Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Střelecký ostrov dostává nový trávník. Ale bude bez kulturních akcí

Fotbalisté českobudějovického Dynama se v nové druholigové sezoně budou prohánět na novém trávníku. Ten i s podložím dodělá odborná firma tento týden. Stadion ale nebude využíván ke kulturním akcím. Trávník by to nevydržel.

Pokud vše dobře dopadne, bude nový trávník na Střeleckém ostrově dodělán v průběhu týdne. Záleží na počasí. „Zkráceně lze říci, že oprava spočívala ve stržení stávajícího trávníku včetně podloží z písku a zeminy, revize a případných oprav zavlažovacího sytému. Dále došlo na zavezení nových vrstev podloží s hnojivem, promísení, strojní srovnání plochy a pokládku nového koberce včetně následného hnojení,“ upřesňuje průběh akce ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák.

Původní trávník vydržel na Střeláku osm let a jeho výměna byla potřebná. Standardní životnost trávníku je tři až pět let.  Výměna trávníku stála přes čtyři a půl milionu korun. Práce na Střeleckém ostrově tím ale rozhodně nekončí. V plánu je i nová světelná tabule, kde se nyní dokončují práce na projektu a další rekonstrukce hlavní tribuny.

Během letní přestávky je realizována etapa 2B, která obsahuje stavební úpravy šatny hostů, chodby, posilovny, veřejné WC a úpravy ve výměníku. Jedná se o kompletní výměnu elektroinstalace, měření a regulace, ústředního vytápění, vzduchotechniky a zdravotní instalace včetně souvisejících stavebních prací,“ upřesnil Zdeněk Šeda, vedoucí investičního odboru magistrátu města České Budějovice. Cena těchto úprav je také kolem čtyř a půl milionu korun. „Jedná se o poslední fázi rekonstrukce prvního nadzemního podlaží v západní tribuně. Po dokončení bude kompletně rekonstruováno zázemí v tomto patře.

Mezi chystanými úpravami bude i rekonstrukce komentátorského pracoviště, na které právě probíhá výběrové řízení. „Předmětem řešení jsou stavební úpravy západní tribuny fotbalového stadionu – vestavba kabiny komentátorského pracoviště. Stavba kabiny komentátorských pracovišť je vyvolána především nevyhovujícím stavem současných pracovišť, a to jak provozním, tak stavebně technickým. Vzhledem k připravovanému osazení nové tabule časomíry na osvětlovacím stožáru v jihozápadním rohu hrací plochy, je nutné doplnit novou technologii, což stávající prostory neumožňují,“ dodal Šeda s tím, že předpokládaná cena jsou zhruba dva miliony.

V horizontu dvou až tří let se pak na Střeleckém ostrově dále plánuje poslední čtvrtá etapa, která obsahuje rekonstrukci druhého nadzemního podlaží a kompletní zateplení budovy včetně výměny oken. Cena čtvrté etapy je kolem 17 milionů korun a dokončení závisí na finančních možnostech města.

Střelecký ostrov zůstane jen fotbalistům

Lidé v Budějcích se často ptají, proč nemůže být na Střeláku třeba koncert nebo jiné kulturní akce. Podobně jako tomu bývá v pražském Edenu a dalších stadionech. „Přírodní trávník, který by vydržel zátěž na kulturních akcích, bohužel neexistuje. Po obdobných akcích na jiných stadionech se trávník musí takřka vždy měnit,“ vysvětluje dále Novák, který vše konzultoval s firmou, která se například stará o pažit v Edenu.

Pokud by se našla společnost, která by v Budějcích za stejných podmínek jako v Edenu koncert Iron Maiden udělala, musela by pak dle Nováka zakrýt trávník pro podium a po akci by se celá část pod pódiem musela vyměnit. „Trávník prostě umře. S přihlédnutím k velikosti pódia jde o přibližně 1/3 trávníku.“ Cenu výměny si může každý dopočítat...

Zbylou plochu by zakryly desky, aby byla relativně chráněna. Nicméně k jejímu poškození i za těchto podmínek dojde a regenerace po takovéto akci trvá čtyři až šest týdnů. Problém by byl i s navážením techniky pro stavbu podia a zakrytím trávníku. V Edenu je toto vyřešeno zpevněnou komunikací u plochy. U nás by se vjíždělo přímo na plochu,“ říká dále Novák.

Mezi lidmi se často hovoří i o malém vytížení stadionu, protože hráči jezdí na tréninky na Složiště. Jak je to s novým trávníkem? „Předchozí i stávající trávník je takový, který se standardně používá na stadionech, na kterých se hrají nejvyšší soutěže nejen u nás, ale i v zahraničí. Pro zachování jeho kvalit je povoleno zatížení v rozsahu zhruba dvou tréninků a jednoho zápasu týdně. Rozsah zátěže je stejný jako na jiných stadionech jinde ve světě. Jsou dokonce stadiony, kde se skutečně hrají pouze mistrovské zápasy.“

Autoři | Foto www.skcb.cz

Štítky Střelecký ostrov, trávník, kulturní akce, Tomáš Novák, České Budějovice, rekonstrukce, Iron Maiden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelecký ostrov dostává nový trávník. Ale bude bez kulturních akcí  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.