pozici nejlepšího kanonýra. Za českou reprezentaci nastoupil jednačtyřicetkrát a vsítil devět gólů.

Před rozlučkovou exhibicí doma v Olešníku pozdravil David Lafata krátce diváky, kteří v počtu blížícím se možná až tisícovce přicestovali z mnoha koutů naší vlasti a svými vozidly zcela zaplnili malou jihočeskou obec. Nejlepší střelec v historii samostatné české ligy poté v dresu Jablonce otevřel skóre zápasu dvěma přesnými trefami a užíval si příjemné fotbalové chvilky po boku svých vrstevníků (nejstarší byl třiačtyřicetiletý Milan Fukal), mezi nimiž se objevili i někdejší borci z Dynama – Stanislav Rožboud, Tomáš Maruška, Martin Leština či Petr Bouchal.

Autogramem vyzdobil pivní pupek

Sparta do poločasu otočila skóre a David Lafata, jenž v rámci přestávkového programu obdržel čestné občanství Olešníku, navlékl po změně stran rudý dres a za vydatného skandování sparťanských příznivců dalšími dvěma góly vytáhl náskok na 5:2. Potom však jablonecký Karel Piták dlouhým obloukem překonal Davida Bičíka a následovala pro mnohé přihlížející nečekaná změna v sestavě, když si David Lafata stoupl mezi tyče a David Bičík zamířil do útoku.

Ač podle svých slov celou kariéru toužil alespoň pár minut si někde zachytat, neprokázal Jihočech patřičné brankářské kvality a třikrát inkasoval, byť potřetí z vymyšlené penalty. Příliš mu však nepomohli někteří sparťanští spoluhráči, kteří za stavu 6:4 začali přímo na hřišti konzumovat pěnivý mok a značně tím snížili svůj akční rádius.

Po spravedlivé remíze 6:6 obklopili Davida Lafatu fotbalisté spolu s příznivci a přímo na pažitu doznívalo loučení s velkým hráčem. Ten si hned navlékl olešnický dres s jednadvacítkou, který bude nosit od nové sezony. Coby vášnivý nimrod složil míčem papírového divočáka a nakonec rozdal desítky podpisů. Svým autogramem vylepšil také design obřího pivního pupku jednoho z rozesmátých fanoušků. 

 AC Sparta Praha – FK Jablonec 6:6 (3:2)

Góly: 29. a 50. Bednář, 38. a 42. Lafata, 17. Mareček, 31. Kadeřábek – 8. a 11. Lafata, 45. a 63. z penalty Piták, 52. Rožboud, 54. Smíšek. Hlavní rozhodčí: Krula.

Sparta: Bičík (48. Lafata) – Kadeřábek, Švejdík, Brabec, Svoboda, Matějovský, Vácha, Mareček, Rys, Rejman, Krejčí, Sivok, Bednář, od 2. půle Lafata. Trenér Karel Musil.

Jablonec: Pižanowski – Zábojník, Piták, Čížek, Kordula, Beneš, Maruška, Smíšek, Fukal, L. Sedláček, Kavan, Bouchal, Leština, Rožboud, v 1. půli Lafata. Trenér Petr Rada. 

Autoři | Foto Jan Škrle, Daniel Pekař (video)

Štítky David Lafata, Olešník, AC Sparta Praha, FK Baumit Jablonec, SK Dynamo České Budějovice, krajský přebor, Rakousko, Klub ligových kanonýrů, Karel Piták, David Bičík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lafata si naposledy zastřílel i zachytal v ligovém dresu. Loučil se při exhibici v Olešníku  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.