Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dynamo před televizními kamerami pokořilo silnou Opavu

Netradičně ve středu odpoledne nastoupili druholigoví fotbalisté Dynama České Budějovice do utkání Fotbalové národní ligy proti Slezskému FC Opava. Souboj čtvrtého s třetím týmem průběžné tabulky lépe zvládli domácí, když rivala z opačného konce republiky zdolali v poměru 2:1.

Největší šanci prvního poločasu si Opava, hrající ve vypůjčených žlutých dresech Dynama (hosté totiž na jih Čech přijeli v podobné sadě, kterou českobudějovičtí fotbalisté používají na svém stadionu) vytvořila hned v úvodu zápasu. Po centru Hrabiny střílel z první Čelůstka, balon ale netrefil ideálně a střela letěla mimo tyče.

Počáteční převaha Slezanů postupně vyprchala a otěže utkání začali přebírat Jihočeši. Po deseti minutách hry málem šli černo-bílí do vedení zásluhou hostujícího Žídka, jenž vložil nohu do přihrávky na Benáta, gólman Opavy Fendrich ale nezazmatkoval a míč ho trefil.

Přetažená přihrávka Táborského na Wermkeho, se kterou si nedokázal domácí středopolař poradit, nemusela dynamáky mrzet. O několik okamžiků později se právě Roman Wermke zhostil své role na výbornou a na jeho projektil k pravé tyčce opavský brankář nedosáhl. Ve 28. minutě tak České Budějovice vedly 1:0.

Dynamo mohlo po přestávce navýšit své vedení hned dvakrát, domácí střelci ale nemířili přesně. Nejprve minul levou tyčku Kalod a v 53. minutě zcela osamocený Čavoš trestuhodně přestřelil. A otřepané nedáš - dostaneš se potvrdilo prakticky z protiútoku. Smola poslal míč zleva do vápna, odkud se mu sice vrátil, do zpětné nahrávky se však opřel Tomáš Jursa a nadvakrát propálil Křížka, jenž stihl bravurně vychytat pouze jeho první pokus.

Za deset minut stáli při Opavských, zejména po boku Žídka, všichni svatí. Ostrý centr Fundy si hostující kapitán znovu málem srazil do vlastní brány, tentokrát „mířil“ mimo. Na druhé straně se v 72. minutě blýskl dalším vynikajícím zákrokem Křížek, když vyškrábl projektil letící z kopačky Smoly. Rozhodující okamžik televizního utkání přišel v 83. minutě. Richard Kalod si zpracoval pas od Šourka, se zakončením dlouho a na jeho tečovanou ránu Fendrich nedosáhl.

Závěrečné vypjaté momenty před Křížkem už Dynamo ustálo, a tak získalo v předehrávce 10. kola Fotbalové národní ligy důležité tři body za vítězství 2:1, které posunulo jihočeské mužstvo na třetí příčku soutěže právě před Opavu.

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Jsem moc rád, že se nám podařilo navázat na minulé zápasy a s nejlepším soupeřem, který tady v této sezoně hrál, jsme získali tři body. V prvním poločase jsme byli jednoznačně lepší, měli několik šancí a dali krásný gól. Vstup do druhé půle nám vyšel opět velice dobře, bohužel po dvou neproměněných gólovkách jsme inkasovali. Druhá branka nás přitom mohla uklidnit. Poté Opava převzala iniciativu a v poli byla o trošku lepší. Nakonec jsme z trmy vrmy před brankou dali rozhodující trefu Kalodem.“

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Odehráli jsme nejméně povedené utkání na hřišti soupeřů. Měli jsme přitom do něj dobrý vstup, když jsme si vytvořili dvě velké příležitosti. Od šance domácích, kteří to na zadní tyči nevyřešili dobře, jsme začali být nezvykle pasivní bez balonu, což vyústilo v domácí vedení. Ve druhém poločase se naše hra blížila k té, kterou chceme předvádět. Paradoxně, když jsme začali sahat po vítězství, jsme po neaktivním přístupu krajního obránce dostali nešťastnou branku. Domácím gratuluji k výhře, my jdeme dál, dalších dvacet zápasů je před námi.“

Už příští týden ve středu přivítá Dynamo od 16 hodin na svém stadionu český velkoklub. V rámci třetího kola MOL Cupu na Střelecký ostrov přijede AC Sparta Praha. Další zápas FNL sehrají České Budějovice v sobotu 15. října ve Vlašimi.

SK Dynamo České Budějovice - Slezský FC Opava 2:1 (1:0)

Branky: 28. Wermke, 83. Kalod - 55. Jursa. ŽK: 1:2 (Táborský - Smola, Schaffartzik). Rozhodčí: Dubravský - Pochylý, Polák. Diváci: 883.

SK Dynamo České Budějovice: Křížek - Klesa, Šourek, Novák, Funda - Čermák, Čavoš (90. Bederka) - Wermke (74. Pešek), Benát, Táborský (90. Kadula) - Kalod. Trenér David Horejš.

Slezský FC Opava: Fendrich - Hrabina, Radič (46. Mozol), Simerský, T. Čelůstka (86. Kuzmanovič) - Žídek, Schaffartzik - Grussmann (84. Janetzký), Jursa, Zapalač - Smola. Trenér Roman Skuhravý.

Štítky SK Dynamo České Budějovice, SFC Opava, 2. česká fotbalová liga, Richard Kalod, Tomáš Jursa, Roman Skuhravý, David Horejš, Česko, AC Sparta Praha, MOL Cup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo před televizními kamerami pokořilo silnou Opavu  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.