Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Znáte staré Budějovice? Pojďte na procházku s novou knihu Jana Schinka

PR článek

Budějcké ulice skrývají poklady ve formě architektonických zajímavostí, útulných zákoutí a zapomenutých příběhů domů i jejich bývalých obyvatel. Klíčem k jejich objevování je nová kniha Jana Schinka Putování městem České Budějovice z nakladatelství Kopp, která se v předvánočním čase objevila na pultech.

S poklady minulosti nás autor seznamuje pomocí procházkové trasy částí města se 100 zastaveními a je jen na čtenáři, jestli v teplejších dnech vyrazí přímo do ulic, nebo v sychravém počasí absolvuje putování městem v teple domova s knihou v ruce. Velkým kladem publikace je porovnání řady míst na dobové a současné fotografii.

Na pár otázek jsem se zeptala přímo autora knihy.

Bylo obtížné získat dobové fotografie?

Problém je spíše v tom, že nejsou dobové fotografie dílčích lokalit. Fotografové zabírali rádi Krajinskou nebo Českou apod., ale mně by se hodily domy zvlášť.  Materiály shromažďuji už asi 50 let. Také rodiče znali město velmi dobře.

Jak vás napadlo seznámit čtenáře se zajímavostmi a historií města formou procházky se zastaveními?
Napadlo mě to asi v roce 2005. Když bych si vybavil okolnosti, nebylo to tak, že bych se chtěl podělit o své znalosti z historie města, ale upozornit, trochu důrazně, že ne všechno nové je lepší než staré domy, prostory …

Každý z nás má nějaké místo, zákoutí…, které má rád, kde je mu dobře. Které místo z vaší knihy vám nejvíce přirostlo k srdci?
Jen jedno oblíbené místo nemám. Beru město jako celek. Mohu se vyjádřit ke každé lokalitě, ale nemohu nějakou konkrétní adorovat a o jiné říci, že je nehezká, i když někdy je. Více se snažím zjistit, proč to tak je. Nejlepší lokalita je doma.

Pokud chcete vědět, do které školy museli studenti vstupovat dveřmi do sklepa nebo co znamenalo, když se v Budějcích řeklo: „Jede poslední modrá“, zalistujte v knize Jana Schinka, která je určena všem čtenářům. Zakoupit ji můžete na webu nebo v některém z budějckých knihkupectví.

Mladší se dozví zajímavosti z minulosti, starší občas nostalgicky zavzpomínají, turistům po prohlídce města zůstane cenný suvenýr a rozhodně by kniha neměla chybět v knihovně žádného budějckého patriota. Díky soutěži s Budějckou Drbnou může knihu od nakladatelství Kopp získat i jeden čtenář, který do pondělí 3. prosince do 10:00 správně odpoví na následující otázku.

Soutěž skončila! Správná odpověď byla za A. Knížku vyhrává Věra Kadlecová. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Štítky Jan Schinko, kniha, Putování městem, soutěž, České Budějovice, Kopp, Věra Kadlecová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Znáte staré Budějovice? Pojďte na procházku s novou knihu Jana Schinka  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.