Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Maratonci se na lipenské přehradě bořili do sněhu i ledu

, aktualizováno 10. února 2019, 8:15

Bořící se led a mokrý sníh museli dnes překonat účastníci extrémního závodu Lipno Ice Marathon. Jedná se o jediný středoevropský maraton, jehož trasa vede po zamrzlé vodní hladině. Trasa závodu měla start a cíl v Černé v Pošumaví a z velké části vedla po lipenské přehradě. Hladina je pokryta silnou vrstvou ledu se sněhem, které však v posledních dnech začaly lehce tát a měknout. ČTK to řekla ředitelka akce Adéla Černá.

"Když to přeženu, bylo to dnes ve stylu metr dopředu a 25 centimetrů zpátky. Podmínky byly opravdu extrémní. Závodníci se bořili do sněhu a ledu, i když se na první pohled zdálo, že trasa vede po pevném terénu," uvedla.

Jako první do cíle dorazil Jan Francke. Stejný muž zvítězil i v předchozích ročnících. Letos trasu zdolal za tři hodiny a 40 minut, v minulosti dokázal zvládnout maraton na lipenském ledě i pod tři hodiny. "Závod byl vzhledem k těm mimořádným podmínkám skutečně náročný. Proto je čas pomalejší," řekla Černá.

Organizátoři připravují každý rok jinou trasu. Přizpůsobují ji podmínkám a síle ledu, která nebývá na povrchu celé lipenské nádrže stejná. "Letos trať vedla z Černé v Pošumaví kolem ostrovu Tchaj-wan směrem na Lipno nad Vltavou a zpátky," řekla. Na závod vyrazilo více než sedm desítek běžců, mezi nimiž nechyběli ani zahraniční účastníci. Maraton si například vyzkoušeli i sportovci z Hongkongu.

Černá uvedla, že extrémní maratony v podobných podmínkách se konají na různých místech ve světě. V Česku ovšem nic podobného není. Inspirací pořadatelů však nebyly podobné podniky v zahraničí. Důvod k organizaci lipenského Ice Marathonu byl jiný. "Říkali jsme si, že by byla škoda nevyužít té velké vodní plochy, na níž by se dal celý maraton uběhnout," řekla.

 

Autoři | Foto Lipno Ice Marathon

Štítky zábava, sporty, Černá v Pošumaví, Vodní nádrž Lipno, maratonský běh, Pošumaví, Česko, Tchaj-wan, Hongkong

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maratonci se na lipenské přehradě bořili do sněhu i ledu  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.