Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tahounka Luzumová: Pokud vydržíme pohromadě, můžeme za rok pomýšlet ještě o stupínek výš

Ženská reprezentace v házené na nedávno skončeném mistrovství světa vybojovala po prohře ve čtvrtfinále osmé místo. Někdo si možná řekne, že to není chvályhodný výsledek, opak je ale pravdou. Tým se navíc mohl opřít o svou kapitánku a Jihočešku Ivetu Luzumovou.

S reprezentací jste na šampionátu dosáhli skvělého výsledku. Když byste měla říct důvody tohoto úspěchu, které to budou?
Osmé místo je skvělý výsledek a ještě si moc neuvědomuji, čeho jsme dosáhli. Předváděli jsme moderní házenou, která měla jasně danou strukturu nastavenou trenérem Bašným. Věřili jsme tomu, co děláme a přineslo to své ovoce. Především jsme ale s holkama hrály jako tým.

Co se u reprezentace změnilo od minulého cyklu mistrovství?
Mnoho se nezměnilo a v tom to možná bude. Tenhle tým je už delší dobu pohromadě, takže každá víme, jakou máme v týmu roli a co od nás trenér chce. Myslím si ale, že našemu týmu prospělo, že už spousta hráček hraje v zahraničí. Tím pádem jsou kvalitnější tréninky, hrají se těžší zápasy a tím se sbírají zkušenosti, které se promítnou i na reprezentační úrovni.

Stopku na mistrovství vám ve čtvrtfinále daly Nizozemky. Jaký to byl podle vás zápas a co chybělo k postupu do semifinále? V průběhu utkání to už chvíli vypadalo na obrat…
Utekl nám začátek zápasu, ale opět jsme se dokázaly dotáhnout zpátky. Nakonec jsme ale byly Holanďankám vyrovnaným soupeřem a o vítězství musely bojovat až do konce. Byly jsme blízko obratu a myslím, že kdyby se nám podařilo za stavu 25:25 dát gól, tak by se Holanďanky položily. Šance na to byla. Bohužel jsme branku dostaly, pak jsem udělala technickou chybu, prohrávaly jsme o dva góly a navíc nás rozhodčí dvakrát vyloučily. Ve čtyřech už jsme neměly na další zdramatizování zápasu síly.

Na veřejnosti jste působily jako správná parta spoluhráček. Rozuměly jste si po všech stránkách?
Ano. Myslím, že nikdo s nikým nemá zásadní problém a vše funguje, jak má. Mimo tréninky se scházíme na masérně, někdy koukáme na seriál nebo studujeme zápasy po skupinkách. Velký podíl na pohodě v týmu má i realizační tým, který často vymýšlí různé srandičky, aby se atmosféra uvolnila.

Kam tento tým může ještě „zaútočit“?
Uvidíme, jestli tým vydrží pohromadě. Bude se to pravděpodobně odvíjet od toho, jestli zvládneme kvalifikaci na mistrovství Evropy, které se koná příští rok ve Francii. Pokud tam postoupíme a změny v týmu budou minimální, doufám, že budeme zase předvádět házenou, která se líbí a že můžeme zopakovat výsledek z mistrovství světa nebo se ještě třeba posunout o stupínek výš.

Klubovou kariéru máte nyní spjatou s HC Thüringer. Jak dlouho ještě chcete být v Německu či zahraničí?
V klubu mám smlouvu do června 2019 a potom bych se už asi chtěla vrátit za přítelem do Čech. Už jsem sama v zahraničí dlouhou dobu. Bude mi 30 let a až mi skončí smlouva, tak bych chtěla mít konečně nějaký rodinný život.

Pokud byste se ještě rozhodla hrát v Česku, je reálné vás vidět v dresu mateřského Písku?
Tak nad tím jsem ještě nestihla přemýšlet… uvidíme, kde se usadím, ale ani tuhle variantu nezavrhuji. (úsměv)

Autoři | Foto HC Thüringer a FB Ivety Luzumové

Štítky Iveta Luzumová, házená, HC Thüringer, Sokol Písek, reprezentace, mistrovství světa, Iveta Korešová, Česko, Německo, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahounka Luzumová: Pokud vydržíme pohromadě, můžeme za rok pomýšlet ještě o stupínek výš  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.