Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějčáci potrápili hostující tým, bojovnost na Brňáky ale nestačila

Včerejší domácí utkání proti RC Bystrc skončilo porážkou Budějc v poměru 7:32. Zápas rozhodně neprobíhal jednoznačně v brněnské režii. Jihočeši dlouho udržovali naděje na výhru a hostující tým trápili. Z mnoha šancí, které si tvrdě vybojovali, však dokázali proměnit pouze jedinou.

Podzimní části letošní rugbyové sezóny je pro Budějce vyjímečná hned ve dvou, zcela protichůdných směrech. Postupem do nadstavbové části II. ligy se dostaly zatím nejblíže možnosti hrát nejvyšší českou soutěž rugby. V tomto play-off se hraje hned o 2 místa v I. lize, a to proti týmům, se kterými v minulosti odehráli vyrovnaná utkání. Zároveň však počet hráčů, kteří jsou schopni za tým nastoupit, klesl na nejnižší číslo v historii klubu. Vůbec poprvé tak neodehráli domluvený zápas, a to minulý týden ve Zlíně, za což jim byla kontumačně připsána prohra 0:30 a odečten 1 bod v tabulce. Doma proti Bystrci se nakonec podařilo nasadit pouze 14 hráčů, takže celou dobu hráli v oslabení.

Vlastně téměř celou dobu. Už v páté minutě totiž uviděl jeden z brněnských hráčů v ruce sudího žlutou kartu a poskytl tak oběma týmům 10 minut ve vyrovnaných počtech. Přesto ještě ke konci tohoto trestu otevřeli skóre hosté zásluhou Jaroslava Šimka a Adam Putna, hrající na pozici mlýnové spojky, potvrdil pětku konverzí. O dvě minuty později přidal další tři body za úspěšný trestný kop. Vzápětí nato přišla první a jediná budějcká pětka, kterou položil Onřej Kotyz, pro něj netradičně na postu rváčka. Martin Friedmann pak prokopl háčko a stáhl stav na 7:10. Po dalších 2 minutách ale opět skórovala Bystrc, konkrétně tříčtvrtka Bohdan Ivičič, a konverze byla opět úspěšná. Na úplný závěr poločasu domácí inkasovali ještě jeden trestný kop, který první polovinu uzavřel za stavu 7:20.

V té druhé se Budějce dále snažily dobýt pětkoviště soupeře, avšak marně. Nemálo slibných a pěkných akcí se vždy zastavilo několik metrů od pětkové čáry. Nepodařilo se využít ani standardní situace v obranné dvaadvacítce soupeře. Přitom Brněnští nepředváděli zdaleka svůj nejlepší výkon a pod tlakem často míče odkopávali a dopouštěli se předhozů. V překonávání obrany domácích byli přesto úspěšnější, a tak pětku položil ještě ve 45. minutě pilíř Martin Elzner a 20 minut před koncem opět Bohdan Ivičič. Na skóre se pak již nic nezměnilo a zápas skončil výhrou Bystrce 32:7.

Přestože se Budějcům podařilo položit pouze jedinou pětku a k ideální hře bylo pořád daleko, je třeba ocenit nasazení všech 14 hráčů, kteří zápas předem nevzdali a bojovali až do konce bez možnosti vystřídání. Jmenovitě to byl Jaroslav Hrubý, Libor Anderle, Martin Teuschel, Štěpán Šplíchal, Stanislav Valvoda, Onřej Kotyz, Tomáš Vrchota, Adam Šlegl, Jakub Žídek, Jan Kašpar, Vojtěch Augustýn, František Kouřil, Petr Štoidl a Martin Friedmann.

Autoři | Foto Tomáš Minařík

Štítky rugby, České Budějovice, Brno, zápas, prohra, Bystrc, Jaroslav Šimek, Zlín

Budějčáci potrápili hostující tým, bojovnost na Brňáky ale nestačila  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.