Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejen v Riu, ale i na Lipně! Olympijský park vyroste příští rok na jihu Čech

Olympijské hry jako na dlani. Za podpory Mezinárodního olympijského výboru vyroste příští léto na březích Lipenské přehrady park, který naváže na Olympijský park Soči-Letná z loňského roku. Projekt Olympijský park Rio-Lipno 2016 bude vyvrcholením celoroční kampaně Jižní Čechy olympijské, která přinese velké množství tradičních i nových sportovních akcí po celém kraji.

Okolí Lipna je pro sporty letních olympijských her jako stvořené. Hlasy těch, kteří navštívili park v Praze na Letné, mluvily rovněž o tom, že by podobná akce nemusela být jen v hlavním městě. A Český olympijský výbor na to kývnul. „Začali jsme komunikovat s kraji a ukázal se nám jako s nejlepším projektem a největším zájmem Jihočeský kraj. Nejednalo se mu jen o jednorázovou akci, ale chce cílevědomě a dlouhodobě pracovat s dětmi a podporovat sport. To byla pro nás velká výzva,“ uvedl na tiskové konferenci předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Park vytvořený k zimní olympiádě v ruském Soči navštívilo během osmnácti dní na 400 tisíc lidí. Zájem byl jednoduše obrovský a Český olympijský výbor chce, aby tomu tak bylo i v létě roku 2016 na Lipně. Přesto však vyrostou ještě další olympijské parky v menším měřítku. Zatím jsou ve hře města jako Ostrava, Pardubice nebo Plzeň.

Cílem však nebude návštěvníky pobavit jen po dobu olympijských her v Brazílii, Český olympijský výbor chce ve spolupráci s Jihočeským krajem za sebou nechat v okolí Lipenské přehrady stopu, například ve vylepšování jednotlivých sportovišť v oblasti. „Chtěli bychom, aby každý, kdo přijede na Lipno za rok po olympijském parku, v každém okamžiku nacházel jeho odkaz,“ doplnil Kejval.

Jižní Čechy olympijské budou dlouhodobý projekt, který odstartuje 1. ledna 2016. „Nebude to akce, která bude soustředěna do jedné lokality během srpnových dnů, ale svým rozsahem zaujme celý Jihočeský kraj,“ zmínil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Pro něj jsou jižní Čechy synonymem zdravého způsobu života a sportování.

Kraj na tuto akci vyčlenil významné finanční prostředky. „Jsme přesvědčeni, že se nám násobně vrátí. Jak v ekonomické rovině, tak i ve společenské a kulturní rovině v rámci vyžití obyvatel Jihočeského kraje a jeho návštěvníků,“ přidal Zimola. Celkové předpokládané náklady Olympijského parku Rio-Lipno 2016 činí 65 milionů korun, z čehož 45 % budou financovat veřejné zdroje. Očekávané přínosy pro veřejné rozpočty jsou pak minimálně čtyřikrát vyšší.

Kromě regionálního rozvoje a propagace regionu přinese celý projekt možnost setkání s olympioniky, známými sportovci, umělci a dalšími celebritami z kulturní sféry. Návštěvníci parku budou rovněž moci sledovat průběh olympiády ve fanzonách a na velkoplošných obrazovkách. Na Lipně bude i možnost vyzkoušet si nespočet olympijských a neolympijských sportů. „Chceme zvednout lidi od televizí a přivést je na sportoviště, aby si mohli zkusit nejrůznější druhy sportů,“ doplnil Zimola.

Centrem se stane Lipno nad Vltavou, kde najdou návštěvníci velké množství atrakcí. „Inspirujeme se Brazílií. Nabídneme možnost vyzkoušet si plážové varianty celé řady sportů,“ poodkryl Michal Caban, který podobně jako na Letné obstará program. „Připravujeme koncerty, světelné show a samozřejmě velkoplošné projekce olympijských přenosů a telemosty se sportovci z Ria,“ dodal Caban.

Foto Radek Šíma

Štítky Vodní nádrž Lipno, olympijský park, olympijské hry, Jihočeský kraj, Rio de Janeiro, Česko, projekt, sport, Mezinárodní olympijský výbor, Český olympijský výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen v Riu, ale i na Lipně! Olympijský park vyroste příští rok na jihu Čech  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.