Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Písecká Sladovna představila klasická česká knižní díla - Trnkovu Zahradu i hravé Mraveniště

V písecké Sladovně máte možnost vstoupit do knížky a vžít se do role pěti kluků, které zná několik generací českých čtenářů. Díky výstavě Trnkova Zahrada 2 mohou i dnešní děti zažít stejná dobrodružství.

Sladovna – galerie hrou v Písku se díky interaktivní expozici Trnkova Zahrada 2 pokračuje v tradici expozic inspirovaných dětskou knižní ilustrací. Slavný výtvarník, animátor, ilustrátor a režisér Jiří Trnka by se letos dožil 103 let. Výstava byla původně zamýšlená jako oslava stoletého výročí narození Jiřího Trnky, ale původní koncept se rozrostl a práce nakonec zabraly více jak 3 roky.

Výstavu ve Sladovně tvoří celkem 10 scén, které vycházejí z původní knižní předlohy. Jejich základem jsou buď animace, které rozpohybují původní kresby z díla Jiřího Trnky nebo herní a interaktivní prvky. Návštěvník se tedy setká například s mluvící velrybou, podívá se do nitra velkého trpaslíka skrze Trpaskop nebo zjistí, co je to Štěkafon. Objeví se zde sloni jezdící na skateboardu, kteří umí tančit rockenroll i chodit po laně. A přemoudřelá velryba návštěvníkům přiblíží, proč nejsou velryby ryby, oživí jim některé z Darwinových teorií a pomůže nahlédnout do života na dně oceánu.

Speciálně pro prostor písecké Sladovny autoři vytvořili novou scénografii. Čtyři atrakce se navíc v Písku představí úplně poprvé. Račí houpačka Rakenrol, knoflíkové houpačky, pavoučí prolejzačka ani prolejzačka z nalezených velrybích brýlí se do Západočeského muzea, kde se Trnkova Zahrada 2 úspěšně uvedla premiérově v rámci Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury a vidělo ji přes 20 tisíc návštěvníků, nevešly.

„Výstava je určená jak dětem, tak jejich dospělému doprovodu. A stejně jako předešlé výstavy v písecké Sladovně, vybízejí ke hře a k poznání formou hry. A spolu s tvůrci výstavy věříme, že i díky nostalgii rodičů a prarodičů přivedeme dnešní děti zpět ke čtení knih. Přáli bychom si, aby i dnešní děti objevily knihy jako zdroj fantazie, snů, poučení, zážitků, které jim nikdo nevezme,“ říká ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová

MRAVENIŠTĚ II.

Do Sladovny se vrátilo barevné, dobrodružné, poučné i zábavné Mraveniště - úspěšná a dětmi milovaná expozice výtvarníka Vladimíra Větrovského.

Koncepce nové verze MRAVENIŠTĚ II. se zaměřuje čistě na dětskou hru a fantazii. Děti vstoupí do nového světa plného dobrodružství. Oproti „jedničce“ nejsou v expozici video projekce, ale zůstávají zvuky přírody. A protože v mraveništi se neustále něco děje, jistě se budou dobře bavit i děti, které Mraveniště ve Sladovně navštívily již před dvěma lety.

„Mraveniště bylo a je jedním z nejvýraznějších počinů Sladovny posledních třech let. Z úplně obyčejného materiálu, kterého se ze supermarketů vyhodí tuny, tu vznikl už podruhé objekt, který je jak působivým uměleckým dílem, tak svobodným prostorem pro hru a poznávání světa. To je přesně to, co chceme ve Sladovně dětem a jejich rodičům nabízet: nejen hru a nebo umění, ale jejich spojení – jako novou možnost zážitku, jako nový náhled na skutečnost – jako možnost prožívat a užívat, žít. Když jsme je otevřeli poprvé, reakce veřejnosti na něj byla úplně neuvěřitelná. V posledních dnech provozu tu bývalo den co den kolem 500 návštěvníků, děti nechtěly odejít a vracely se znovu a znovu, a to je myslím nejlepší důkaz, že se nám to podařilo. Teď ho otevíráme znovu a věříme, že bude těšit naše návštěvníky dál,“ dodává ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.

Soutěž o pět rodinných vstupenek a knížku Zahrada

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může pět čtenářů vyhrát rodinnou vstupenku až pro pět osob. Nejrychlejší správná odpověď navíc získá knížku Jiřího Trnky Zahrada. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět do příští středy (12. 8.) následující otázku a pak už jen čekat na slosování.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Tisková zpráva

Kolika let by se letos dožil Jiří Trnka?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Štítky Jiří Trnka, výstava, kniha, soutěž, dobrodružství, Písek, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecká Sladovna představila klasická česká knižní díla - Trnkovu Zahradu i hravé Mraveniště  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.