Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích každý rok přilákají tisíce návštěvníků a není se čemu divit

PR článek

Na návštěvníky čekají ukázky lidových řemesel, ochutnat budou moci staročeské dobroty, a kromě zážitků si budou moci odnést i tradiční české rukodělné výrobky z dílny řezbářů, kovářů, keramiků či dráteníků. Zažít jedinečnou atmosféru a vrátit se chvíli v čase můžete i letos od 26. do 28. července. Starosta Jankova a Holašovic Jan Jílek vyzdvihl, co byste si neměli nechat ujít.

Jak byste charakterizoval Selské slavnosti Holašovice?
Jedná se o tradiční Jihočeskou lidovou slavnost, která je zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi a je pořádána v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska, Maďarska a Rakouska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, digitální době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet.

Kolik stánků bývá na této slavnosti k vidění?
Letos máme potvrzeno více než 220 a zhruba polovina patří těm, kteří své řemeslo na místě předvádí. Na uceleném prostoru holašovické návsi je možné zhlédnout například ukázky paličkování krajky či tkaní oděvů, zakoupit výrobky z kůže či proutí, kochat se užitkovou i okrasnou keramikou, je možné i bouchnout palicí do kovadliny či zkusit si navléci svůj náhrdelník. Svou zručnost dále představí pestrá škála keramických tvůrců, řezbářů, dřevosochařů, kamenosochaře, nožířů, mincovníků, dráteníků, kovářů, košíkářů, hrnčířů a dalších řemeslníků.

Na co se mohou návštěvníci těšit?
Doporučil bych slavnosti jako celek, které se staly jednou z prestižních událostí nejen našeho kraje, ale i v rámci celé České republiky. Selské slavnosti mají díky svému umístění a osobitému folklóru nenapodobitelný ráz, styl a atmosféru. Dobře si uvědomujeme, že právě ukázka řemeslné lidové tvořivosti a zručnosti s kvalitním doprovodným kulturním programem vtiskla tomuto „Selskému jarmarku“ v době automatizace a digitalizace jedinečnost, nenapodobitelnost a nepřenositelnost.

Bude k dispozici něco na zub?
Z pestré škály nabídky různých druhů piva bude možno ochutnat pečené sele, klobásy, grilovaná kuřata, vepřové či hovězí steaky, medovinu, kozí či ovčí sýry, domácí preclík, marcipán, staročeské trdlo, zdobené perníky či pravé Holašovické koláče. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR Regionální potravina Jihočeského kraje 2019. Vítězné pochutiny bude také možné ochutnat.

Kolik bude vstupné?
Celodenní dospělá vstupenka včetně seniorů je za 120 korun, ZTP a děti od šesti do dvanácti let věku za 60 korun a děti do šesti let a ZTP/P mají vstup zdarma. Vstupné je celodenní a platí pro pohyb v prostoru návsi. Po opuštění návsi vstupenka pozbývá platnosti a je nepřenosná. Opakovaný vstup je možný na vyžádání s vrácenkou.

Bude k dispozici doprovodný program?
Tradičně velice dbáme na skladbu a vyváženost kulturního programu, který je pojat v lidovém duchu. V Holašovicích v cca 40 hodinách zábavy bude návštěvník moci živě vidět a slyšet opravdové top kapely a tělesa svého oboru. Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními. Program v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky.

A co děti, budou si mít kde hrát?
Samozřejmě myslíme i na nejmenší. V části holašovické návsi budou připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči, budou k dispozici dva dřevěné staročeské kolotoče, oblíbené projížďky na koních a k dispozici bude oblíbený dětský koutek Hrajeme si s Kooperativou, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče. K dispozici budou dětské hry a soutěže jako např. přetahování lanem, chození na chůdách, skákání v pytli, točení káčou, hra v kuličky, házení kruhů na terče, atd. Pro děti jsou připraveny hezké ceny a mohou si zde vytvořit a odnést domů vlastní malý výrobek.

Vše o programu najdete na webu v sekci Selské slavnosti. 

Soutěž o vstupenky na Selské slavnosti Holašovice (26. – 28. července)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou můžou dva čtenáři vyhrát dvě vstupenky na slavnosti. Stačí jen do středy 24. července odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.

Soutěž skončila. Správná odpověď byla za C. Vstupenky vyhráli Petra Faktorová a Marcela Bartíková! Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Štítky Holašovice, slavnosti, soutěž, slavnost, řemeslo, Jan Jílek, vstupenka, Česko, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Kooperativa pojišťovna

SOUTĚŽ: Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích každý rok přilákají tisíce návštěvníků a není se čemu divit  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.