Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Český olympijský výbor vydal manuál k organizaci Olympijských festivalů

Manuál, který radí ostatním zemím ohledně organizace Olympijských festivalů, minulý týden představil Český olympijský výbor. Osm kapitol na webu shrnuje zkušenosti se sportovními parky nebo festivaly, které se v průběhu olympiád konaly v různých zemích. Konference se v Praze zúčastnilo téměř 100 delegátů ze 13 zemí světa.

Na manuálu v rámci projektu Sport Parks Inspired by the Olympics spolupracovaly olympijské výbory České republiky, Finska, Itálie, Francie, Belgie, Nizozemí, Chorvatska, Slovinska a Jihočeský kraj. Český olympijský výbor celý tento dvouletý projekt, který podpořila Evropské unie, koordinoval ve spolupráci s Mezinárodním olympijským výborem pod vedením Jany Janotové.

Olympijské parky jsou nápadem Českého olympijského výboru. Ten jej šíří od roku 2014, kdy vyrostl první Olympijský park Soči-Letná. Velké úspěchy slavil i park RIO-LIPNO 2016, na kterém se podílel i Jihočeský kraj.

Tuto myšlenku nyní rozvíjí celosvětově Mezinárodní olympijský výbor v podobě Olympijských festivalů. Už letos při olympijských hrách v Pchjongčchangu proběhly pilotní festivaly na čtyřech místech – v Česku (Brno a Ostrava), ve Francii (Grenoble), Slovinsku a v Kosovu.

„Je to naprosto skvělý projekt, kterému Mezinárodní olympijský výbor dává jednu z nejvyšších priorit. Hlavně kvůli šíření olympijských myšlenek a hodnot do celého světa, kvůli tomu, že přinese olympijské hry přímo k fanouškům,“ pochvaloval si v Praze James McLeod, zástupce Mezinárodního olympijského výboru, který má na starosti vztahy s národními olympijskými výbory.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval poděkoval všem, kdo se na tvorbě manuálu podíleli. „Od prvního olympijského parku na Letné v roce 2014 jsme ušli obrovský kus cesty. Jsem velmi rád, že díky partnerům i podpoře Mezinárodního olympijského výboru a dalších organizací, včetně Jihočeského kraje, můžeme naše know-how šířit tímto způsobem do světa. Manuál je velmi podrobný a poskytuje detailní návod a informace možným zájemcům o organizaci Olympijských festivalů,“ uvedl Kejval.

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky olympiáda, sport, park, manuál, kraj, olympijské hry, festival, Český olympijský výbor, Mezinárodní olympijský výbor, Praha, projekt, Jihočeský kraj, olympijský park, Francie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český olympijský výbor vydal manuál k organizaci Olympijských festivalů  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.