Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři obžalovaní dostali za sázkařskou aféru podmíněné tresty

Tři obžalovaní v korupční fotbalové kauze, která zasáhla především nižší české soutěže, jsou pravomocně podmíněně odsouzeni. Přijali tak tresty, které jim soud navrhl formou trestních příkazů. Jedná se o podmíněné tresty v řádech několika měsíců a také peněžité postihy.

Dalších deset obžalovaných podalo proti navrhovaným trestům odpor, jednomu se zatím trestní příkaz nepodařilo doručit. Kvůli sázkařské kauze, kterou začala policie řešit v roce 2013, bylo obžalováno 22 osob. Soudního líčení by se mělo účastnit 18 nebo 19 z nich.

„Zatím přesně nevím termín, na kdy líčení vypíšu. Čekám na to, až se podaří doručit poslední trestní příkaz. Potom budeme znát přesný počet obžalovaných, kteří budou součástí soudního líčení,“ řekl předseda senátu strakonického soudu Tomáš Uldrich, jenž bude případ řešit. Jména pravomocně odsouzených neuvedl. Před soudem stanou i ti, kteří podali proti trestnímu příkazu odpor. Trestní příkazy soud uplatnil proti 14 obžalovaným.

Jedním z aktérů sázkařské aféry je podle Hospodářských novin i trenér brankářů fotbalové juniorky Liberce Zbyněk Hauzr. Ten čelí obžalobě z podplácení kvůli ovlivňování zápasů a hrozí mu až šest let vězení. Mezi obžalovanými je například teplický obránce David Jablonský nebo Jan Halama, který v minulosti nastupoval za České Budějovice či Bohemians Praha.

Obžaloba Hauzra viní z účasti na manipulaci výsledků ve třech zápasech. Jedná se o pohárový duel Teplice - Liberec z dubna 2013, srpnový ligový zápas Liberce s Mladou Boleslaví a utkání s Jabloncem ze září. Ve všech případech měl Hauzr na objednávku sázkařské mafie, mezi jejíž spolupracovníky patřili slovenští fotbalisté Ivan Hodúr, Marián Dirnbach či Róbert Rák, ovlivnit počet gólů, které v duelech padnou.

Sázkařská mafie prý platila za ovlivnění jednoho zápasu až 60 tisíc eur v hotovosti. To se týkalo především duelů nejvyšší soutěže. První ligu se prý sázkařská mafie pokusila ovlivnit třikrát, dvakrát se pak zaměřila na domácí pohár. Dále se obžaloba týká machinací kolem soubojů nižších a mládežnických soutěží.

Kromě fotbalistů se do aféry zapletli i jiní aktéři. Mezi obžalovanými figuruje například funkcionář bývalého strakonického klubu a exligový hráč Českých Budějovic Michal Káník nebo rozhodčí Jan Kalenda.

Vinu už dříve přiznal někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezentant Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku. FIFA mu navíc udělila zákaz působení ve fotbale na 25 let.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky fotbal, soutěž, podmíněné odsouzení, FC Slovan Liberec, SK Dynamo České Budějovice, Zbyněk Hauzr, Ivan Hodúr, FIFA, FK Mladá Boleslav, FK Baumit Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři obžalovaní dostali za sázkařskou aféru podmíněné tresty  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.