Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeským hasičům to při korejských světových hrách cinklo. A hned těmi nejcennějšími kovy

Dva jihočeští profesionální hasiči – Michal Brousil a David Kubiš – se zúčastnili třináctých Světových hasičských her, které se konaly v daleké Jižní Koreji. Na hrách se potkalo sedm tisíc hasičů z pětašedesáti zemí světa. A hasiči z jihu Čech se v nabité konkurence rozhodně neztratili. Třikrát jim to cinklo, a to hned zlatě. A jsou čtvrtí nejtvrdší hasiči na světě.

Jihočeši Michal Brousil a David Kubiš na hry odcestovali jako členové reprezentačního týmu Hasičského záchranného sboru České republiky v disciplínách TFA. 

„Oba Jihočeši jsou ještě s dalšími borci úřadující mistři Hasičského záchranného sboru České republiky v tomto sportu, Michal Brousil do Jižní Koreje odjížděl poté, co letos v červnu vybojoval v Německu titul mistra Evropy. A v Koreji oba jihočeští profesionální hasiči ukázali, že patří nejen do republikové či evropské, ale do i světové špičky," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

TFA
je zkratka anglických slov Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije a je názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu.
Hasiči musí zvládnout roztahování a balení hadic, přenásení figuríny, přelezení čtyřmetrové bariéry, žebříky a vynesení závaží, výběh do výškové budovy.

Čtvrté místo na světě je obrovským úspěchem

Závod v disciplínách TFA byl rozdělen podle věkových kategorií do čtyř dnů. První den závodili soutěžící do třiceti let. Výkony několika prvních závodníků velmi výrazně ovlivnil silný déšť, kdy se hasiči potýkali s vodou nasáklými hadicemi a figurínou.

Závod v těchto podmínkách absolvoval i Jihočech Michal Brousil. „Přesto si český borec s extrémně náročnou tratí poradil naprosto skvěle. V celkovém hodnocení kategorie obsadil krásné čtvrté místo," vyzdvihla výkon hasiče mluvčí. 

Déšť ovlivnil i další dění na šampionátu. Třetí den vstoupil do závodu v kategorii do čtyřiceti let Jihočech David Kubiš. I on na mokré dráze předvedl parádní výkon, se kterým skončil také na čtvrté příčce. Být čtvrtý nejtvrdší hasič na světě je obrovský úspěch. Přestože se jedná o nepopulární „bramborovou“ medaili.

Jihočeši se bez medaile domů nevrátili

Jihočeši však domů bez medailí nepřijeli. David Kubiš vybojoval zlato v běhu do schodů na jeden kilometr s převýšením 300 metrů a na závěr her přidal ještě jednu nejcennější medaili, když zvítězil v dalším běhu, a to na pět tisíc metrů. Michal Brousil byl v sestavě družstva, které vyhrálo zlatou medaili v tug of War – přetahování lanem.

Poslední den Světových hasičských her se tým české reprezentace (Brousil, Haderka, Kalvoda, Malenovský, Moleš, Plšek, Přecechtěl, Šín, Viej) zúčastnil ještě závodu tur of war, přetahování lanem. Češi ve velice přátelské atmosféře hasičů z celého světa vybojovali zlato. „V této disciplíně je naprosto klíčové, aby všichni v týmu pracovali jako jedno tělo. Češi potvrdili skvělého týmového ducha a fakt, že umí táhnout za jedno lano, předvedli i ve skutečnosti," upřesnila Matějů.

Hry uzavřel běh na pět tisíc metrů, Českou republiku reprezentovali Kouřík a Jihočech Kubiš. „Neběželo se na dráze jako obvykle, ale v okolí stadionu. Pavel Kouřík zaběhl skvělý čas 16 minut a 44 sekund a obsadil druhé místo. David Kubiš si ve svojí věkové kategorii vedl fantasticky, nenašel přemožitele a získal další zlatou medaili," vyzdvihla úspěchy mluvčí Matějů.

Autoři | Foto Lukáš Novák, HZS ČR

Štítky společnost, hasič, svět, hry, Jižní Korea, soutěž, TFA, Jihočech, medaile, Česko, zlatá medaile, Hasičský záchranný sbor, Německo, Evropa, Korea, kovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským hasičům to při korejských světových hrách cinklo. A hned těmi nejcennějšími kovy  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.