Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladá puškařka Nikola Foistová přivezla na jih Čech evropský bronz. Ten vystřílela v mixu s Filipem Nepejchalem

Vynikajícího úspěchu dosáhla Nikola Foistová z Českých Budějovic při halovém mistrovství Evropy ve střelbě. V soutěži smíšených týmových dvojic juniorů společně s Filipem Nepejchalem brala bronzovou medaili. Jihočeška si tak v mixu spravila chuť po nevydařené individuální disciplíně.

Barvy České republiky odjelo hájit do slovinského Mariboru na halové mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní celkem dvanáct mladých puškařů. A o reprezentační dres si svými výkony předeším v zimní halové sezoně řekla také Nikola Foistová z Českých Budějovic, která v současné době hájí barvy plzeňského Rapidu. A její výsledky, kterými se prezentovala před šampionátem opravňovaly trenéry k přesvědčení, že mise do Mariboru bude úspěšná a Nikola bude bojovat mezi dívkami o přední umístění ve finálové osmičce vzduchovky.

Ovšem závod ve vzduchovce se pro Nikolu nevyvíjel moc dobře. Od první rány první položky měla problémy s udržením stability postoje a proto po položkách 101,9 102,5 103,8 a 104,8 dokončila kvalifikaci až na osmnáctém místě, ale pouhých 1,2 bodu od účasti ve finále a jako nejlepší z čekých juniorek. Najít příčiny tří devítek v první a druhé položce bude muset se svým trenérem," uvedl tatínek jednoho z mladých českých střelců Jiří Kelnar.

Radost ale českobudějovické závodnici přinesla přinesla jiná disciplína. A to soutěž smíšených týmových dvojic juniorů, která je poměrně nová, premiéru měla na loňském šampionátu Evropy v Györu.

Tým složený z kluka a dívky nejprve odstřílí kvalifikaci na 25 ran. Osm nejlepších týmů je rozděleno do dvou semifinálových skupin po čtyřech týmech. Ty pak mezi sebou bojují systémem KO o první dvě místa, z každého semifinále se postupuje do dalších bojů. Vítězové semifinále střílí mezi sebou na body systémem lepšího součtu z jedné rány obou členů týmu o zlato, týmy na druhém místě o bronzovou medaili," vysvětlil Kelnar.

Český tým, Nikola Foistová a Filip Nepejchal, si vystřílel účast ve finále z osmého místa za 515 bodů. V semifinálové skupině Češi vyřadili velice silnou maďarskou dvojici ve složení Ištván Peni a Lalita Gaspár, dále Nory Larsena a Stene. Nestačili pouze na Němce, kteří skupinu vyhráli.

V boji o třetí místo se silnými Chorvaty si oba mladí čeští reprezentanti vedli skvěle. A když oba naši závodníci střelili shodně 10,9, což je nejvyšší možný zásah ve vzduchovce, diváky zvedli ze sedadel. Hala bouřila. Bitva o bronz byla nakonec pro české barvy úspěšná. Foistová a Nepejchal tento duel s mladými Chorvaty po prohrané první ráně otočili vývoj zápasu ziskem pěti bodů po sobě na konečných 5:1 a získali vynikající bronz," popsal drama Jiří Kelnar. 

Obrovskou radost měl z úspěchu mladých střelců také trenér Jan Videcký. A to především kvůli Nikole Foistové. Videcký totiž střelecký talent z jižních Čech trénoval. Vždy střelkyni z Budějc dobře radil, a vlastně radí dosud, i když má Nikola v současné době jiného kouče. Ale Janu Videckému vděčí Nikola Foistová za to, že se ve střeleckém sportu dostala mezi mladou střeleckou elitu, na vysokou mezinárodní úroveň.

Výkon a zisk bronzové medaile Foistové a Nepejchala ocenila také olympijská vítězka Kateřina Emmons. Oběma mladým reprezantantům na sociálních sítích k evropskému úspěchu pogratulovala. Ale zároveň připomněla, že s oběma úspěšnými střelci bude muset osobně natrénovat úsměv. Ten prý budou určitě stále častěji potřebovat. A zatím mají v tomto směru prý mezery. Tak totiž naše vynikající bývalá česká sportovní střelkyně ze vzduchovky a malorážky reagovala na fotku z vyhlašovacího ceremoniálu, kde na bedně stála česká dvojice, a byť vyzdobená bronzem, úsměv ve tváři jí absolutně chyběl.

Autoři | Foto Jiří Kelnar

Štítky bronzová medaile, Česko, Evropa, sportovní střelba, České Budějovice, trenér, Maribor, Filip Nepejchal, Kateřina Emmons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá puškařka Nikola Foistová přivezla na jih Čech evropský bronz. Ten vystřílela v mixu s Filipem Nepejchalem  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.