Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K Black Dogs se přidají také Black Cats. Na VŠTE zakládají dívčí basketbalový tým

Po Černých psech budou v barvách českobudějovické VŠTE hrát i basketbalové Černé kočky. Inspirací pro ně je školní hokejový tým Black Dogs, hrající Evropskou univerzitní hokejovou ligu.

To mužstvo skvěle funguje, chodíme mu fandit, a tak jsem chtěla vymyslet něco i pro děvčata. Rektor profesor Vochozka sportu velmi fandí a vznik ženského basketbalového týmu podpořil. Pod křídly školy by měl být otevřený všem ženám, tedy nejen našim studentkám,“ říká Yelyzaveta Apanovych, která na VŠTE  studuje v druhém ročníku obor Ekonomika podniku a řízení lidských zdrojů.

Sama má k basketbalu velmi blízko. S ukrajinskou reprezentaci se v roce 2016 stala juniorskou vicemistryní Evropy, za rodnou Oděsu hrála od šestnácti extraligu a okusila i Euroligu. Měla nabídku reprezentovat Slovensko, ale vybrala si češtinu a studium na VŠTE. Současně si dělá trenérský kurs, aby získala licenci, protože chce pracovat i s českobudějovickými dětmi.

Nový tým by chtěl od podzimu hrát krajský přebor. Tam jsou zatím jen týmy Tábora a Strakonic, a to je škoda. Trénovat budeme v Budějovicích dvakrát týdně. Mám představu, že si přípravu zpestříme cvičením a jógou, prostě si to sportování uděláme hezké,“ říká Yelyzaveta, spolužáky zvaná Líza.

Podle rektora Marka Vochozky je univerzitní sport v Čechách opomíjený, a proto to chce alespoň na VŠTE změnit. „Hokejový projekt bereme velmi vážně a chceme ho dál rozvíjet. Máme i školní studentský fotbalový tým, nyní přibude ženský basketbal. Velmi úspěšná je Šachová akademie VŠTE. Dává to prostě smysl a jsem rád, že si studenti těchto možností váží,“ uvedl profesor Vochozka.

„Černé kočky“ se mohou dát dohromady přes web VŠTE nebo mail apache-basket@seznam.cz a jak říká studentka Líza, vůbec to nemusí být vysokoškolačky. Jde o to užít si krásný sport a pohodu ze hry a pohybu,“ zve zájemkyně do týmu Black Cats. Zatímco hokejisté svůj název odvodili od středověké pověsti o černém psovi, potulujícím se kolem Černé věže, basketbalistky se inspirovaly u nich. „Když už máme Black Dogs, bylo jasné, že my ženy budeme Black Cats,“ vysvětluje Líza.

Tisková zpráva

Štítky Black cats, basketbal, VŠTE, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Evropská univerzitní hokejová liga, Marek Vochozka, Evropa, sport, krajský přebor, Slovensko, BK Tábor, Madeta Motor České Budějovice

K Black Dogs se přidají také Black Cats. Na VŠTE zakládají dívčí basketbalový tým  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.