Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trenér Forejt: V nadstavbě chceme soupeře potrápit. Týmu věřím, má sílu

Nepovedenou základní část Kooperativa NBL mají za sebou hráči Basket Fio banka Jindřichův Hradec. V nejvyšší soutěži uhráli Jihočeši z 22 zápasů jen jedinou výhru a před nadstavbou a případnými boji v play-out touží vylepšit své postavení. V tabulce jsou zatím beznadějně poslední, ale do nadstavbových bojů vstupuje klub podle trenéra Karla Forejta s optimismem. Cílem je záchrana soutěže.

Hodnocení základní části, po které máte jedno vítězství a 21 porážek, nemůže být pozitivní. Co k tomu říct?
Optimismus z této části je hodně daleko. Nejde o tom mluvit kladně. Základní část nám nevyšla, víme to a neskrýváme se. Nehledám žádné alibi. Nevyšel nám výběr cizinců, které jsme museli v průběhu sezony měnit. Nepovedl se nám ani start do soutěže, i když příprava na naše poměry byla excelentní.

Výměna zahraničních hráčů byl první krok ke změně. Proč jste s nimi nebyl spokojený?
Cizinci nebyli tak produktivní a úspěšní, jak by měli být. Když takového hráče v týmu máte, očekáváte od něj patřičné výkony, což mi ale chybělo. Proč se to z nich po přípravě vytratilo, nedokážu říct.

Nicméně vše špatné je pro něco dobré, takže v hodnocení jistě máte i plusové body, že?
Ano. Po výměně cizinců jsme udělali velký pokrok ve hře a zlepšila se i atmosféra v kabině. Výsledky sice i tak nepřišly, ale ze hry jsem měl dobrý pocit. Posílili jsme realizační tým o dalšího trenéra a cítím zlepšení. Věřím, že v nadstavbě můžeme vyhrávat. Optimismus pro tuto část sezony mám a mají ho i hráči.

Kam tým může ještě zamířit?
Chápeme, že rozdíl po základní části je obrovský a pravděpodobně se nevyhneme play-out, ale pokud se k nám přikloní i kus štěstí, který nám chyběl, tak můžeme týmy před námi potrápit a zkusit se na ně dotáhnut. Celkem nás čeká až 16 zápasů. V soutěži chceme pochopitelně zůstat.

Několik zápasů jste prohráli až v samém závěru. Přisuzujete to právě k tomu pověstnému štěstí, které vám chybělo?
Nejen to. Nechci se vymlouvat, protože vždycky člověk musí jít štěstí naproti. Hodně zápasů jsme hráli slušně, ale naše hluchá dvou až tří minutovka nás stála rozdíl skóre a soupeř si to pak již dokázal pohlídat.

Můžete v nadstavbě ještě zachránit sezonu?
Všichni v to věříme. Bylo by nesprávné jít do dalších bojů s tím, že je hotovo a nemáme šanci. Je to ale velmi složitá situace. Odstup na Ostravu a Brno je pět vítězství. Nicméně zápasů v nadstavbě je dost a chceme se o to poprat. Z týmu mám velmi dobrý pocit. Kluci mají obrovské odhodlání sezonu zachránit a zvládnout nadstavbu. Kvalita v týmu je a klukům věřím.

Můžete v celkovém pohledu od roku 2012, kdy jste postoupili do nejvyšší soutěže, vyzdvihnout posun a vývoj klubu?
Klub se vyvíjí pořád. Vůbec se na to nevymlouvám, ale pracujeme v podmínkách, co nám dovolí naše finanční možnosti. Finance jsou velmi důležitý aspekt a dlouhodobě s nimi bojujeme. V porovnání s týmy nad námi jsme pořád malý klub. I přesto stále hrajeme nejvyšší soutěž a jsou vidět posuny. Vývoj je dlouhodobý proces, kterým náš klub stále prochází a procházet bude i nadále.

Tvoří současný kádr skladbu týmu i pro novou sezonu?
Bohužel složení kádru je věc, na kterou nedokážu nikdy odpovědět. Mohu jen říct, že česká část by měla tvořit tým v další sezoně, ale u zahraničních hráčů je to vždy s otazníkem. Čekají do poslední chvíle na lepší nabídku a navíc podepisují jen jednoroční kontrakty. Takže si těžko můžeme šikovného zahraničního hráče rovnou pojistit na více sezon. Ze současných cizinců máme vytipované hráče, které bychom rádi udrželi, ale nyní není v našich silách mít je pod smlouvou i pro další období.

Program nadstavby Basket Fio banka Jindřichův Hradec:

28. února: J. Hradec - USK Praha
3. března: Brno – J. Hradec
10. března: J. Hradec – Kolín
14. března: J. Hradec - NH Ostrava
17. března: J. Hradec - Ústí nad Labem
21. března: USK Praha - J. Hradec
24. března: J. Hradec – Brno
28. března: Kolín - J. Hradec
31. března: NH Ostrava - J. Hradec
4. března: Ústí nad Labem - J. Hradec

Autoři | Foto Lukáš Šamal/bkjh.cz

Štítky Basket Fio banka Jindřichův Hradec, NBL, vítězství, basketbal, play-out, Karel Forejt, hodnocení, Jindřichův Hradec, soutěž, Fio banka, Kooperativa Národní basketbalová liga, NH Ostrava, Brno, USK Praha, Ústí nad Labem, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenér Forejt: V nadstavbě chceme soupeře potrápit. Týmu věřím, má sílu  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.